Sanningens ögonblick – mina böcker om skrivande [Uppdaterad]

Jag har redan avslöjat att jag samlar på böcker om skrivandets konst, men att jag är oduglig på att omvandla mina teoretiska kunskaper i praktiken. Nu tänkte jag lämna ut mig fullständigt och visa vilka böcker som kommer att göra mig till en bästsäljare vilket årtionde som helst.

Nu kör vi!

Writing about your life
Förlag: Marlowe & Co      Författare: William Zinsser
Bokus beskrivning av boken: ”Written with elegance, warmth, and humor, this highly original ”teaching memoir” by William Zinsserrenowned bestselling author of On Writing Well gives you the tools to organize and recover your past, and the confidence to believe in your life narrative. His method is to take you on a memoir of his own: 13 chapters in which he recalls dramatic, amusing, and often surprising moments in his long and varied life as a writer, editor, teacher, and traveler. Along the way, Zinsser pauses to explain the technical decisions he made as he wrote about his life. They are the same decisions you’ll have to make as you write about your own life: matters of selection, condensation, focus, attitude, voice, and tone”
Min kommentar: Det här är författarens autobiografi som kan läsas som just en sådan eller som en instruktion i hur man skriver en memoar. Det som är mest intressant i den här boken är vilka rättigheter respektive skyldigheter man har när man skriver en memoar. Jag har läst detta korta kapitel upprepade gånger och jag kommer att läsa det många gånger till.

The elements of style
Förlag: 
Penguin books      Författare: William Strunk Jr & E. B. White
Amazons beskrivning av boken: ”You know the authors’ names. You recognize the title. You’ve probably used this book yourself. This is The Elements of Style, the classic style manual, now in a fourth edition. A new Foreword by Roger Angell reminds readers that the advice of Strunk & White is as valuable today as when it was first offered.This book’s unique tone, wit and charm have conveyed the principles of English style to millions of readers. Use the fourth edition of ”the little book” to make a big impact with writing.
Min kommentarDen här boken tillhörde kurslitteraturen när jag läste en engelsk skrivkurs för fyra år sedan, och det är en bok jag ständigt återkommer till. Den är stilren, rikt illustrerad och full av tips som alla slags skribenter kan ta till sig. Jag gillar den skarpt!

On writing well – The classic guide to writing nonfiction
Förlag: 
Collins      Författare: William Zinsser
Bokus beskrivning av boken: ”A beloved classic, this definitive volume on the art of nonfiction writing celebrates its 30th anniversary. Revised seven times, it has stood the test of time and remains a valued resource for writers.”
Min kommentar: Den här boken tar upp skrivandets mest elementära delar som t.ex. interpunktion, berättarröst och hur ditt undermedvetna arbetar. Vidare finns här rikligt med information om de format som står till buds om man vill skriva nonfiction. Mitt exemplar är översållad med små post-it lappar där jag har markerat partier som är aktuella just för mig. När jag väl sätter igång med skrivandet så är det den här boken jag kommer att vända mig till, inom den här genren i alla fall.

 

Writing well
Förlag: 
Longman      Författare: Donald Hall & Sven Birkerts
Bokus beskrivning av boken: ”Co-authored by two esteemed writers, Writing Well, is a beautifully-written and thoroughly readable guide to the craft of writing prose.”
Min kommentar: Även denna ingick i kurslitteraturen för ovan nämnda skrivkurs, men då den mest riktar in sig på uppsatsskrivande har jag inte haft någon större nytta av den. Det är med andra ord ingen bok jag rekommenderar om syftet är att skriva en bestseller.

 

Skriv på – En handbok i skrivandets konst
Förlag:
 Månpocket      Författare: Elizabeth George
Förlagets beskrivning av boken: ”Första dagen på mina skrivarkurser brukar jag säga till deltagarna: Ni kommer att få era böcker utgivna om ni uppfyller tre kriterier: talang, passion och disciplin.
Skriv på! får alla med författarambitioner lära sig hur man bygger upp en roman från grunden. Deckardrottningen Elizabeth George visar hur man går tillväga när man gör en detaljerad plan för en bok och ger praktiska råd om de olika momenten i skrivprocessen, hur man stegvis lägger upp boken, vad man ska tänka på när man bygger upp intrigen, vilka perspektiv man kan använda och hur gestalterna får liv och blod. Generöst delar hon med sig av sitt kunnande och beskriver hur hon själv brukar gå tillväga när hon planerar scenerna, skapar personernas karaktärer, bestämmer miljön och hur noggrann hon är med detaljerna för att skapa trovärdighet.
Min kommentar: Det här var min första bok om skrivande och jag har näst intill läst sönder den. Jag köpte den i samband med att jag hade min värsta Elizabeth George period då jag slukade precis allt jag kunde komma över. Främst var jag imponerad över hennes miljö- och karaktärsbeskrivningar och efter att ha läst den här boken är det inte konstigt att hon är en mästarinna på just detta. Jag har läst den här boken från pärm till pärm flera varv och jag kommer att läsa den många gånger till. Den är näst intill ett måste för alla som vill bli den nya George.

Quit Your Day Job! How to Sleep Late, Do What You Enjoy and Make a Ton of Money as a Writer!
Förlag: Linden Publishing      Författare: Jim Denney
Bokus beskrivning av boken:
”A candid, no-nonsense appraisal of the daily grind to the writer’s life. Lays out a sound, strategic plan fore building a career as a full-time writer.”
Min kommentar: Jag har länge drömt om att själv kunna bestämma över min tid och direkt jag läste titeln visste jag att det var just den här boken som jag hade väntat på. Och den är riktigt bra om man vill satsa på en karriär som frilansande skribent. Det var kanske inte direkt det som jag hade i åtanke, men det betyder inte att jag inte har haft stor nytta av den. Tvärtom.

 

Tre enkla regler finns inte – En romanskola
Förlag : 
isaberg Förlag      Författare: Elisabet Norin
Förlagets beskrivning av boken: En komplett handbok för dig som har funderat över att skriva en roman, men ännu inte tagit itu med det.

Den guidar dig i allt, från att bestämma vad du vill skriva om och skapa en plan för det, till att finna textens egna ton och få skrivandet att fungera i vardagen. I boken finns också svar på de vanligaste hantverksfrågorna.
Boken passar även dig som är en mer erfaren skribent och författare. Här kommer du att hitta inspiration och nya infallsvinklar och få ta del av författarens långa erfarenhet.”
Min kommentar: Den här fick jag som recensionsexemplar men jag har tyvärr inte hunnit läsa den ännu. Jag har dock bläddrat i den  och när jag får tid kommer jag att börja med kapitlet ”Verktygslådan” (som för övrigt även Stephen King skriver om).

Skriv – en bok om att skriva
Förlag
: AlfabetaAnamma      Författare: Bente Clod
Bokus beskrivning av boken: ”Hur arbetar en författare? Vad är en bra text? Hur hittar man sitt språk? I Skriv behandlas de viktigaste frågorna som den danska författarinnan Bente Clod fått när hon hållit skrivarkurser. I mängder av konkreta exempel och uppgifter behandlas de vanligaste skrivarproblemen, som till exempel oklart berättarperspektiv, hopp i tiden, banalt språk och mycket mer. Boken tar upp både prosa, lyrik och dramatik.”
Min kommentar: Den här köpte jag för flera år sedan, men efter en genomläsning har jag inte tittat åt den igen. Ingen bok jag rekommenderar med andra ord.

Att skriva
Förlag: Bra böcker      Författare: Stephen King
Bokus beskrivning av boken: ”Sällan har väl en bok om skrivandets hantverk varit så glasklar, så användbar och så avslöjande. Stephen Kings självbiografiska ATT SKRIVA inleds med en suggestiv berättelse om Kings barndom och hans tidiga fixering vid skrivandet. Ett pärlband av klara minnesbilder från uppväxtåren, skoltiden och den svåra tiden som ändade i hans första roman, Carrie, ger läsaren en annorlunda och oftast mycket rolig bild av hur en författare danas. Stephen King övergår därefter till skrivandets verktyg – hur man skärper och mångfaldigar dem genom övning och hur författaren alltid måste ha dem tillgängliga.”
Min kommentar: Den här behöver knappast någon närmare presentation då jag är ganska säker på att den finns i bokhyllan hos var och en som tycker om att skriva och att läsa böcker av skräckens mästare Stephen King. Om den mot all förmodan inte skulle finnas i ditt hem så föreslår jag att du omgående gör någonting åt det.

Becoming a writer
Förlag: Tarcher Penguin      Författare: Dorothea Brande
Amazons beskrivning av boken: ”This guide to becoming a writer was originally published in 1934. It focuses not just on plotting techniques or prose style, but on the process of developing the habits and discipline of a writer, with beating writer’s block, reading to improve one’s writing, and other psychological techniques.”
Min kommentar: Det här är en klassiker som enligt många är den enda bok om skrivande som man behöver läsa. Jag har hittills bara bläddrat i den men spontant känner jag att det finns böcker som kommer att ge mig betydligt värdefullare tips än vad den här boken kommer att mäkta med. Men vem vet, jag kanske ändrar åsikt när jag väl har gett den en ordentlig chans.

 

Lär dig skriva spännande
Förlag: MBF Bokförlag      Författare: Olov Svedelid
Bokus beskrivning av boken: ”Olov Svedelid (1932-2008) färdigställde denna lärobok för spänningsförfattande bara månaderna före sin bortgång. I den ger han dig inte bara grunderna i hantverket författarskap, utan har dessutom även samlat en lång rad användbara praktiska tips, råd och knep, för att göra din romantext till en slukar-bok; En sån spänningsroman som läsaren bara inte kan lägga ifrån sig innan han/hon får veta hur det går
Många skrivglada människor med författarambitioner har stupat på att de inte varit medvetna om att det inte räcker med ett gott idéuppslag för att skapa en spännande text. Att skriva en spänningsroman handlar främst om att redan från början skapa struktur, veta hur historien ska sluta samt hålla läsaren andlöst fången på vägen dit!
Kort sagt; för att författa en spänningstext måste man vara lika förtrogen med sitt speciella hantverk som en snickare är med sitt när han gör en stol. Saknas hantverkskunnandet blir romanen lika trögläst som stolen blir obekväm att sitta i
Att delta i någon av de allt mer populära skrivarskolorna är ett sätt att lära sig undvika de vanligaste fallgroparna. Att läsa Olov Svedelids testamente till blivande spänningsförfattare är ett minst lika säkert sätt att skaffa sig den kunskap som krävs för ett framgångsrikt författarskap!
Utöver alla värdefulla och konkreta råd och tips på beprövat spänningshöjande knep, bjuder boken även på hemläxor i form av fem noveller som är speciellt utvalda för textanalys; att kritisera, att lära av och hitta aha-upplevelser i och sen överträffa i sin egen kommande produktion.”
Min kommentar: Som titeln antyder går han steg för steg igenom hur man skapar spänning i en bok. Vad man ska tänka på. Vilka fällor man ska undvika. Vilket berättarperspektiv han förespråkar och mycket mycket mer. Boken är på bara dryga hundra sidor men den är en guldgruva för alla som vill omvandla sitt “teoretiska”  i praktiken. Svedelid skriver med ett sådant flyt och med en sådan intressant ton att allting runtomkring slutar existera. Rekommenderas.

Konsten att döda – Så skriver du en kriminalroman
Förlag: Ordfront      Författare: Sören Bondeson
Bokus beskrivning av boken: ”Hela världen pratar om det svenska deckarundret. I pockethyllor och på topplistor slåss kriminalromanerna om utrymmet. Men varifrån kommer alla dessa deckar drottningar och kungar?
Hur går hantverket till och vad är egentligen en bra deckare? Vad är ett villospår och hur lägger du ut det? Och vad ska du tänka på för att göra karaktärerna levande och för att få till en bra och spännande intrig?
På ett enkelt och lustfyllt sätt delar författaren Sören Bondeson med sig av sina lärdomar från sitt arbete i litterär gestaltning. De senaste femton åren har han inriktat sig på hur man skriver kriminalromaner. Under denna tid har han handlett flera som blivit mycket framgångsrika, exempelvis Jens Lapidus, Åsa Larsson och Tove Klackenberg. Dessa medverkar också i boken och delar frikostigt med sig av sina råd och tankar kring skrivandet.
Konsten att döda innehåller allt du som med författarambitioner bör veta för att skriva en gedigen kriminalroman.”
Min kommentar: Det här var ett impulsköp och hittills har jag inte hunnit med att läsa den. Mer tankar och kommentarer kommer någon gång i framtiden.

Skriv om och om igen
Förlag: X Publishing      Författare: Katarina Kuick & Ylva Karlsson
Bokus beskrivning av boken: ”Det finns de som helt enkelt inte kan låta bli att skriva. Det finns de som vill skriva men inte kommer sig för. Det finns de som har dikter kliande i fingrarna. Det finns de som har skallen sprängfylld av historier. Det finns de som ryser av lycka inför rätträtt ord. Det finns de som måste skriva fast de inte vill. En inspirationsbok.

Med bilder och övningar och goda (nåja ) råd och tips. Med tankar och resonemang om skrivande och berättande.

Författarna och skrivarledarna Ylva Karlsson och Katarina Kuick avslöjar här sina bästa komma-i-gång-tips, varvar begriplig teori med författarintervjuer och en mängd lekfulla övningar som triggar skrivlusten. Sara Lundberg och Lilian Bäckman har fyllt boken med fantasieggande bilder som söker historier.”
Min kommentar: Det här är en underbar bok som man kan läsa hur många gånger som helst. Den är fylld med tips, illustrationer,  skrivövningar och inspiration. Min dotter fick syn på den och hade helt fräckt tänkt sno den, men se den gubben gick inte utan jag köpte henne ett eget exemplar.

The Marshall Plan for Novel Writing – A 16-step program guaranteed to take you from idea to completed manuscript
Förlag: Writer´s Digest Books      Evan Marshall
Amazons beskrivning av boken:
 ”

Imagine writing with the skill of a published author, the knowledge of a seasoned editor and the savvy of a New York literary agent….you’d have all the know-how it takes to transform your story idea into a novel worthy of praise and publication.

In this unique guide, agent, editor and novelist Evan Marshall does give you everything it takes to write your novel. Drawing on his extensive experience, Marshall has perfected a simple and methodical approach to novel writing. His clear-cut, 16-step ”Marshall Plan” breaks down the complex novel-writing process into a series of parts you put together one piece at a time. You’ll have your whole story planned and plotted before you actually begin writing, so there’s no chance of working yourself in a corner or making critical mistakes in pacing and plot.

In short, The Marshall Plan for Novel Writing works. Use it, and watch your story masterfully develop into a completed manuscript ready to get the full attention of readers, agents and editors alike.”
Min kommentar: Jag är extremt förtjust i steg för steg guider och med det i åtanke är det inte särskilt svårt att förstå varför jag fastnade för den här titeln. Den här guiden är precis vad du behöver för att skriva din roman i vilken genre som helst. Rekommenderas varmt!

The Elements of Narrative Nonfiction
Förlag:
 Quill Driver Books      Författare: Peter Rubie
Amazons beskrivning av boken: ”Name some of the huge bestselling books over the years—In Cold Blood; All the President’s Men; The Perfect Storm; Black Hawk Down; Longitude; Jarhead—and they all have one thing in common; they all read like novels. Author and agent Peter Rubie shows the reader how to join journalistic research with riveting, character-driven prose to create narrative nonfiction. This is the only book to focus on writing and marketing the narrative nonfiction “novel.” (An earlier version of this book was published under the title Telling the Story: How to Write and Sell Narrative Nonfiction. This version has been extensively reworked.)”
Min kommentar: Den här har stått ett tag i min bokhylla nu, men jag har ännu inte påbörjat läsningen av den. Som ni kanske har märkt är det inte den första boken om nonfiction skrivande som står i min bokhylla, men den här tar upp den narrativa aspekten och den är jag extra intresserad av.

Jag måste tillstå att jag är ganska nöjd med min samling, samtidigt som jag inser att jag har vissa problem med impulsiviteten. Ser jag en bok om skrivande som verkar intressant så köper jag den. Har dock lovat mig själv att det inte kommer att bli någon fler, åtminstone inte förrän jag har betat av hela denna lista. Vi får väl se hur det går med den saken…

Comments

 1. Har precis läst klart Konsten att döda…den var sådär tycker jag. Men Elizabeth George och Stephen Kings böcker om skrivandet var mycket bra! Lyssnade på On Writing som ljudbok, med King själv som inläsare. Skitbra!! Och inspirerande. Gjorde du hans skrivövning??
  lasaochlyssna recently posted..Läst: Mike Larssons Rymliga Hjärta av Olle Lönnaeus

 2. Tack för alla fina tips! Jag måste införskaffa hälften av dessa, känner jag.
  C.R.M. Nilsson recently posted..Bokbloggsjerka: Bokrelaterade prylar

 3. Det var många böcker. 🙂 Tycker också att det skulle vara kul att veta vad du tycker om dem.
  Själv har jag bara en, och det är Tre enkla regler finns inte: en romanskola av Elisabet Norin. Den tycker jag är väldigt bra.

  • Jag har ju lovat att jag ska skriva mina kommentarer under helgen, om jag nu hinner då det är OS 🙂

 4. Det var en diger samling, ett par av dem står i min hylla med. Skulle vara roligt om du skrev nån personlig kommentar vad du tycker om de olika eller vilka som är dina favoriter

  • Jo, jag hade tänkt göra det men av någon anledning så ångrade jag mig. Ska dock ta ditt önskemål i beaktande och uppdatera inlägget under helgen.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: