Top Ten Tuesday –Top Ten Books That You Wish Were Taught In Schools

w680Den här veckan får vi äran att välja mellan två i stort sett lika omöjliga alternativ i Top Ten Tuesday hos The Broke and the Bookish.

Efter några minuters överläggande med mig själv kom jag fram till att jag enklast skulle gå iland med att nämna tio böcker som jag önskade hade undervisats i skolan:

 1. Patient 67 av Dennis Lehane kan man omöjligt hoppa över i sådana här sammanhang. Jag har läst den två gånger och jag skulle kunna läsa den lika många gånger till och jag lovar att jag skulle hitta nya saker att ta fasta på vid varje omläsning.
 2. Milleniumtrilogin av Stieg Larsson. Jag skrev ett PM om Lisbeth Salander i samband med en universitetskurs men jag skulle lätt kunna skriva en mängd uppsatser till enbart om henne. Det finns hur mycket som helst man kan dryfta om i skolan i de här böckerna.
 3. Crooked Letter, Crooked Letter av Tom Franklin borde om inte annat användas som kurslitteratur i diverse olika skrivarkurser. Outstanding!
 4. In the dark av Mark Billingham är en mycket bra standalone och jag skulle absolut inte ha någonting emot att syna den närmare i sömmarna i en litteraturkurs eller liknande.
 5. No rest for the dead av 26 olika författare är ett ypperligt exempel på hur man kan väva samman en mängd olika skrivstilar till en väl fungerande helhet.
 6. American Psycho av Bret Easton Ellis är en av de märkligaste böckerna jag har läst och även om jag tyckte att den var väl ytlig är jag säker på att man kommer att upptäcka en mängd bottnar om man bara studerar den tillräckligt noga.
 7. The spy who came in from the cold av John le Carré är en hyllad bok men jag förstår helt enkelt inte grejen. Kanske skulle det ljusna om den stöttes och blöttes i ett klassrum, kanske.
 8. Getingfabriken av Iain Banks – se John le Carré ovan.
 9. Mordbyn av Anna Maria Schenkel – se John le Carré ovan.
 10. Jag älskade Mörk kust av Peter Temple och många är de gånger då jag har önskat att man någon gång skulle få läsa bra böcker i skolsammanhang i stället för all i mitt tycke tråkig litteratur som man tvingas plöja igenom.

Jag kan inte svära på att det var det här som frågan gick ut på, men jag har gjort mitt bästa och besvarat den efter bästa förmåga 🙂

 

 

Comments

 1. Intressant! Jag tyckte en del av Larssons trilogi är rätt svår att hantera, dvs delarna där Lisbeth Salander hämnas. Skulle vara intressant att veta hur den delen skulle diskuteras!
  Lottens Bokblogg recently posted..Topp Tio Tisdag: Tio böcker jag önskar man läste i skolan

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: