3 detaljer som gör att jag inte hyllar Till offer åt Molok [Recension]

till-offer-at-molokJag var mer än lovligt besviken på Till dess din vrede upphör. Intrigen var visserligen hyfsat spännande och miljöbeskrivningarna helt okej men det som verkligen tog udden av allt var de övernaturliga inslagen som bara var rent ut sagt fåniga.

Med besvikelsen relativt färskt i minnet var jag ganska tveksam till om jag skulle läsa Till offer åt Molok men bokälskare som jag är så kunde jag helt enkelt inte låta bli när Emma (bibliotekarie) frågade om hon skulle lägga undan den åt mig.

Imponerad är jag dock inte!

3 detaljer som gör att jag inte hyllar Till offer åt Molok

1) Hundar

Jag älskar djur även om , eller kanske snarare på grund av att, jag är allergisk mot dem. Jag är dock mer kattmänniska än hundmänniska men i det här fallet spelar det ingen roll: djur kan helt enkelt inte inneha en huvudroll i en deckare. När det dessutom handlar om inte bara en utan tre (!) så blir det bara för mycket. I alla fall i min värld.

2) Rebecka Martinsson

Missförstå mig inte nu. Jag gillar Rebecka Martinsson. Jag gör verkligen det men att hon håller fast vid sitt förhållande med Måns gör att hon förlorar mark för mina sympatier.

3) Carl von Post

Jag älskar karaktärer som berör mig på ett eller annat sätt. Carl von Post gör det definitivt för jag blir galen så fort jag läser hans namn. Han är en högst osympatisk människa som bara tar hänsyn till en enda person, sig själv. Vad värre är, är att han har fått “tillåtelse” att vara samma skitstövel bok efter bok. Han har med andra ord fullständigt stannat av i utvecklingen och platta karaktärer har jag svårt för.

Bokens styrka

Åsa Larsson har tagit sitt förnuft till fånga och valt att inte kursivera de kapitel som behandlar händelser i det förflutna och för en gångs skull är det den dåtida historien som intresserar mig mest. Berättarrösten är här lärarinnan Elina Pettersson som flyttar till Kiruna 1914. På resan från Stockholm träffar hon disponent Hjalmar Pettersson som ska bli hennes livs kärlek. Deras kärlek är dock långt ifrån okomplicerad och den som helt raserar Elinas framtid är övergruvfogde Fasth vars “Fröööken Pettersson” kommer att förfölja mig för en lång tid framöver.

Som sig bör flätas den dåtida historien ihop med de mord som Rebecka Martinsson utreder, om än något på sidan av, men det får ni läsa om på andra bloggar.

 

Bokfakta:

Författare: Åsa Larsson
Titel: Till offer åt Molok
Utgivningsår: 2012
Förlag: Albert Bonniers
Format: inbunden
Antal sidor: 388
Källa: bibliotek
Intresse: deckare, kriminalroman, juridik
Serie: Rebecka Martinsson (del 5)
Betyg [Rating:2.5/5]

Comments

  1. Johan Ragnarsson says

    Inga djur som deckare? Men Basil på Bakerstreet då??

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: