Recension: Turning Pro av Steven Pressfield

Steven Pressfields bok Turning Pro riktar sig i första hand till de som ännu inte har vågat ta tag i sitt skrivande; eller gått från amatör till proffs som han uttrycker det. Man behöver dock inte vara ett dugg intresserad av att skriva för att kunna ta till sig av budskapet som Pressfield försöker förmedla, ett budskap som helt och hållet går ut på att placera sig själv i förarsätet för att därmed ta kontroll över sitt liv.

Enligt Pressfield är amatörer:

  • egoister
  • beroende av distraktioner, trubbel, misslyckande och pengar
  • skräckslagna
  • avundsjuka

Som om inte det vore nog så:

  • söker amatören tillåtelse
  • tillåter amatören att rädslan hindrar honom/henne från att agera
  • lever amatören i det förflutna
  • lever amatören för framtiden
  • kommer amatören att vara beredd i morgon
  • lämnar amatören över all sin makt till andra

Inte en helt smickrande bild, men som jag kände igen mig själv i detta och sanningen att säga fick min ego sig en liten törn av att läsa detta. Varför är det alltid så att sanningen tar hårdare om någon utomstående talar om någonting för oss? Å andra sidan är det kanske tur att vi stannar upp och lyssnar någon gång i alla fall.

Under de senaste månaderna, jag kanske till och med det senaste halvåret, har jag oftare och oftare kommit fram till att jag inte är helt nöjd med hur mitt liv har kommit att se ut. Hur ont det än kan göra att svart på vitt få veta att jag till stor del själv har placerat mig där jag är i dag är det samtidigt en befrielse att veta att jag själv också kan ställa allt till rätta.

Håkan Hellström sa nyligen (på konserten och senare även på Allsång på skansen) att livet börjar om varje dag, eller varje sekund om vi så vill och det mellansnacket var också upptakten till den här underbara låten:

Att gå från amatör till proffs

Att gå från amatör till proffs handlar i grunden om att vi måste bestämma oss för att sluta springa ifrån våra rädslor för att i stället vända oss om och möta dem. Enligt Pressfield är det först då som vi äntligen kommer att kunna leva vår passion, vårt kall eller vårt öde, oavsett om det har handlar om att dansa balett, reparera motorcyklar eller någonting annat.

Om man inte vet vad som är ens kall, passion eller öde då?

Ja, då måste man fråga sig själv vad ens nuvarande liv är en metafor för. Svaret på den frågan kommer att leda en till ens sanna kall. Pressfield kallar detta för skuggkarriär, och jag vet exakt vad mitt jobb som företagskonsult är en skuggkarriär för. (Mer om det vid ett senare tillfälle.)

Och hur vet man när man för evigt har lämnat amatörlivet bakom sig?

Pressfield erbjuder ingen checklista för hur du stegvis ska kunna ta dig från punkt A till punkt B, men det enda som egentligen krävs är att du tar ett aktivt beslut om att du ska börja leva det liv som du vill leva. Låter enklare än vad det är men vi måste alla börja någonstans, eller hur?

När vi väl har kommit dit torde det inte finns ingen anledning att tvivla längre. Pressfield är nämligen väldigt tydlig med att du kommer att veta när din nya karriär som proffs har startat, eftersom det kommer att stå lika klart för dig som var du var och vad du gjorde den 11 september 2001.

Klicka på den här länken om du vill veta mer om författare och boken:

Mer om Pressfiels tankar om amatör vs proffs kan du läsa här.

 

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: