Recension: Svarta vatten av Attica Locke [förhandsexemplar]

svarta-vattenSvarta vatten av Attica Locke är ett förhandsexemplar från Leopard förlag. Officiellt recensionsdatum är den 21 oktober, men jag har fått tillåtelse av förlaget att skriva om boken redan nu.

Jag älskar 80-talet och har nog börjat bli gammal eftersom  jag allt oftare säger  ”det var bättre förr.” När jag själv började använda mig av den här något uttjatade frasen handlade det alltid om musik, men nu kan den tanken dyka upp i alla möjliga sammanhang och med anledning av det borde Svarta vatten av Attica Locke ha passat mig perfekt.

Men icke, och så här i efterhand förstår jag inte hur Dennis Lehane kunde ta till så stora ord när han i en blurb hyllade Locke på följande sätt: ”Jag skulle förmodligen läsa telefonkatalogen om hennes namn stod på ryggen.

Att Locke ser upp till Lehane står dock utom allt rimligt tvivel. Det märks inte minst i beskrivningarna av en mörk, svunnen tid i ett kargt samhälle. I det här fallet 1980-talets Texas där vi får ta del av politik, korruption, mord, hamnstrejk, diskriminering, dålig ekonomi, osv.

Mitt i allt detta står den kvinnliga borgmästaren Cynthia Maddox, som får kämpa lite extra för att bli accepterad av stadens invånare, och advokaten Jay Porter som under en ”romantisk” båttur med sin höggravida fru Bernie räddar en kvinna från att drunkna, vilket leder till att Porters något miserabla liv tar en vändning till det sämre.

I Svarta vatten finns alla ingredienser för en riktigt bra story, men långa stunder står både handling och tid stilla och det blir rentav långtråkigt emellanåt. Det skulle ha varit okej om det åtminstone hade funnits en karaktär som jag skulle ha kunnat känna tilltro och intresse för, men när inte ens det tillgodoses finns det inte mycket som kan få mig att känna annat än besvikelse.

Missförstå mig rätt, Svarta vatten är en okej debut, men jag hade förväntat mig mer av en författare som har skrivits upp så mycket som Locke har blivit.

Jag tänker dock inte ge upp hoppet om henne riktigt än. Jag har The cutting season här hemma , och eftersom Lehane även har tagit den under sina vingar i och med att han har valt ut den till sin imprint Dennis Lehane Books, tänker jag baske mig försöka ta reda på vad det är han ser som jag inte har upptäckt ännu.

Attica Locke om boken Black Water Rising:

Andra röster om Svarta vatten hittar du här.

Bokfakta:

Författare: Attica Locke
Titel: Svarta vatten
Originaltitel: Black water rising
Utgivningsår: 2014
Förlag: Leopold förlag
Översättare:Ia Lind
Antal sidor: 367

Comments

  1. Liknar vad jag tyckte faktiskt!
    Lottens bokblogg recently posted..En smakebit på søndag – Thin Air

  2. jag tyckte boken spännande och intressant nutidshistoria om de svaras situation.
    Hanneles bokparadis recently posted..Släng inte gamla omslag, vilket är snyggast?

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: