Recension: Odödlig av S.J. Bolton

ododlig

Numera blir jag lyrisk när jag håller en bok av S.J. Bolton i handen och jösses så bra Odödlig är!

Här dödas unga pojkar av någon som vekar vara fixerad vid blod.

Detta sätter skräck i elvaårige Barney Roberts och hans jämnåriga kompisar.

De startar en egen utredning och smyger omkring på de platser där de döda pojkarna hittades. De är på jakt efter ledtrådar och spår som ska leda till att mördaren åker fast.

Och visst hittar de något, men närmare mördaren kommer de inte.

Och det gör inte Dana Tulloch och Mark Joesbury heller.

Det enda de med säkerhet vet är att mördaren slår till på tisdagar och torsdagar och att klockan tickar.

Tulloch ser dock ingen anledning till att involvera Lacey Flint i utredningen som kämpar med att komma tillbaka från den dramatik som drabbade henne i Nu ser du mig och Livrädd.

Lacey håller en relativ låg profil och flyter med lite från utsidan, men intrigen är så snillrikt berättad att hennes närvaro är väl avvägd och mästerligt planerad.

I Odödlig innehas huvudrollen av nämnda Barney Roberts och han är utan tvekan den mest intressanta karaktären av dem alla.

Han har varit med om mycket sin unga ålder till trots, vilket har gjort att han lider av någon slags tvångssyndrom som visar sig när han blir stressad.

Dessutom drabbas han av och till av absenser när allt från några minuter till flera timmar kan vara raderade hur hans minne.

Han är smart, intelligent och nyfiken vilket leder in honom på farliga vägar ibland. Även om han kan tycka att livet blir lite väl spännande ibland kan han ändå inte låta bli att agera utifrån sina teorier. Ibland går det bra, men oftast går det inte riktigt som han har tänkt sig.

Barney bor tillsammans med sin far som inte alltid tar sitt föräldransvar på allvar. Han undervisar i engelsk litteratur och just litterära referenser finns det gott om i den här boken.

De leder in på snirkliga stigar som låter läsaren irra runt bland alla falska ledtrådar som Bolton har lagt ut.

Även Facebook spelar en stor roll och sättet det används på är mer realistisk här än i Kyss mig först av Lottie Moggach som jag kommer att skriva om inom ett par dagar.

Vem som helst kan starta en grupp och gömma sig bakom ett alias, och det är just det som är mest skrämmande med alla slags sociala medier.

Dessa program har blivit en naturlig del av var och ens vardag, och poliser och andra utredare har därmed fått ytterligare ett verktyg att lägga till sin verktygslåda.

Men vad är sanning och vad är lögn?

Personligen brukar jag ta det mesta med en klackspark, men polisen arbetar under helt andra preferenser än jag. För mig handlar det inte om liv eller död om jag väljer att ignorera inlägg som jag inte tror är autentiska, men poliskåren har inte den lyxen.

Nej, någon bra utredare skulle jag aldrig bli men jag har heller inga ambitioner att ta på mig rollen som polis. Det överlämnar jag med varm hand åt de som har “betalt” för det.

Jag ägnar mig i stället åt att njuta av Boltons författarskap och längtar redan efter nästa bok.

I väntan på den kanske jag kan fresta med en exklusiv short story?

Bokfakta:

Författare: S.J. Bolton
Titel: Odödlig
Originalets titel: Like This, For Ever
Utgivningsår: 2013
Förlag: Modernista
Översättare: Lilian & Karl G. Fredriksson
Antal sidor: 439pc
Källa: Förlaget
Intresse: deckare, kriminalroman
Serie: Lacey Flint (del 3)
[Rating:5/5]

 

Comments

 1. Låter lovande, Har läst den första boken Nu ser du mig, Fastnade särskilt för miljöskildringarna, fick mig att längta så till London.

 2. Så himla bra serie!! HOn är min nya stora favorit med Lacey Flint serien 🙂 Vet du om det kommer ut någon mer inom en snar framtid eller? 🙂
  [Anna] recently posted..Tematrio – tre bra 2013

  • Jag kollade in hennes hemsida i samband med att jag skrev recensionen men där stod det ingenting om när nästa bok skulle komma ut, men jag hoppas att det inte kommer att dröja alltför länge 🙂

 3. Jag har läst hennes bok ”Rov” och tyckte mycket om så jag ser fram emot att träffa Lacey Flint oxå, ännu mer nu när jag läst det här!
  Freja recently posted..Helg i de eviga skogarna

 4. Väntar med spänning på del 4 i serien om Lacey Flint 🙂
  Lottens Bokblogg recently posted..En smakebit på søndag – Dosan. Helga Gregorius berättelse.

 5. Får nog snart ta och läsa den här då… Personligen tycker jag det är bra om Lacey får en mindre roll 🙂
  Monika recently posted..En smakebit på søndag: Kvinnan i rummet

 6. En författare som jag verkligen känner för att läsa!
  Lena recently posted..Bokbloggsjerka 10 – 13 januari

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: