Recension: Flickan från ingenstans av Justin Cronin

Skräck passar mig väldigt bra. I alla fall i små portioner och med några års mellanrum. Science Fiction och Fantasy däremot not so much, eller egentligen inte alls i ärlighetens namn.

Hur kan det då komma sig att jag precis har läst ut en bok på 907 sidor som förvisso är en slags skräckroman men som får ta flera steg tillbaka för att släppa fram det som den är så mycket mer av?

Det är onekligen en väldigt bra fråga och jag har egentligen inget bra svar förutom att boken sög mig till sig.

Stephen Kings säger ”Läs denna bok och den verkliga världen försvinner” och ingenting kunde vara mer sant!

Det är stört omöjligt att skriva om handlingen utan att avslöja för mycket. Men jag kan i alla fall säga att Flickan från ingenstans handlar om de två FBI-agenterna Brad Wolgast och Phil Doyle som mot bättre vetande håller på med minst sagt tveksamma operationer. Wolgast utför det som hans chef beordrar honom att göra men han känner på sig att något fruktansvärt kommer att hända. Och det gör det.

Amy Harper Bellafonte är sex år och bor med sin mamma som hamnar snett i livet. När en katastrof inträffar känner hon sig nögd och tvungen att ta ett drastiskt beslut. Alla som möter Amy tycker att det är något väldigt speciellt med henne och det är i sanning en ren underdrift.

Anthony Carter sitter i fängelse dömd för mord och väntar på döden. Han önskar att någon ska komma och befria honom från sitt öde och när någon väl gör det ångrar han att han någonsin hade tänkt tanken att lämna den trygghet som fängelset ändå gav honom.

Professor Jonas Lear befinner sig tillsammans med ett team i Colombias djungel för att leta efter en speciell substans. När han väl hittar den blir ingenting sig mera likt.

Om jag hade trott att Flickan från ingenstans skulle vara en slags äventyrs- eller spänningsroman hade jag aldrig ens tagit mig igenom en tredjedel av boken. Men då jag redan från början visste i vilken sfär historien skulle röra sig i hamnade läsningen i ett helt annat läge. Det vill säga: hela jag var inställd på att läsa någonting som jag aldrig ens har varit i närheten av att läsa tidigare. Och vilken omvälvande resa jag har fått vara med om!

Det var dock inte en resa som var odelat positiv!

Även om det är en fantasy så tycker jag att det ändå bör finnas en viss realism, i alla fall när det gäller saker som finns runt omkring oss ”vanliga” människor i vårt vardagliga liv.

Dessutom är den på tok för lång! De trehundra första sidorna slukade jag. Sedan började jag vartefter tycka att vissa saker verkade bekant, och då jag inte har läst en enda fantasy bok i hela mitt liv måste det bero på att Justin Cronin upprepar sig. Detta blir om möjligt än tydligare mot slutet då det börjar krypa i mig lite då jag tycker att boken borde ha varit slut för länge sedan. Cronin hade med lätthet kunnat kapa minst 300 sidor för att på så sätt ha kunnat presentera en mer förtätad, spännande och intressant historia.

Mer tankar kring boken kommer vid ett senare tillfälle då fler har haft chansen att läsa den!

Andra röster om Flickan från ingenstans/The Passage: Ett hem utan böcker, Marias bokliv, Bokboxen

Titta in på Justin Cronins The Passage sida som ett första steg till platsen du kommer att befinna dig på när lamporna släcks.

Kultfakta 1 : Flickan från ingenstans är första boken i en planerad trilogi: del 2 förväntas komma 2012 och del 3 2014.

Kultfakta 2: Cronin fick 3,75 miljoner dollar i förskott för den här boken och ytterligare 1,75 miljoner för filmrättigheterna.

<-<-<-<-<-<-<-<-<-<<-

Bokfakta:

Författare: Justin Cronin/The Passage hemsida
Titel: Flickan från ingenstans
Originalets titel: The Passage
Utgivningsår: 2011
Förlag: Norstedts
Översättare: Jimmy Hofsö
Antal sidor: 907
Källa: Biblioteket
Intresse: skräck, sci-fi, fantasy
Betyg [Rating:4/5]

Comments

 1. Hej Annika!

  Din blogg är imponerande, må jag säga. Överskådlig och intresseväckande!

  Jag sökte information om Justin Cronins digra bok ”Flickan från Ingenstans” och hamnade omedelbart rakt in i din recension av boken! Din introduktion behöver jag verkligen. Det känns bra att få en aning om vad som väntar, när jag öppnar Cronins stora volym. Colombias djungel har jag upplevt tillsammans med Ingrid Betancourt.

  Med vänlig hälsning
  Lillemor Brink
  Lillemor Brink recently posted..INGRID BETANCOURT. ÄVEN TYSTNADEN HAR ETT SLUT

  • Åh, tusen tack för allt beröm som jag suger åt mig med glädje 🙂
   Lycka till med läsningen av Flickan från ingenstans då den är extremt tung. Jag var tvungen att palla upp den mot en kudde för att över huvud taget orka läsa i den …

Trackbacks

 1. Dagens boktips – Flickan från Ingenstans av Justin Cronin « enbokcirkelföralla skriver:

  […] har också läst Flickan från Ingenstans och det har även Annikas litteratur och kulturblogg gjort. Och det var Fiktiviteters recension som fick mig nyfiken på […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: