En smakebit på søndag – Getingfabriken av Iain Banks

Smakebit på söndagVia Lottens Bokblogg hittade till Flukten fra verkligheten som varje söndag uppmanar sina läsare att ge ett smakprov av den bok de läser just nu.

Min vana trogen har jag flera på gång samtidigt och det är en salig blandning av , , annan och så den märkligaste bok jag har läst på länge, Getingfabriken av Iain Banks.

Den handlar om den unge mördaren och psykopaten Frank som bor på en ö tillsammans med sin pappa. Han tillbringar sina dagar med att utföra rituella djuroffer i väntan på att sin halvbror Eric ska komma hem efter flykten från mentalsjukhuset.

Mitt kommer från sid 74:

Det har ofta hänt att jag sett mig själv som en stat, ett land, eller åtminstone en stad. Vid sådana tillfällen har jag haft en känsla av att mina olika sätt att reagera på idéer, handlingslinjer och så vidare haft stora likheter med hur de politiska stämningarna i ett land kan skifta och förändras. Jag har alltid haft en känsla av att folk som röstar fram ett regimskifte inte gör det därför att de föredrar den nya regeringens politik, utan för att de helt enkelt vill ha en förändring. Av någon orsak inbillar de sig att saker och ting skall bli bättre under den nya regeringen. Nu är ju människor för all del tämligen stupida, men det förefaller mig ändå som om allt det där har mer att göra med allmänna stämningar, rena hugskott och själva andan och atmosfären än med ordentliga genomtänkta argument. Och jag kan känna samma sak i mitt eget huvud. Ibland stämmer mina egna tankar och känslor inte alls överens med varandra, så jag har så småningom kommit fram till att jag måste vara en massa olika människor där inne i min hjärna. 

 

 

Comments

 1. Den här är jag lite nyfiken på. Främst för att den är med på BBC:s lista över de 100 bästa böckerna genom tiden eller vad det nu var för lista.
  C.R.M. Nilsson recently posted..En smakebit på søndag: Eva Luna

  • Annika says

   Ja, på bokens baksida står det att den fanns med på The Independents lista över århundratets bästa romaner men jag har oerhört svårt att förstå hur det gick till. Som sagt, det är en ekstremt speciell bok och jag gav smakprov på det enda som var någorlunda ”normalt” 🙂

 2. Spesiell bok du har funnet deg, ble da litt nysgjerrig på denne rare boken:)
  Takk for smakebiten!
  Isabella recently posted..En smakebit på søndag – Før snøen kommer

 3. Iain Banks har jeg ikke lest noe av, men dette virker spennende så jeg noterer meg boken – takk for tips 🙂
  Melusine recently posted..En smakebit på søndag [jerusalem]

 4. Vad kul att du också hakar på!
  Det låter som en helt bisarr bok faktiskt.
  Lottens Bokblogg recently posted..En smakebit på søndag – Charlotte Isabel Hansen

 5. astridterese says

  En uvanlig smakebit 🙂 Jeg har ikke lest noe av Iain Banks, men det kunne jeg godt tenke meg å gjøre!
  astridterese recently posted..En smakebit på søndag 19. mai

  • Annika says

   Det här är den första boken jag har läst av honom och den är onekligen mycket speciell, och jag kan gott förstå varför alla inte blev överdrivet förtjust i den när den släpptes 1984.

 6. Annika says

  Ändå valde jag det som var mest neutralt 🙂

 7. Det där låter faktiskt helt sjukt. Jag ska fundera på om jag vill läsa den, såg att den finns som e-bok på biblioteket 🙂
  Monika recently posted..En smakebit på søndag: Pepparkakshuset

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: