Tematrio – Titelblommor

Det här med blommor är inte alls min grej, och faktum är att jag inte har en endaste blomma hemma. Det sammantaget med att jag till 99% bara läser deckare gjorde att veckans tematrio om titelblommor kändes som en högst omöjlig uppgift.

Men det var det inte, inte helt och hållet i alla fall.

1. James Ellroy skriver hårdkokta thrillers/deckare och han, liksom många andra, har skrivit ner sin tolkning av mordet på Elizabeth Short i boken Den svarta dahlian. Den kunde ha varit bra om det inte vore för två saker: den evighetslånga introduktionen om boxning och det stegrande våldet som aldrig tycks ta slut.

2. Mer varm om hjärtat blir jag när jag tänker på Kristina Ohlssons andra bok om Alex Recht & Co. I Tusenskönor påträffas ett gammalt prästpar döda i sin lägenhet. Det ser ut som ett klassiskt mord-självmordsfall, men den teorin kommer tidigt på skam.

3. Släke av Håkan Östlundh inleds med att ett slaktat lamm hittas i en sjöbod. Kort därefter hittas en man i en takbox som uppvisar liknande skador som lammet. Det står snabbt klart att mördaren inte tänker låta sig nöja med två offer och nu gäller det för polisen att handla snabbt innan mördaren slår till igen. Det här är en av Östlundhs bästa böcker. Ju längre serien om Fredrik Broman fortskrider, desto mindre tycker jag om honom. Tyvärr.

Jag kan hålla med om att Släke får stå för en slags nödlösning. Men släke är illaluktande tång, och tång är som alla vet en växt, så jag har inte tagit mig alltför stora friheter. Tycker jag själv i alla fall 🙂

 

 

Comments

 1. Blommor var heller inte min grej. Jag kom på en enda bok, Det växer inga rosor på Odenplan av Per Wahlöö, och kände att jag kanske fick passa denna tematrio.

 2. Växter, blommor, det kan ju gå ut på ett..
  Sara Pepparkaka recently posted..En bukett böcker (tematrio)

 3. här var det inget som jag läst. Kul med nya tips!
  Lena recently posted..Tematrio – Titelblommor

 4. Jag har bara bläddrat i Den svarta dahlian. Någon gång ska jag läsa den, men jag har någon pet peeve mot böcker som handlar om faktiska mord och sedan försöker lösa dem.
  C.R.M. Nilsson recently posted..Från A till Ö: Bokstaven S

 5. Just ja, den Svarta dahlian! Det är faktiskt en av mina favoritböcker. Fast det var länge sen jag läste den så jag kommer inte ihåg vad jag tyckte om boxningen;-)Tusenskönor hade jag också med. Tycker det är en av de bästa deckare jag läst!
  Lotten recently posted..Tematrio – Titelblommor

 6. Jag hade tänkt ta mig ännu större friheter (kvinnonamn som Daisy och Rose), tills jag faktikst hittade riktiga blommor i titlar. Släke är ju faktiskt en växt, på sätt och vis, även om det nu inte är en blomma 🙂

  Flera av Östlundhs böcker står i hyllan, men jag har ännu inte läst någon. Måste beta av några gamla serier innan jag får börja på nya. Det blir för mycket annars 🙂
  Monika recently posted..Tematrio – Titelblommor

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: