Recension: Getingfabriken av Iain Banks

getingfabriken

Jag har redan avslöjat att Getingfabriken av Iain Banks är märklig och att den innehåller såväl  djurplågeri och psykopati som humor. Det låter som en omöjlig kombination och om det hade varit vilken annan bok som helst hade jag nog hållit med, men i den här fungerar det konstigt nog alldeles utmärkt.

Getingfabriken handlar om Frank, en tonårig massmördare och djurplågare som fördriver dagarna i väntan på att hans mentalsjuke bror Eric ska komma hem. Han bygger dammar, leker krig, drar in till stadens pub för att supa sig full med sin dvärgkompis Jamie, och inte minst vårdar han sin getingfabrik ömt.

Vad den är till för tänker jag inte avslöja här, men oavsett om man gillar getingar eller inte måste man tillskriva Frank en viss respekt för hans uppfinningsrikedom.

I de flesta böckerna hittar man åtminstone ett par karaktärer som får stå som huvudkaraktärer. Så icke i den här; här handlar allt om Frank och vi får följa med honom överallt: i tankarna, i sömnen, på baren, i drömmarna, på toan, på slagfältet, i getingfabriken.

Denna ”egoism” förstärks av den jag-form som genomsyrar boken. Vem jag är torde inte behöva någon närmare förklaring, men vad som är än mer intressant är att vi även får lära känna övriga karaktärer genom Franks ögon. Ingen annan får komma till tals, om inte Frank tillåter det.

Det här är en mörk bok med många djup och jag antar att Banks kände sig tvungen att med jämna mellanrum lätta upp stämningen i den för att den inte skulle bli alltigenom outhärdlig. Vi pratar inte om en ”skratta högt humor” här, utan det handlar mer om att Frank tänker en rolig eller helt befängd tanke som får en att dra på munnen. Och det är ett välkommet avbrott i en bok som annars hade varit svår att mäkta med.

Boktrailern ger en liten idé om vad jag pratar om

Bokfakta:

Författare: Iain Banks
Titel: Getingfabriken
Originalets titel: The Wasp Factory
Utgivningsår:2012
Förlag: Modernista
Översättare: Roland Adlerberth
Antal sidor: 225
Källa: Förlaget
Intresse: spänning, psykopati
Betyg [Rating:2/5]

 

 

 

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: