Recension: Fasanjägarna av Jussi Adler-Olsen

I Fasanjägarna får vi åter träffa Carl Mørck som driver Avdelning Q tillsammans med sin assistent Assad.

När Mørck kommer till jobbet hittar han en mapp med ett avslutat fall på sitt skrivbord men ingen på polishuset verkar vet varför den har hamnat där.  Motvilligt börjar han läsa akten och inser att någonting är fullständigt fel med utredningen av ett mördat syskonpar som mötte sin baneman 1987. Mørck och Assad hittar en koppling mellan uteliggaren Kimmie och tre av landets mäktigaste män. De siktar in sig på att leta upp Kimmie men det gäller att de hinner först för männen har länge försökt att hitta henne då hon bär med sig information som under inga omständigheter får komma upp till ytan.

I slutet av min recension av Kvinnan i rummet skrev jag att jag hoppades att Carl Mørck skulle göra sig av men den mansgris han var och till min glädje fick jag som jag ville. Men det är inte allt som har förbättrats: tempot är betydligt högre här och denna gång behöver man minsann inte läsa om samma mening flera gånger för att förstå vad som menas. Det är samma översättare så härmed skickar jag en eloge till Leif Jacobsen för ett väl förättat värv.

En eloge ska även Jussi-Adler Olsen ha som inte bara gestaltar Carl Mørck och assistenten på ett föredömligt sätt. Nej, här är minsann alla karaktärer intressanta på sitt alldeles egna sätt och vissa vill man lära känna närmare medan man mycket väl kan klara sig utan andra. I den sistnämnda kategorin faller de tre mäktiga männen som inte bara spelar på sin makt utan de gör det dessutom på det mest brutala och känslokalla sättet. Kimmie är inte mindre hårdför hon men hon har även en medkännande och sårbar sida som gör det lättare att känna i alla fall en viss sympati för henne.

Hur i all världen korsades då vägarna för den här till synes brokiga skaran. Jo, den gemensamma nämnaren är en internatskola och på en dylik kan vad som helst hända. Det har jag nämligen fått berättat för mig och även om just de elevernas busstreck inte tillnärmelsevis kan mäta sig med vad får läsa om här så känns det ändå som att man gör bäst i att akta sig för allt vad internat heter.

Andra bloggar om Fasanjägarna: Deckarhuset, Dagens bok.

Varför inte provläsa lite för att kittla aptiten?

Bokfakta:

Författare: Jussi Adler-Olsen
Titel: Fasanjägarna
Originalets titel: Fasandræberne
Utgivningsår: 2011
Förlag: Bra Böcker
Översättare: Leif Jacobsen
Antal sidor: 367
Källa: Biblioteket
Intresse: deckare, kriminalroman
Andra titlar i serien: Kvinnan i rummet, Flaskpost från P
Betyg [Rating:4/5]

Trackbacks

  1. […] urval andra som bloggat om boken är: Dagens bok, hyllan, Annikas litteratur- och kulturblogg samt […]

  2. […] Weddings Deckarblogg i Skånska Dagbladet: ”Börja från början”. Annikas blogg: ”Man gör bäst i att akta sig för allt vad internat heter”. Deckarhuset: ” Alla tre böckerna har varit fantastiska”. Like this:GillaBli […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: