Recension: Judaskyssen av Anna Grue

judaskyssenAnna Grue kommer inte upp i samma klass som hennes landsman Jussi Adler-Olsen men jag hade ändå ganska stor behållning av Judaskyssen.

Danskarna har helt enkelt något speciellt när det kommer till deckare och tv-serier. Dessutom är Danmark ett helt fantastiskt land att vistas i trots att jag inte begriper ett ord av vad de säger (om jag inte har undertexter att förlita mig på).

Uppbyggnaden i Judaskyssen utgår från en väl inarbetad mall: två till synes parallella brott kan mot slutet knytas ihop till varandra.

Vad som däremot är något nyskapande är att det är copywritern Dan Sommerdahl som står för huvuddelen av utredningsarbetet, i stället för hans bäste vän Flemming Torp, tillika kriminalkommissarie.

Jag blev direkt förtjust i Sommerdahl, a.k.a. “Den skallige detektiven”, trots att han är helt “normal”: han är gift med Marianne och far till barnen Rasmus och Laura. Till vardags livnär han sig på sitt konsultföretag, men även om han trivs med det kan hans nyfikenhet leda in honom på andra vägar. Som här, när Laura får honom att släppa allt därhemma för att i stället hjälpa Lauras bildlärare Ursula Olsen att få tillbaka det miljonbelopp som charmören Jakob Heurlin lurade av henne.

Denne Jakob är en annan intressant karaktär som har satt i system att charma in sig hos kvinnor som precis har vunnit en stor summa pengar på Lotto. Jag måste tillstå att dessa kvinnor är mer än lovligt naiva, men då jag själv har låtit mig charmas av karlar med en dold agenda kan jag inte helt döma ut deras beteende.

Jakob är en kille som byter namn och skepnader med jämna mellanrum, och för en som har dåligt namnminne kan detta ställa till med enorma problem. Men Grue har gjort ett gott jobb och när inte ens jag hade svårt att hänga med i svängarna lär ingen annan ha det heller.

Handlingen utspelar sig till största delen i Danmark men vi bjuds även på några avstickare till Goa, Indien. Det är alltid uppfriskande att få inblickar i nya miljöer men som Goa framställs i den här boken känner jag inget tvång att åka dit under den närmaste tiden. Om ens någonsin.

Jag fick för mig att Judaskyssen skulle vara en standalone men det visar sig att det finns sex böcker i serien om Dan Sommerdahl.

Tyvärr verkar det som att Piratförlaget inte har några planer på att låta översätta återstående delar i serien, men jag hoppas verkligen att de tar sig samman och fortsätter på det projekt som de har påbörjat.

Bokfakta:

Författare: Anna Grue
Titel: Judaskyssen
Utgivningsår:2008
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor:388
Källa: Förlaget
Serie: Dan Sommerdahl (del 2)

Comments

 1. Den här har jag velat läsa länge, men eftersom jag visste att det var en serie och detta inte är första delen så har jag väntat på de andra. Synd om de inte kommer.
  Monika recently posted..”Fatta eld” av Suzanne Collins

  • Annika says

   Ja, det tycker jag också, men om förlaget skulle satsa på det borde det redan ha kommit ut minst en del i serien vid det här laget. Eller är det jag som är otålig?

 2. Den här har stått på min läslista i evigheter, kanske skulle ta och läsa den. Trodde också att det var en standalone…. 😉
  Bokdamen recently posted..Top Ten Tuesday: Populära författare som jag inte har läst något av ännu

  • Annika says

   Den stod länge och väl i min bokhylla också innan jag slutligen bestämde mig för att det var dags att läsa den. Så här i efterhand har jag kommit fram till att det var titeln som inte lockade mig nämnvärt, men man kan bli lurad på alla möjliga sätt 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: