Varför jag inte klarade av att läsa ut Röd Vinterängel av Tove Birkeland Brandt

rod-vinterangelJag är ledsen Tove Birkeland Brandt men jag kan helt enkelt inte läsa ut Röd vinterängel som du var så snäll att skicka mig som recensionsexemplar.

Jag kämpade mig fram till sidan 40 innan jag lade boken ifrån mig och jag har inga planer på att plocka upp den igen.

Varför?

Jo, därför att den innehåller allt som jag inte uppskattar med en bok: upprepningar i mängder, adverb i tusental och en icke existerande gestaltning. Som om inte det vore nog är den på tok för förutsägbar; att Micke och Mimmi skulle bli ett par stod klart redan efter deras första möte, och att Mickes syster skulle råka illa ut kom inte alls som en överraskning.

När till och med jag, som inte är ett dugg intresserad av att leka detektiv, kan lista ut vad som ska hända redan på nästkommande sida tappar jag intresset, och om jag tappar intresset för intrigen måste det finnas någonting annat som håller mig kvar. Det kan vara en karaktär, ett vackert språk, en intressant miljö. Ja, i stort sett vad som helst men det måste finnas någonting, och det gör det inte här.

Röd Vinterängel har mer eller mindre rosats i de recensioner jag har läst, men för mig står det fullständigt klart att Tove behöver arbeta med en redaktör eller annan extern resurs för att komma åt bristerna i språket och/eller hitta luckorna i intrigen.

Jag är medveten om att Röd Vinterängel är en debutbok och jag är inte långsint. Om Tove har tagit ett rejält tag med språket i nästa bok är jag beredd att ge Mimmi en chans till.

Comments

 1. Nu har jag också läst boken (jupp, jag läste klart den) men jag tyckte inte heller att den var någon höjdare. Förutsägbar och alldeles för många språkliga fel. Tyvärr.
  Doktor Glas recently posted..Röd vinterängel – Tove Birkeland Brandt

 2. Det är sant. Du är jätteduktig på att se saker i böcker som allmänheten, ja och andra recensenter också, inte verkar se. Jag tänker bland annat på denna Bubble med Anders. Men också en bok jag läste för ett par år sedan med Johan Theorin. Både Bubble och denna Theorins bok var så dåligt skrivna, ändå hyllas båda författarna. Dessutom är Anders berättelse ett plagiat på en film jag tyvärr inte minns namnet på.

  Kram Anita

 3. Jösses vad du uttrycker dig bra, har ofta svårt att få fram vad jag menar när jag ska skriva om en bok. Fast jag jobbar på det. Den boken har jag också liggande, säger som Monika nu blir jag nyfiken.
  Din blogg blev superfin.
  Mia
  Mia Eggimann recently posted..Lucifer – Skuggpojken – Ljudbok

 4. Oj, nu blev jag ännu mer nyfiken på denna, har den liggande här. Och det är inte för att det är du som tycker annorlunda, utan för att någon gör det 🙂
  Monika recently posted..”Å andra sidan” av Marian Keyes

  • Jag har också noterat att alla verkar gilla den utom jag. Vad det kan bero på vet jag inte, men jag har dock en svag aning om vad det är som ligger bakom. Den håller jag dock för mig själv, för tillfället i alla fall. Ska bli spännande att läsa vad du tycker när du har läst den 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: