Ytterligare 75 tv-serier du absolut inte får missa

listaFör ganska precis två år sedan skrev jag inlägget 51 tv-serier du absolut inte får missa. Nu är det dags för en ny lista fullspäckad med tv-serier att ta till när vädret inte är till belåtenhet eller när du vill fly från verkligheten en stund.

Förutsättningarna är desamma som förra gången, det vill säga, en del har jag själv sett medans resten har rekommenderats av andra. De sistnämnda är markerade med en asterisk.

Nu kör vi!

 1. CSI (Alla varianter)
  Det kan lätt bli tjatigt när det hela tiden kommer flera varianter av samma serie, men de första säsongerna i respektive serie är sevärda.
 2. Damages
  Serien kretsar kring en advokatbyrå och Glenn Close är outstanding som Patty Hewes. Mycket sevärd!
 3. Castle
  Det här är ett mysigt kriminaldrama där vi får följa med på utredningar som NYPD leder tillsammans med författaren Richard Castle.
 4. Advokaterna (The Practice)
  En lite äldre tv-serie där vi får hänga med i det dagliga livet på en advokatbyrå i Boston. Den sista säsongen leder oss sakta med säkert bort från Bobby Donnell & Co för att i stället följa med Alan Shore till…
 5. Boston Legal
  Spin-off till Advokaterna och James Spader (Alan Shore) är fenomenal. Mycket allvar blandat med lika mycket humor. En fantastisk serie som jag säkert kommer att återvända till vid ett senare tillfälle.
 6. Prison Break (Netflix)
  Michael Scofield, Lincoln Burrows, T-Bag och Sucre är bara fyra av alla fantastiska karaktärer i denna tv-serie i fängelsemiljö. Fyra säsonger finns att se på Netflix och den femte och sista säsongen håller på att spelas in just nu.
 7. Sons of Anarchy (Netflix)
  En serie som under 7 säsonger tar oss med till en motorcykel klubb i den fiktiva staden Charming. Jag har sett serien 4 gånger och jag kommer förmodligen att se den igen. En all time favourite!.
 8. Hostages
  En kirurg och hennes familj tas som gisslan och ultimatumet står mellan att hon ska döda presidenten eller få se sin familj mördad. Den utmärkte Rhys Coiro spelar en av huvudrollerna.
 9. Hannibal
  Efter boken av Thomas Harris. De två första säsongerna är riktigt bra, den 3:e är dock mer än obegriplig.
 10. NCIS (Alla varianter)
  Även denna serie blir lätt tjatig i längden, men det tar ett tag att komma dit eftersom det finns så många karaktärer att tycka om.
 11. Homeland
  Carrie Mathison är en mycket intensiv karaktär som man bara inte kan låta bli att tycka om. Hennes kollega, Peter Quinn, är dock min personliga favorit när dessa agenter bekämpar terrorister runt om i världen. Mycket sevärd serie!
 12. House of cards (Netflix)
  Följer Mr och Mrs Underwood i politikens och Vita husets snåriga korridorer. Serien innehåller tyvärr två berättartekniska knep som jag inte gillar. Därför hoppade jag direkt till säsong fyra eftersom Joel Kinnaman är med där. Jisses, vilken roll!
 13. The Affair (HBO)
  Amerikanskt drama som handlar om Noah Solloway och Alison Lockhart. Handlingen berättas ur två (eller flera) perspektiv och det är ett berättarknep som fungerar utmärkt i den här serien. Se den!
 14. Bosch* (HBO)
  Serien är baserad på Michael Connellys böcker om . Finns på HBO.
 15. Power (HBO)
  Amerikanskt drama som utspelar sig utanför lagens råmärken. James St. Patrick äger den populära nattklubben ”Truth” och han har förärats med smeknamnet Ghost. Läste precis att serien har förnyats för en tredje säsong och för det utbrister jag i ett stort hurra!
 16. Entourage (HBO)
  Drama/komedi där vi får hänga med Vincent ’Vince’ Chase och hans ”entourage”. Mycket humor och mycket hjärta i behändiga korta avsnitt. Jeramy Piven är utmärkt i rollen som Vince agent, Ari Gold.
 17. Blue Bloods
  Handlar om en familj som alla har anknytning till NYPD. Det är en lättsam serie som hela tiden ger mersmak. Tom Sellek spelar en av huvudrollerna.
 18. Ray Donovan
  Kriminaldrama som kretsar kring Donovan som är en fixer som gör allt i sin makt för att hålla kriminella utanför trubbel.
 19. The Shield
  Kurt Sutter (Sons of Anarchy) har ett finger med i denna kriminalserie som har sju säsonger på nacken. Korrupta poliser går som en röd tråd genom hela serien och värst av dem alla är Vic Mackey (som för övrigt även glimtar förbi i SoA). Serien har många bra skådespelare och är väl värd att se.
 20. Lagens änglar
  Advokatserie som började visas i slutet av 80-talet. Det är jättelänge sedan jag såg den men jag vill minnas att den var riktigt bra, i alla fall med den tidens mått mätt. Harry Hamlin och Jimmy Smits spelade två av huvudrollerna.
 21. Person of interest* (Netflix)
  Något av en sci-fi serie där en före detta CIA-agent och en miljardär använder ett program för att förhindra våldsbrott innan de begås. De som har sett den säger att serien blir riktigt bra efter man har sett ett par avsnitt.
 22. Touch* (Netflix)
  Kiefer Sutherland har en av huvudrollerna i den här serien som kretsar till en autistisk pojke som kan se mönster i siffror.
 23. The following
  En rätt så skruvad serie om en sekt med Kevin Bacon i en av huvudrollerna. Ett tips är att se den i små portioner eftersom man kan bli rejält trött av alla konstigheter om man tittar på den för länge.
 24. Breaking bad* (Netflix)
  Personligen förstår jag inte hur den serien har kunnat bli så stor. Jag har sett ett avsnitt + ca. 15 minuter och det räcker för mitt vidkommande. Handlar om en cancersjuk kemilärare som slår sig ihop med en tidigare student för att tillverka och sälja metamfetamin för att trygga sin familjs framtid.
 25. How to get away with murder
  Annalise-Keating, advokat och professor, blir indragen i ett mordfall tillsammans med fem av sina studenter. Lite skruvad och lätt hysterisk serie som trots det har sin charm.
 26. Orange is the new black (Netflix)
  Helt underbar serie i fängelsemiljö. Tre säsonger finns på Netflix och den fjärde läggs ut där den 17 juni.
 27. Breakout kings (Netflix)
  Två poliser tar hjälp av ex-kriminella för att ta upp jakten på dödligt farliga brottslingar.
 28. White collar (Netflix)
  En skurk hjälper en FBI-agent att fånga andra förbrytare för att själv slippa fängelse. Lättsam serie med stor portion humor på sina ställen.
 29. Blacklist* (Netflix)
  James Spader (Advokaterna, Boston Legal) är en före detta rymling som hjälper FBI att fånga kriminella, men hans tjänster står bara till förfogande om han får arbeta med profileraren Elizabeth Keen.
 30. Suits (Netflix)
  Harvey Spector, Luis Litt och Michael Ross är bara tre av helt underbara karaktärer i den här advokatserien. Måste ses!
 31. Scorpion (Netflix)
  Ett superenergi med team hjälper Homeland Security att försvara landet från terrorism. Genier brukar kunna vara rejält tröttsamma men samtliga karaktärer i den här serien har sin charm.
 32. Elementary (Netflix)
  Amerikas svar på Sherlock Holmes. Mycket sevärd!
 33. Crossing line (Netflix)
  En serie som utreder brott som sträcker sig över flera länder. Mycket bra serie som spänner över tre säsonger. Förhoppningsvis blir det fler.
 34. Line of duty* (Netflix)
  En polis omplaceras till en antikorruptionsenhet eftersom han vägrade tysta ned en skottlossningsolycka.
 35. Dowton Abbey (Netflix)
  Ett kostymdrama som jag absolut inte trodde att jag skulle gilla, men jag blev obotligt fast redan efter avsnitt ett.
 36. Arrow* (Netflix)
  En playboy blir hämnare och superhjälte och han räddar staden från skurkar med en pilbåge. Serien är byggd på DC Comics figur Green Arrow.
 37. Narcos* (Netflix)
  Tokhyllad serie i tio delar som handlar om gangstern Pablo Escobar.
 38. The glades (Netflix)
  En polis, som arbetar i Everglades, planerar att ta det lugnt och spela golf men det höga antalet mord gör att han får ändra sina planer.
 39. The fall (Netflix)
  Brittisk kriminal serie med den utmärkta Gillian Anderson i en av huvudrollerna. 
 40. The Unit (Netflix)
  En enhet utför hemliga uppdrag över hela världen. Klart sevärd!
 41. Heroes*
  Sci-fi serie om en grupp människor som har övermänskliga förmågor.
 42. Californication* (Netflix)
  En romanförfattare kämpar med skrivkramp och är svag för droger, sprit och sex. Samtidigt kämpar han för att allt ska fungera med sin flickvän och dotter.
 43. Outlander* (Netflix)
  Serien är baserad på Diana Gabaldons mycket framgångsrika böcker.
 44. Dr Who*
  Sci-fi serie med doktorns nionde inkarnation.
 45. Mr Selfridge* (Netflix)
  Harry Selfridge öppnar ett varuhus i London 1909 och försöker kombinera familjeliv med sitt nya företag.
 46. True detective (HBO)
  Amerikansk dramaserie med två säsonger på nacken. Mycket sevärd!
 47. The walking dead*
  Skräck-tv-serie baserad på serietidningen med samma namn av Robert Kirkman, Tony Moore och Charlie Adlard.
 48. Brotherhood (HBO)
  Amerikansk tv-serie som handlar om bröderna Caffee, den ene är en gangster och den andre politiker.
 49. Dead like me*
  Dramakomedi om hur man lever livet efter döden.
 50. Gomorrah* (HBO)
  Tv-serie baserad på Roberto Savianos bok med samma namn.
 51. Rome*
  Historisk dramadokumentär som tar sin början år 52 f.Kr. i Rom.
 52. The Sopranos*
  Amerikanskt kriminaldrama som kretsar kring maffialedaren Tony Sopranos och hans familj.
 53. Top of the lake (HBO)
  Miniserie som följer polisens arbete för att ta reda på vad som hände när en 12-årig gravid flicka försvann. Mycket bra serie.
 54. True blood*
  Amerikansk dramaserie som är baserad på Charlene Harris böcker om Southern Vampire Mysteries.
 55. Twin Peaks*
  Amerikansk tv-serie som sändes i början av 90-talet. Serien är kultförklarad och jag är förmodligen tämligen ensam om att inte ha sett den. 
 56. Varg Veum (HBO)
  Norsk kriminalserie som handlar om privatdetektiven med samma namn.
 57. Quantico*
  Amerikansk thriller-serie som kretsar kring ”nybakade” FBI-agenter.
 58. Graceland (Netflix)
  Agenter från FBI, DEA och amerikanska tullen slår sig samman för att bekämpa brottsligheten. Mycket bra serie som tyvärr är alltför kort, blott 3 säsonger. Njut medan det varar.
 59. Blindspot
  Amerikanskt kriminaldrama som kretsar kring en tatuerad kvinna som har förlorat minnet. Tatueringarna är en karta som leder FBI-agenterna rätt för att lösa brott. Serien är bättre än man kan tro.
 60. Strike back (HBO)
  Mycket, mycket bra soldat-serie. HBO har dock snurrat till säsongerna, säsong 1 finns av någon anledning inte där och därmed har de döpt säsong 2 till säsong 1, säsong 3 till säsong 2 osv.
 61. Hawaii five-o
  Helt underbar serie som handlar om en grupp poliser med samma namn. Tål att ses hur många gånger som helst.
 62. Law and order*
  En riktig långkörare som pågick i 20 säsonger. Sedan dess har det kommit en och annan spin-off. 
 63. Scandal
  Serien kretsar kring Olivia Pope och hennes team som erbjuder rådgivning inom krishantering till USA:s mäktigaste människor. En stor del av tiden kretsar även kring president Fitzgerald Grant och hans familj/medarbetare. Smått hysterisk men rysligt bra serie.
 64. House
  Om det fanns en doktor som bara hade ett uns av Dr. House kvaliteter skulle nog ingen vara sjuk.
 65. Chicago fire
  Serien kretsar kring Firehouse 51. Helt underbar som blandar brandmännens farliga arbete med mycket humor, kärlek, intriger och vänskap. Sevärd!
 66. Chicago pd
  Spin-off till Chicago fire, men här står poliser i fokus i stället för brandmän. Mycket bra!
 67. Chicago med
  Spin-off till fire och pd men här har vi som ni förstår hamnat på ett sjukhus. En del karaktärer från både fire och pd dyker upp av och till även här men det är bara positivt eftersom samtliga är så älskvärda. Den första säsongen har precis kommit till sitt slut och jag hoppas att säsong 2 inte kommer att låta vänta på sig särskilt länge.
 68. The mentalist*
  Amerikansk deckarserie där konsulten Patrick Jane hjälper CBI med att lösa mordgåtor.
 69. Ally McBeal
  Gammal advokatserie med en stor portion humor.
 70. Revenge
  Mer såpopera än något annat men den har ändå vissa kvaliteter. Om inte annat miljön kring strandhuset där en stor del av handlingen utspelar sig.
 71. På heder och samvete
  Här får man följa åklagare, försvarare och utredare inom marinen.
 72. Spooks
  Brittisk spion-serie. Mycket, mycket bra!
 73. The team (Netflix)
  Påminner i sitt upplägg lite om Crossing line eftersom samma utredning spänner över flera länder.
 74. Secret and lies*
  Amerikanskt drama om ett brutalt mord på ett barn.
 75. Spiral
  Fransk kriminalserie som faktiskt är snusktigt bra!

Comments

 1. Du har missat tidernas bästa TV-serie. La Piovra (Bläckfisken), italiensk maffiserie. Dock svår att få tag på.

  • Ja, det har du absolut rätt i. Den hade jag alldeles glömt bort, kanske för att den är svår att få tag i och det var länge sedan jag såg den. Den dyker förmodligen upp på en annan lista längre fram.

 2. PS ser också Bloodline just nu. DS
  A ROOM OF MY OWN recently posted..Hustrun

 3. vilken bra översikt! tack för den! flera av serierna har jag sett, men de flesta inte. vad det gäller HBO och Netflix får jag passa på när jag är hos dottern. The Wire är en fantastisk serie liksom House of Cards, The Affair, Twin Peaks, Sopranos och Rome. Damages var superbra och vem hade inte önskat sig en doktor som House?
  A ROOM OF MY OWN recently posted..Hustrun

 4. Min son säger till mig att titta på Breaking Bad men såg första avsnittet och blev inte sugen på mer, men Chicago fire gillar jag, Revenge har jag sett något. Men du har missat några, hehe. Grimm och Jane the Virgin, skitbra.

  • Skönt att höra att jag inte är ensam om att inte ha fastnat för Breaking Bad. Självklart har jag missat flera tv-serier, men det är ju bra för då kan jag knåpa ihop en ny lista vid ett senare tillfälle 🙂

 5. Herrejösses! Det finns så många serier som man vill se. Den här listan innehåller flera serier som jag sett och flera som jag håller på med. 24 är ju också en toppenbra serie och även Fringe som är en superbra sci-fi serie.
  Lena recently posted..En smakebit på söndag – En sång från havet

  • 24 är en klar favorit men den fick inte plats den här gången eftersom den fanns med på förra listan.

   Fringe har jag en svagt minne av att jag har hört talas om men det är ingenting som jag själv har sett. Skriver upp den så den kommer med på nästa lista. Tack för tipset!

 6. Men Annika, det här var ju inte alls speciellt snällt. Jag behöver inte fler TV-serier att titta på 😉

  Jag vet inte ens var jag ska börja kommentera, men först och främst; jag håller med Mrs B, Breaking Bad är genial 🙂

  Person of interest har jag sett en säsong av och den var så bra att jag genast köpte andra säsongen också, men under tiden så har sambon helt fastnat för Castle så det är nästan det enda som rullar här. Förutom Game of thrones.

  Gomorrah har jag sett tre eller fyra avsnitt av och jag gillar den faktiskt, men det tog ett tag innan jag kom in i den. Quantico håller jag på och spelar in nu när den går i repris, så jag kan titta i snabbare takt än ett avsnitt i veckan.
  Monika recently posted..Top Ten Tuesday: Efterlängtade releaser andra halvåret 2016

  • Jag är alltid lätt otålig när det kommer till serier (och böcker för den delen), jag vill fastna direkt annars söker jag mig ofta vidare till något annat. Får se om jag ger Breaking bad en ny chans längre fram, i går började jag se Bloodline och den verkar helt ok.

 7. Och som vanligt glömmer jag att säga tack för ett bra inlägg, så tack!
  Mrs B recently posted..NY på film: ”Breakfast at Tiffany’s” (1961)

 8. Men nej, Annika. ”Breaking Bad” är bland det bästa som gjorts i tv-serieväg de senaste tio åren, dvs då tv-serien tog över efter filmen som platsen för det filmiska berättandet. Ge serien en chans till. 15 minuter gills inte. Den har ju geniförklarats vetja. Två tips till är The Wire, en amerikansk tv-serie där ont och gott inte längre är lätt urskiljbart (som i verkliga livet), och den brittiska serien Scott & Bailey, med två kvinnliga och lite trasiga poliser i huvudrollerna. Och slutligen, när jag ändå är på gång, den stiligaste av brittiska serier just nu, Endeavour, med en ung Inspector Morse. Och Jessica Jones! Se mitt inlägg om en serien: http://lookingformrgoodbook.blogspot.se/2016/01/jessica-jones-sasong-ett.html
  Mrs B recently posted..NY på film: ”Breakfast at Tiffany’s” (1961)

  • Att en serie (eller bok) har geniförklarats räcker inte för att jag ska falla till föga och tycka att något per automatik är bra, men visst, om andan faller på kommer jag att ge Breaking bad en chans till.

   The Wire har jag sett tre gånger så hur kunde jag glömma den? Nåja, den får komma med nästa gång.

   Scott & Bailey har jag inte ens har hört talas om. Tack för tipset!

   Endeavour var med på förra listan och därför fick den inte plats den här gången. Jessica Jones har jag skymtat när jag har seglat runt på Netflix efter något nytt att titta på. För närvarande ser jag Bloodline (precis börjat) men vem vet vad jag kommer att ge mig i kast med sedan.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: