11 tv-serier som jag inte kan se mig trött på

I går kväll såg jag sista avsnittet av Tyst vittne och även om just det var ett skitavsnitt så känner jag redan hur tomt det kommer att bli tills, eller kanske snarare om, serien kommer tillbaka till tv-rutan. Denna ”ensamhetskänsla” är dock inte unik för just den här tv-serien, utan det känns alltid lika tomt när en favorit serie tar paus eller försvinner helt.

Under årens lopp har jag samlat på mig en mängd bra tv-serier som jag har följt på ett maniskt vis. En del är baserade på böcker, andra inte men gemensamt för samtliga är att de kretsar kring kriminalitet i någon form. Föga förvånande, eller hur?

 1. Mord i sinnet är baserad på Val McDermids böcker om polisen Carol Jordan och psykologen Tony Hill. Böckerna liksom tv-serien är fantastisk bra, medan andra böcker av McDermid inte alls fungerar. Tyärr lades serien ned 2009 på grund av för stora omkostnader och sjunkande tittarsiffor, men om ni inte har sett den så råder jag er att göra det.
 2. Tyst vittne handlar om de tre rättspatologerna Harry Cunningham, Niki Alexander och Leo Dalton och det är en serie som har hängt med länge. Serien är “mysig” trots att den ofta är väldigt blodig då man får följa deras arbete på nära håll.
 3. Bron är den bästa svenska tv-serien som jag någonsin har sett. Förmodligen beror det på att det var en samproduktion mellan Sverige och Danmark för är det något som danskarna är bra på så är det att producera tv. Efter första avsnittet var jag dock ytterst tveksam till om jag skulle ge den mer av min tid eftersom jag störde ihjäl mig på Saga Norén, men jag är så glad att jag bortsåg från det för det är hon som gör serien. Hon är underbar! Och vet ni vad som är ännu underbarare? Jo, det är att säsong 2 kommer i augusti 2013. Gissa om jag längtar.
 4. Brottet är en dansk kriminalserie som gick för några år sedan. Två säsonger har visats och en tredje är under inspelning och förhoppningsvis behöver vi inte vänta alltför länge innan den kommer att visas.
 5. Borgen är även den en dansk tv-serie som kretsar kring politik. Ja, ni läste rätt. Jag trodde aldrig att det skulle vara en serie för mig, men ack så fel jag hade. Två säsonger har visats och tyvärr verkar det inte som att den kommer att få en fortsättning.
 6. Mördare okänd är en brittisk produktion där en grupp människor arbetar med gamla fall. Gruppen leds av den burduse Peter Boyd, och jag har någon slags hatkärlek till honom. Han kan vara extremt otrevlig mot såväl de kriminella som mot sina egna kollegor och är det någonting jag har svårt för så är det översittartyper. Trots det så bänkar jag mig framför tv:n varje gång någon kanal visar ett avsnitt, eftersom serien i stort är extremt bra.
 7. Kommissarie Montalbano avgudar jag, men tyvärr visas den inte särskilt ofta i svensk tv. Serien är baserad på Andrea Camilleris böcker och den utspelar sig på Sicilien. Miljön är fantastisk, handlingen är till lika delar allvarlig som humoristisk och så finns ju den underbare Catarella här. Måste ses!
 8. Morden i Midsomer behöver knappast någon närmare presentation, eller? Jag trodde inte att jag skulle tycka lika mycket om den sedan Tom Barnaby försvann, men kusinen John är minst lika bra. Kan inte smälta att det bara visades två avsnitt av denna underbara serie i sommar.
 9. Mordkommissionen är en dansk produktion som visades för tusen år sedan känns det som. Huvudintrigen bestod i att  gruppen hjälpte den lokala polisen vid särskilt svåra fall. Många avsnitt var baserade på verkliga kriminalfall där Åmselemorden var ett av dem. Ruskigt bra!
 10. Rättvisans män gick på 80-talet och på den tiden var jag huvudstupa förälskad i Jake Styles (Joe Penny). Jake är, eller kanske snarare var, brottsutredare åt J.L McCabe, alias The Fatman. Då älskade jag den, men jag är inte säker på att jag skulle vara lika förtjust i dag. Kanske måste hålla utkik efter den på TV4 Guld för att ta reda på den saken.
 11. I mördarens spår skapades av Lynda La Plante och det sista avsnittet visades 2007. I huvudrollen som kommissarie Jane Tennison såg vi Helen Mirren och hon gjorde det så bra så att hon vann inte mindre än fyra BAFTA-priser för sin prestation.

Ja, det här är några av mina favoriter. Vilka är dina?

Comments

 1. Älskar Tyst vittne och Mördare okänd. Mord i sinnet är en gammal storfavorit men nu har jag sett den så många gånger.

 2. Älskar också Mord i Sinnet och ser alltid Robson Green framför mig när jag läser om Tony Hill – han är så klockren som den stackars vimsiga doktor Hill tycker jag!!
  lasaochlyssna recently posted..Bokbloggsjerka 10-13 augusti

 3. Montalbano är en riktig favvodeckare. Har intte sett filmatiseringen men gillade böckerna skarpt. Rekommenderas! Om så bara för all den goda italienska maten som Montalbano plockar fram ur kylen när han kommer hem framåt småtimmarna.
  Boel recently posted..Island Beneath the Sea av Isabel Allende

 4. Boktrollet says

  Ja förutom böcker så är tv-serier och filmer ett stort intresse så jag får nog svara att alldeles för många serier är sådana jag kan se om på. Hittade dock en serie jag gillade nyss, baserad på en bok men fick ledsamt veta att de inte tänker göra en säsong 2 och säsongsavslutningen som var så spännande och allt! 🙁

 5. Mördare okänd är en favorit även för mig! Morden i Midsomer är alltid bra. Jag tycker om både nya och gamla kommissarie Barnaby. Poirot är en annan serie jag gillar

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: