Sydsvenskans artikelserie går vidare

I andra delen av Sydsvenskans artikelserie om det svenska deckarundret är det Maj Sjöwall som ger sin syn på hur arvet efter henne själv och Per Wahlöö ser ut.

Hon skräder minsann inte orden när hon sågar de svenska exportförfattarna jäms med fotknölarna. Det hon framför allt vänder sig emot är språket som hon jämför med en elev i tredje klass….?

Läs artikeln i sin helhet här.

Comments

 1. Jag tycker dock att det är lite tråkigt med denna debatt om språkets kvalitet hos de svenska deckar (drottningarna) författarna. Det är verkligen att underkänna och dumförklara alla dem som gillar att läsa dessa deckare.
  Varför skall det anses ”fult” med ett enkelt språk?

  Gunnar: Jag har också varit mycket förtjust i Elizabeth George men tycker att hon tappat stinget på slutet. Läste nyligen ”Ett stråk av rött” och blev riktigt besviken. Tyvärr.
  Vad tycker du?

  • Malin: Jag håller med både dig och Sjöwall när det gäller språket. Jag finner inget fel med ett enkelt språk men det jag stör mig på är språket misstag (?) som i t.ex. Anna Janssons Drömmar ur snö där talspråket och tonårstugget. Jag fixade dock att läsa ut boken vilket inte hade gått om inte intrigen var okej. Ett annat exempel är Dödens ansikte av Cody McFadyen som rakt av utgår ifrån att läsaren är dum i huvudet och han har inte hört talas om det litterära knepet gestalning. Att säga att dagens svenska deckarförfattare skriver som en tredjeklassare tycker jag var på gränsen till grov nervärdering. Jag har läst Roseanna av just Sjöwall/Wahlöö och inte kan jag påstå att deras språk var överlägset dagens författare.

   Gunnar: jag har aldrig hört talas om Paul Örum. Elizabeth George har alltid varit en favorit och till skillnad från Malin så tycker jag att även Stråk av rött var bra. Jag har aldrig läst henne på engelska men det kanske är dags för det nästa gång hon släpper en ny bok.

 2. Hej

  Ja visst är Sjöwall&Wahlöö en vattendelare när det gäller svenska deckare. Ungeför samtida är den danska författaren Paul Örum som skrev psykologiska kriminalromaner. Jag har bl a Tysta Vittnen som är översatt av just Maj Sjöwall. (har du läst nåt av honom?)
  Jag kan hålla med om språket är si o så nu i den svenska ”deckarvågen”. Vill man läsa deckare med suveränt språk så är Elizabeth George outstanding enligt min mening.särskilt på originalspråket.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: