Recension: Morgonen hon försvann av Linwood Barclay

För några år sedan rymde min äldsta dotter hemifrån vid två tillfällen utan att jag hade en aning om vart hon hade tagit vägen. Efter lite detektivarbete lyckades jag hitta henne den första gången men var hon befann sig den andra gången är fortfarande ett mysterium.

Båda gångerna kom hon hem dagen efter men jag lovar att det var två sömnlösa dygn där paniken lurade runt varje hörn innan hon klev in genom dörrarna helt oförstående om vilken uppståndelse hon hade skapat.

Det är precis detta som Tim Blake råkar ut för när hans dotter Sydney helt plötsligt försvinner från sitt jobb på Just Inn Time motel för att aldrig mer komma tillbaka. När Tim åker dit för att fråga efter henne är det ingen som ens har hört talas om henne. Ingen av hennes vänner kan heller ge några ledtrådar om vad som kan ha hänt henne. Tim gör vad varje förälder skulle ha gjort i en sådan här situation: han anmäler henne som försvunnen, han visar bilder på dottern för människor på gatorna runt om i staden, han kör runt i staden i hopp om att få en skymt av henne, han startar en hemsida där människor kan höra av sig med ledtrådar anonymt.

Däremellan måste han tjäna sitt uppehälle som bilförsäljare och det är också där någonting händer som får honom att inse att han inte är ensam om att leta efter Sydney och att han måste göra allt han kan för att hitta henne först.

Morgonen hon försvann är en fartfylld historia med många oväntade vändningar. Allt är inte helt trovärdigt men det var ingenting jag lade någon större vikt vid då jag formligen sveptes med i Blakes jakt på sin dotter och läste ut boken på en dag.

Persongalleriet är onekligen gediget och intressant. Här finns bl.a.: Sydney, Tims ex-fru och hennes nya man, Patty (Sydneys bästa vän) och hennes mamma, Tims kollegor på bilfirman, blomsterbud, motellpersonalen, polisen med inspektör Jennings i spetsen och så skurkarna förstås. Kan tyckas som en helt normal blandning, i alla fall vid första ögonkastet …

Huvudpersonen är som sagt var Tim Blake som känns genuin och jag har inga problem att sätta mig in i den skräckfyllda vändning som hans liv tar. Ej heller tycker jag att hans agerande är konstigt eller går till ytterligheter då förnuftet inte alltid hänger med verkligheten när oförklarliga saker händer med ens barn. Däremot finns det partier i boken där Blakes trovärdighet flyger ut genom fönstret och slår ner på backen med en hård smäll.

Trots det gillar jag honom och jag gillar den här boken!

 

<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-

Bokfakta:

Författare: Linwood Barclay
Titel: Morgonen hon försvann
Originalets titel: Fear the Worst
Utgivningsår: 2011
Förlag: Kabusa
Översättare: Elisabet Fredholm
Antal sidor: 395
Källa: Förlaget
Intresse: Thriller
Betyg [Rating:4/5]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: