Recension: Utan ett ord av Linwood Barclay

När jag var på biblioteket för ett par veckor sedan bad jag min favorit bibliotekarie Emma att plocka fram bra deckare av författare som jag inte har läst förut. Då tog hon fram två böcker av C.J. Box som jag har skrivit om tidigare samt Utan ett ord av Linwood Barclay. Och efter att ha läst såväl Michael Connellys som Peter Robinsons lovord om boken kunde jag naturligtvis inte låta bli att låna den.

Den är långt ifrån den bladvändare som Connelly och Robinson påstår att den är men därmed inte sagt att jag inte gillade vad jag läste.

Utan ett ord handlar om den fjortonåriga Cynthia Bigge som efter en olovlig fylla tillsammans med sin pojkvän Vince Fleming vaknar upp i sin säng och inser att hela hennes familj har gått upp i rök och lämnat henne helt ensam.

25 år passerar och det går inte en dag utan att hon funderar över vad som kan ha hänt hennes mor, far och storebror. Till slut bestämmer hon sig för att delta i ett tv-program motsvarande vårt Efterlyst för att i ett sista desperat försök ta reda på sanningen. Till en början händer ingenting men ett telefonsamtal blir startskottet för handlingar som får Cynthia att fundera på om det hade varit bättre att låta det förflutna vila.

Utan ett ord handlar om Cynthia men det är inte hon som berättar utan hennes make, tillika lärare i kreativt skrivande och engelska, Terry Archer. Till en början blev jag alldeles ställd över att berättarens ”jag” inte var synonym med intrigens ”jag” men efter ett tag insåg jag att Barclay hade gjort ett alldeles utmärkt val eftersom man härmed får chansen att se allt utifrån två helt olika synvinklar vilket gör att ”historien blir obehagligt verklig” (Lotta Olsson, DN). Detta gäller inte minst det faktum att det ibland kan vara svårt som läsare att veta vad som verkligen händer och inte bara pågår i Cynthias egen fantasi där hon ser saker som ingen annan gör och som ser sin bror, Todd, i praktiskt taget alla killar i samma ålder som hon möter.

Cynthias upplevelser speglas i hennes uppfostran av sin åttaåriga dotter Grace som milt sagt är överbeskyddande. Samtidigt som jag förstår Cynthia kan jag inte låta bli att bli irriterad på henne då hennes ”omsorger” om dottern går alltför långt vid alltför många tillfällen.

En annan sak som irriterar mig är denna evinnerliga berättarröst med kursiv stil som i det här fallet försöker förmedla sin sida av saken. Det har aldrig fungerat och kommer heller aldrig att göra det! När ska författarna lära sig att detta ”knep” stjälper mer än det hjälper …?

Tempot växlar men det tar sig rejält mot slutet och det kombinerat med en rätt så tät och intressant intrig gör att jag definitivt kommer att läsa fler böcker av Linwood Barclay.

Andra röster om Utan ett ord: Pocketblogg (Bea), Boktoka, Doras bokprat, Pocketblogg (Maria), Bokcirkus.

 

<-<-<-<-<-<-<-<

Bokfakta:

Författare: Linwood Barclay
Titel: Utan ett ord
Originalets titel: No time for goodbye
Utgivningsår: 2009
Förlag: Kabusa böcker
Översättare: Elisabeth Fredholm
Antal sidor: 359
Källa: Biblioteket
Intresse: kärlek, känslor, spänning, relationer
Betyg [Rating:3/5]

Comments

  1. Jag tyckte inte alls om den, men jag verkar vara nästan ensam om att ha sågat den totalt.

    • Din recension verkar jag helt ha missat vilket måste åtgärdas å det snaraste …

    • Nu har jag läst din recension och den var minsann en sågning av den högre skolan. Varför läste du ens ut den är frågan jag ställer mig både här och på ditt eget inlägg? 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: