Recension: Onda flickor av Alex Marwood

onda-flickorAlex Marwoods debutroman Onda flickor har fått kritikerna att jubla: Laura Lippman tycker att den är ”en riktig fullträff” och The Sun slår på stora trumman och säger att den är ”årets bok.”

Nja, visst var den bra men så sent som i går läste jag ut en bok som var bra mycket bättre (vilken det var kommer jag inte att kunna avslöja än på ett tag, men var sak har sin tid som man säger).

Onda flickor handlar om Kirsty Lindsay och Amber Gordon som dömdes till fängelse för mord som barn. 25 år senare inträffar en rad överfall på unga kvinnor i Whitmouth och Lindsay åker dit för att rapportera om händelserna. Ganska snart ställs hon öga mot öga med Amber igen och vild panik för att undvika upptäckt följer för dem båda.

Jag tycker om att större delen av handlingen utspelar sig i en engelsk småstad, och Marwood är skicklig på att förmedla en trovärdig atmosfär. Jag beundrar författare som kan beskriva platser på ett sådant sätt att man själv kan få en inneboende känsla av att man själv befinner sig på ort och ställe. I just det här fallet var jag glad över att jag befann mig i soffan med en filt över fötterna, i stället för att vara tvungen att springa i mörka gränder med hasande steg efter sig, eller vara rädd för att springa över ett lik på mer eller mindre oväntade ställen.

Att Marwood är journalist lyser igenom i Lindsay som jag tycker att hon gestaltar riktigt bra: Det märks att hon vet vad hon pratar om vilket gör en av hennes huvudkaraktärer extremt trovärdig. Varje gång jag läser en bok med en journalist i huvudrollen börjar jag ångra att jag inte satsade på det yrket när tiden begav sig. Jag är lika nyfiken som en journalist och att gräva ner mig  i material som intresserar mig är något jag mycket väl skulle kunna ägna mig åt betydligt oftare än vad jag gör.

Marwood gör även lysande porträtt av Ambers man Vic och en annan högst otrevlig figur vid namn Martin. Om hon har stött på sådana karaktärer i verkligheten ska jag låta vara osagt men jag hoppas för hennes skull inte det.

Amber, Jim (Lindsays man) och övriga karaktärer kommer jag inte lika nära vilket är synd, framför allt i Ambers fall med tanke på den hemlighet som hon delar med Lindsay.

Jag tänker inte orda så mycket om intrigen eftersom det skulle vara alltför lätt att avslöja en eller annan detalj för mycket, och jag vill verkligen inte spoila i onödan. Det torde dock inte vara en överkvalificerad gissning att Marwood har inspirerats av fallet med Jamie Bulger när hon skrev den här boken.

Bokfakta:

Författare: Alex Marwood
Titel: Onda flickor
Originalets titel: The Wicked Girls
Utgivningsår: 2013
Förlag: Modernista
Översättare: Carla Wiberg
Antal sidor: 397
Källa: Förlaget
Betyg [Rating:3/5]

 

Comments

  1. Oh, låter riktigt lovande! Modernista har för övrigt börjat få riktigt många snygga omslag 🙂 Får läggas till i den oändliga läslistan. /Bokdetektiven

Trackbacks

  1. […] andra som bloggat om boken är Annikas litteratur- och kulturblogg, Enligt O, Skuggornas bibliotek, Bokmoster, hyllan, Boktok73, Dark Places och […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: