Tematrio – dåligt enligt mig

tematrioJohanna Lindbäck på Bokhora rev upp en hel del känslor när hon publicerade ett inlägg om bra och dålig litteratur för ett tag sedan. Jag har inte följt diskussionen i sin helhet, men jag har läst Johannas båda inlägg på temat och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte hade några som helst åsikter i ämnet.  Hur jag ställer mig i frågan hinner jag inte berätta om nu, men det kommer var så säkra.

Lyran har anammat debatten och vill att vi berättar om litteratur som vi tycker är dålig i veckans tematrio.

1.   Ann Cleeves Shetlandskvartett (numera kvintett om jag har förstått det hela rätt) hyllas av alla och ibland känns det som att lovorden inte ska räcka till. Själv har jag läst Svart som natten men JAG FATTAR INTE GREJEN! Tempot är obefintligt, spänning existerar inte och boken kryllar av karaktärer och man kommer inte en enda av dem riktigt nära; inte ens Jimmy Perez som ska bära fanan vidare i kommande böcker. Boken är på drygt 400 sidor men trots det får jag inte veta vem han är, var han kommer ifrån, vad han vill åstadkomma med sitt liv. Ej heller får jag veta något om hans förflutna eller livet inom polisen.

2. När jag sågade Mordbyn av Andrea Maria Schenkel fick jag en elak kommentar som inte passar sig för tryck. Jag tog dock inte särskilt illa vid mig då jag inte har några som helst problem med att stå för mina åsikter, och det finns ingenting med den här boken som är bra. Det är en kriminalroman men här finns inga poliser, ingen utredning, ingen misstänkt, ingen förbrytare som till slut får syna sitt brott. Däremot finns det en enorm mängd vittnen som berättar om de rykten som florerar om familjen som har blivit mördad, om vad de har sett och hört. Händelsen berättas alltså ur olika synvinklar och perspektiv och det är först i det allra sista kapitlet som mördaren träder fram i ljuset. Urtrist!

3. Emily L av Marguerite Duras är enligt Jenny Tundal världens vackraste bok, och med anledning av det måste hon ha sett något som jag helt missade. Jag avskyr böcker där man måste läsa mellan raderna, och det här är en sådan.

 

Comments

 1. Jag gillade den första boken Svart som natten med Ann Cleves. Man kommer ju inte nära huvudpersonerna i boken som du beskriver, men jag tror att det var själva handlingen som fascinerade mig, kunde inte sluta läsa innan jag fick veta vem som hade mördat tonårsflickan som låg frusen och död på åkern i närheten av sitt hem.

  Däremot har jag även läst de tre nästföljande böckerna ”Vita Nätter”, ”Rött Stoft” och ”Blå Gryning” och de var inte lika bra som första delen tycker jag, men ändå läsvärda eftersom jag tog mig igenom dem. Men att det fanns en femte bok visste jag inte! Vad heter den? Har man läst de första fyra så varför inte läsa den femte också i så fall? 😉
  Carro recently posted..LÄST 2012

 2. Mordbyn gillade jag inte. Upplägget var ok men jag tyckte inte alls om personskildringarna. Språket var inte heller särskilt bra och så var boken så övertydlig. Däremot tyckte jag författarens andra roman Fallet Kalteis var riktigt bra. Bara läst första boken i Ann Cleeves Shetlandsserie och den tyckte jag var urdålig.
  Maria recently posted..Suzannes bokrea

 3. Mordbyn började jag läsa, men föll inte alls för den så den läste jag aldrig ut. Gillade inte upplägget med en rad olika vittnen och fann den, precis som du, urtrist.
  bloggbohemen recently posted..bloglovin och jag

 4. Jag gillar inte heller om det är för många karaktärer.
  Boktjuven Ingerun recently posted..Tema-trio: Dåligt enligt mig

 5. Jag tyckte om Anne Clevees Shetlandsböcker även om jag kan hålla med om att de inte är särskilt spännande. Däremot tycker jag om miljöbeskrivningarna.
  Men är det inte det som är det roliga med litteratur, att vi tycker olika om böckerna. Det hade ju varit trist om alla tyckte likadant. Att sedan en del rankar in böcker i bra eller dåligt och att det ska vara någon sorts standard anser jag bara vara trist!
  Mordbyn håller jag med om var riktigt trist.

 6. Jag har inte läst någon av böckerna du nämner.
  Lena recently posted..Tematrio – dåligt enligt mig

 7. Och jag som just hyllat Shetlandsserien ;-D
  Vilken tur att man kan och bör ha olika smak!
  Lottens Bokblogg recently posted..En utmaningsjunkies bekännelser

 8. Jag rapporterade ju av en hel radda böcker i helgen och då skrev jag faktiskt nästan ner några av dem.

  Och hade jättedåligt samvete efteråt.

  Men egentligen är det väl inte så konstigt att man inte tycker om allting en författare skrivit, eller att man inte tycker om allt som andra gillar.

  Bland annat har jag försökt läsa Murakami som ’alla’ verkar tycka är helt fantastisk och kunde inte komma in i boken överhuvudtaget.
  Katarina recently posted..Jag vet minsann hur man råkar

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: