Recension: Fågelskrämman av Michael Connelly

Jag verkar ha kommit i något av ett Michael Connelly stim då jag under kort tid har lyssnat på fyra av hans böcker på jobbet, samt läst hans senaste bok Fågelskrämman.

Här får vi åter träffa Jack McEvoy som hjälpte till att fånga seriemördaren Poeten. Till sin hjälp hade han FBI-agenten Rachel Walling och nu möts de igen.

McEvoy har blivit uppsagd som kriminalreporter på Los Angeles Times och hans sista uppdrag blir att själv lära upp sin efterträdare Angela Cook. Tillsammans arbetar de med morden på två kvinnor som har hittats mördade i sina bilars bagageluckor. Två människor uppges ha erkänt varsitt mord och de sitter nu häktade. Men när Angela Cook upptäcker att liknande mord har skett på andra ställen i USA tar fallet en ny vändning och Jack McEvoy ger sig ut på jakt efter sanningen och hans belöning kommer att bli ett mordreportage som kommer att slå alla med häpnad.

Fågelskrämman är en typisk Michael Connelly deckare och med tanke på hans enorma produktivitet är det märkligt att hans böcker alltid håller hög kvalité.

Till stor del påminner Fågelskrämman om Poeten som jag för övrigt fortfarande värdesätter högst: McEvoy och Walling är ett team, offren mördas på ett avskyvärt sätt och mördaren lämnar en signatur, McEvoy skrev en bok om Poeten och nu sitter han som bäst och skriver på en bok om Fågelskrämman.

Att jag till viss del känner igen mig i handlingen stör mig inte alls. Connelly är så skicklig i det han gör att jag inte kan låta bli att dras med i den jakt som sakta men säkert för utredarna närmare sitt offer. Boken börjar en aning segt men när tempot väl kommer igång så finns det ingen återvändo: det är bara att skjuta undan alla andra ev. måsten för att så fort som möjligt ta reda på hur det hela kommer att sluta.

Språket är som vanligt bra, karaktärerna är intressanta och de liksom dialogerna hjälper till att föra handlingen framåt.

Tycker du om Michael Connelly får du absolut inte hoppa över den här boken!

Psst! Våren 2012 kommer Nio drakar och då är det återigen Harry Bosch som står för fiolerna.

<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<

Bokfakta

Författare: Michael Connelly
Titel: Fågelskrämman
Originalets titel: The Scarecrow
Utgivningsår: 2011
Förlag: Norstedts
Översättare: Eva Larsson
Antal sidor: 479
Källa: Biblioteket
Intresse: Deckare, kriminalroman, internet, hacker, journalistik
Betyg [Rating: 4/5]

 

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: