Tom Thorne blir tv-serie

I januari 2009 släpptes Mark Billinghams sjunde bok – Dödsbud – i serien om Tom Thorne. I samband med boksläppet besökte han Stockholm där han berättade om boken, om sitt skrivande och om planerna att låta Tom Thorne dyka upp i tv-rutan i slutet av detta år.

Mark Billingham är stand-up komikern som sadlade om till att bli författare på heltid. I en intervju med Adam Svanell, SvD, berättar han om när han själv och en kollega blev rånad under en hotellvistelse i Manchester. Detta var 1997 och fyra år senare debuterade Mark Billingham som deckarförfattare. Hans debutroman heter Sömtuta och läsarna förfärades över denna otäcka bok, en del lär till och med ha svimmat vid uppläsningarna. En bidragande orsak till detta kan vara att Billingham fokuserar mer på offren än på gärningsmannen och poliserna i den här historien. Han tycker inte att man får lära känna varken offren eller den skräck som de upplever så bra i andra deckare. Då han vet hur det känns är han också bra på att förmedla detta till läsarna, tycker han själv i alla fall. Jag kan inte annat än att hålla med. Trots att det är ett tag sedan jag läste Sömntuta nu, så har jag inte lyckats släppa den helt och hållet. Ibland går tankarna obönhörligen tillbaka till den fasa som offren fick utstå i den här boken. Om ni inte har läst den ännu, rekommenderar er att göra det nu. Den är helt outstanding!

Huvudpersonen i Mark Billinghams böcker heter Tom Thorne, och han har många av de karaktärsdrag som tillskrivs den här sortens karaktärer: medelålders, barsk, musikintresserad och inte minst förhållandevis ensam. I Dödsbud är det någon som skickar honom bildmeddelande med mördade offer eller människor som snart kommer att hittas döda till Thornes mobil. För er som inte har läst Dödsbud ännu så finns det ett provkapitel som ni kan läsa på Bokus hemsida (PDF, 411,50 kb). Liksom alla andra böcker av Mark Billingham, är även denna bok mer än läsvärd.

I filmklippet ovan berättar Mark Billingham att det finns planer på att låta Tom Thorne fylla tv-tablåerna. Om allt går i lås kommer detta att förverkligas i slutet av det här året. Då det har gått en tid sedan det här klippet har jag gjort lite utförligare research bara för att dubbelkolla att planerna fortfarande är aktuella. Och det är de. Mark Billingham skriver på sitt forum att vi kommer att få se David Morrissey i rollen som Tom Thorne. Personligen är han nöjd över det valet. Fansen håller dock inte riktigt med: De skulle hellre vilja se Timothy Spall eller Ray Winstone i hans ställe. Men det är ju som Billingham säger: Det kommer inte att finnas någon Tom Thorne som stämmer överens med den bild som läsarna har skapat. Jag brukar inte reagera så mycket på vem som spelar en viss karaktär. Däremot har jag en tendens att bli ruskigt besviken på hur manusförfattarna formligen massakrerar böckerna i skapandet av filmmanuset. Jag vet inte hur många gånger jag har spolat mig igenom sista tredjedelen av filmen för att de har utelämnat de mest spännande partierna i böckerna. Eller för att de har bytt namn på karaktärerna. Eller för att filmen inte håller samma klass som boken. Naturligtvis vet jag att man måste skilja på ett bokmanus och ett filmmanus och se det senare som en helt ny skapelse. Tyvärr så lyckas jag inte med det och besvikelsen är ett faktum, varje gång. Jag föredrar att läsa böcker och så överlåter jag till andra att se filmerna. Det finns dock ett undantag från ovanstående regel: De engelska manusförfattarna brukar lyckas otroligt bra med sina tv-produktioner. Jag kan t.e.x. utan problem se både Kommissarie Morse och Kommissarie Dalgliesh som båda bygger på böcker av Colin Dexter respektive P.D. James. Engelsmännen har något som såväl amerikanarna som svenskarna saknar. Jag kan dock inte riktigt sätta fingret på vad det är. Engelsmännen har något speciellt helt enkelt!

Slutligen vill jag bara påminna om att ni som har upptäckt Billingham inte behöver vänta speciellt länge på att han ska släppa ytterligare en ny bok. Hans Tjockare än vatten släpps i Sverige i januari 2010.

Övriga länkar:
Mark Billinghams hemsida
Tom Thorne Novels
Meet Tom Thorne
Tom Thorne on TV

Intressant?

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: