Recension: Det hemliga manifestet av Tom Rob Smith

Det hemliga manifestet är en fristående fortsättning på Barn 44 som var såväl en ruskig som fascinerande historia.

Här får vi återigen möta Leo Demidov, hans fru Raisa och deras två adoptivdöttrar Zoja och Jelena i ett kargt, mörkt och hotfullt Ryssland.

Leo är en före detta säkerhetsofficer som numera leder Moskvas mordrotel. En händelse gör att folkets förtroende för honom förvandlas till förakt, vilket leder till att hans gärningar i det förflutna nu börjar komma ikapp honom. För att rädda sig själv och sin familj tvingas han färdas genom kloaksystemet, via sibiriska Gulaglägren för att slutligen hamna i Ungern där ett rent helvete har brutit ut.

Mitt allra starkaste och ljusaste minne av Sovjetunionen var den underbara superfemman i hockey som tillsammans med laget vann precis allting de ställde upp i. Men det gjorde som ingenting för det var en fantastisk upplevelse att se deras klapp-klapp spel och så kär jag var i Igor Larionov.

Förutom hockey och konståkning har jag inga relationer till  detta überstora land som jag aldrig har satt min fot i men som jag har alltför många fördomar om. Dessa är naturligtvis inte tagna ur luften utan de härstammar från det jag har hört från media och från mina nära och kära som har varit där och sett den skönhet och misär som trängs i stort sett sida vid sida.

Därför kan jag mycket väl tänka mig att vardagen för Rysslands invånare ser ut precis som Tom Rob Smith beskriver det och det om något övertygar mig om att jag nog inte ska planera en semesterresa dit.

Smith gör ett fantastiskt jobb när han snappar upp ett fragment av Rysslands moderna historia, spånar vidare på ämnet och snor ihop en otroligt spännande historia som fullständigt fängslar läsaren.

Jag är nyfiken på varför han väljer Ryssland som skådeplats för sina intriger då han, i alla fall inte vid första ögonkastet, har någon personlig förankring dit. Han har en svensk mamma, en engelsk pappa. Han studera engelsk litteratur vid Cambridge och när han efter examen fick ett skrivarstipendium åkte han till Italien för att plugga på universitetet i Pavia. Därefter styrde han kosan tillbaka till England för att sedan hamna i Kambodja där han skrev manus till landets första såpa.

Oavsett anledning så gillar jag honom och jag uppmanar er som ännu inte ha läst hans böcker att göra det men då måste ni lova mig att börja med Barn 44. Ok?

<-<-<-<-<-<-<-<-<-

Bokfakta:

Författare: Tom Rob Smith
Titel: Det hemliga manifestet
Originalets titel: The Secret Speech
Utgivningsår: 2010
Förlag: Norstedts
Översättare: Karin Andrae
Antal sidor: 388
Källa: Köpt
Intresse: Ryssland, spänning
Betyg [Rating:4/5]

 

 

 

Comments

  1. Jag väntar med spänning på del tre, ”Agent 6”, som förhoppningsvis kommer ut i slutet av året. Och för att förkorta pinan lite tänkte jag inte vänta på att den kommer på svenska …
    Cecilia recently posted..Julius I av Xavier Dorison- Alex Alice och Robin Recht

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: