Recension: Jakten av Assar Andersson

Med Assar Anderssons Jakten har ännu en trilogi kommit till sitt slut. Det känns alltid sorgligt att behöva lämna karaktärer man har lärt sig att älska eller hata, och har man bara tre böcker på sig blir det på något sätt så pass intensiva möten att man blir helt tom när man inser att man aldrig kommer att få möjlighet att återse dem igen. Hur otrevliga de än må vara.

Det finns många åtaganden som den avslutande boken i en serie ska leva upp till. Det jag främst värdesätter är när alla lösa trådar knyts ihop utan att författaren måste hitta på nödlösningar för att ”få ihop det”, och att karaktärerna möter sina ”öden” på ett trovärdigt sätt. Detta lyckas Andersson över förväntan med i Jakten, även om jag kan tycka att vissa karaktärer fick mer respektive mindre än vad de förtjänade. Detta är naturligtvis min högst personliga åsikt, och jag är hundra procent säker på att det  kommer att finnas lika många åsikter om detta som det finns läsare. Och det är ju det som är så fantastiskt när det kommer till läsning, eller hur?

Jag tänker inte nämna ett ord om intrigen i Jakten, vilket jag i stort sett inte har gjort när jag har recenserat de andra två böckerna heller. Det beror på att det är det gedigna persongalleriet som UTGÖR den. Det må låta konstigt, men i själva verket är det hela mycket enkelt. Var och en av karaktärerna står helt enkelt för sin del av handlingen, och innan de tar farväl av läsaren kommer det att visa sig att de alla är del av en helhet som ingen hade kunnat föreställa sig. Läs böckerna så förstår du nog vad jag menar. Om inte kan vi diskutera det närmare via mejl.

Ett tips är att införskaffa hela trilogin på en gång för att sedan beta av dem direkt efter varandra. Det är extremt många karaktärer att hålla reda på, och de snabba scenväxlingarna bidrar till att det verkligen gäller att vara på hugget. Dessutom är Assar Andersson en smart författare som har sina knep för att avsluta en bok på ett sådant sätt att man inte vill vänta längre än nödvändigt på fortsättningen.

Hösten 2013 kommer Assar Andersson att släppa den fristående fortsättningen Allan Börjesson, och med tanke på att han är en riktigt obehaglig figur, tillika en av de färgstarkaste karaktärerna i böckerna om Anders Hademark, kommer det att bli en lång väntan innan jag får möjlighet att ta reda på vad han har tänkt hitta på härnäst.

Till sist vill jag tacka Solveijg på Rekoförlag, eftersom det är hennes förtjänst att jag fick upp ögonen för Assar Andersson.

Bokfakta:

Författare: Assar Andersson
Titel: Jakten
Utgivningsår: 2012
Förlag: Rekoförlag
Format: Pocket
Antal sidor: 288
Källa: Förlaget
Intresse: Spänningsroman
Serie: Anders Hademark (del 3)
Betyg [Rating:4/5]

Comments

 1. Har plöjt Anderssons Återbetalningen och Jakten och undrar ta mig fan om författaren själv är psykopat. Hur i helvete kan man skriva så bestialiskt? Jag läser mycket men så här rått har jag aldrig plöjt innan. Den där Börjesson är en riktigt skrämmande snubbe. Påminner lite om min granne.

 2. Oj 🙁 . Nu ser jag att jag missade l -tangenterna. Men du kan säkert tyda det ändå. Tack för en bra blogg. Du har så bra synpunkter.

  Anita

 3. Hej Annika, jag gjorde som du skrev i din recension. Jag köpte samtliga tre böcker av Assar Andersson. Tro det ekker ej men jag läste alla tre på tre dagar. Jag kunde inte lägga dom ifrån mig. Böckerna är så bra. Tack för tipset. Din blogg är så bra. Anita

  • Tack för dina fina ord!

   Att läsa alla på tre dagar var minsann snabbt marscherat, men jag kan förstå varför du gjorde det 🙂

 4. Äntligen någon som fattat storyn. En komplex sådan men den är grymt bra. Detta måste vara världsrekord i tempo.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: