Tematrio – Världsbokdagen

tematrioI tisdags firade vi världsbokdagen och med anledning av det vill Lyran i veckans Tematrio att vi ska berätta om tre böcker från skilda delar av världen som vi gärna vill rekommendera den som vill lära sig eller förstå mer av andra ”kulturer”!

Jag måste säga att det här var en ganska svår uppgift med tanke på hur ”inskränkt” jag är i mitt läsande; i deckarnas värld får man inte lära sig särskilt mycket om kulturer men väl om en hel del andra spännande saker.

Som tur är brukar jag lämna min trygghetszon ibland och det är tack vare det som jag har någonting att bidra med även den här veckan.

  1. Det har gått några år nu men jag kommer nog aldrig riktigt att kunna släppa Flyga drake av Khaled Hosseini. Den handlar om den omöjliga vänskapen mellan Amir och Hassan som kommer från två olika muslimfamiljer. Här finns även talibaner som inte skyr några som helst medel för att visa sin makt. 
  2. Jag blev inte särskilt förtjust i Ett land i gryningen av Dennis Lehane och det beror till stor del på alla, i mina ögon, helt meningslösa idrotsskildringar. Att jag dessutom inte är speciellt intresserad av historia gjorde inte saken bättre. Men för de historieintresserade är detta en utmärkt bok då den beskriver livet efter första världskriget fram till den stora polisstrejken i Boston 1919.
  3. Jag läser mer än gärna böcker av Deon Meyer och det beror främst på hans fantastiska förmåga att beskriva Sydafrika på ett sådant sätt att jag skulle kunna sätta mig på ett plan och åka dit nu med en gång. Att han dessutom brukar blanda han in några ord eller meningar på Afrikaans eller något av bantuspråken xhosa eller zulu gör inte saken sämre. Thirteen hours är bara en i raden av de böcker jag har läst och det kommer att bli fler.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: