Recension: The Retribution av Val McDermid

the-retributionÅh vad jag hade saknat Carol Jordan och Tony Hill, och det var väl just därför som The Retribution kändes som något av en besvikelse. De böcker jag hittills har läst var alla så bra (och blodiga!) att jag knappt kunde slita mig från läsningen, men denna gång var det hur lätt som helst att börja tänka på annat eller att inte ägna boken någon tanke alls på en dag eller två.

Böckerna i den här serien brukar normalt sett vara fartfyllda och omgivna med Hills mystik när han sakta men säkert tränger in i mördaren eller mördarnas psyke. Tyvärr valde Val McDermid att slå av på takten rejält i The Retribution och det är synd att säga att det i stora drag varken är Jordan eller Hill som står i fokus. I stället har McDermid av någon outgrundlig anledning åter väckt liv i en karaktär som jag trodde var glömd och begraven sedan länge: Jacko Vance. Här kliver han in och övertar huvudrollen och Jordan och Hill får vackert ta ett kliv tillbaka och agera bifigurer.

Den engelska titeln speglar innehållet mycket väl. Vance, som har tagit sig ut från fängelset på ett mycket spekatulärt sätt,  har ett enda uppdrag: att hämnas på Jordan och Hill som placerade honom bakom galler. Hans planering är genuin och då är steget inte långt till att låta detaljerna ta över. Vi får följa med i hans tankar, planering och tänkta utförande men de välplanerade hämndaktionerna till trots blir det aldrig särskilt spännande. Jag säger inte att det han gör inte är hemskt, men för att vara en deckare skriven av McDermid är den i snällaste laget.

Vidare gillar jag inte den schism som uppstår mellan Jordan och Hill, men jag hoppas och tror att den ska vara ett minne blott i Cross and Burn som släpps senare i år.

Bokfakta:

Författare: Val McDermid
Titel: The retribution
Utgivningsår: 2011
Förlag: sphere
Översättare:
Källa: Köpt
Intresse: deckare, kriminalroman, psykololgi
Serie: Carol Jordan & Tony Hill (del 7)
Betyg [Rating:2/5]

 

Comments

 1. Vad besviken man blir när boken inte är som man har förväntat sig! :/
  Carro recently posted..Recension – DEN INRE KRETSEN av Mari Jungstedt

  • Ja, verkligen men jag borde kanske lära mig att inte ha så höga förväntningar på böckerna jag läser. Lättare sagt än gjort, men någongång borde man väl ändå lära sig av sina misstag, eller? 🙂

 2. Men jag vet inte varför det kom med en länk i kommentaren. Skumt.

  • Det hänger ihop med att jag har ett tillägg som heter commentluv som per automatik länkar till ditt senaste inlägg 🙂

 3. Och jag som kände att de här böckerna var för blodiga på slutet (den sista jag läset var när Jordan gick under cover som utseendemässig kopia av någon skurks ex – sen fick jag nog), den här är kanske något som kan få mig tillbaka till den här serien igen ;).
  tantaugusta recently posted..Vilken måndag…

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: