Jag tycker om att tapetsera (ja, du läste rätt) och att läsa och du kanske inte tror mig när jag säger att dessa två aktiviteter har en del gemensamt. Nedan hittar du 4 skäl till varför man kan jämställa tapetsering med läsning.
1. Det är svårt att välja
Jag kan nästan lova att ingen av oss har gått in i en tapetaffär och hittat DEN tapeten vid första försöket. Nej, att välja tapet är en tidsödande aktivitet och inte sällan behöver man låna hem tapetprover innan man äntligen hittar rätt. På samma sätt kan det vara svårt att välja vilken bok man ska läsa härnäst. Inte sällan står ett tiotal spännande böcker i bokhyllan och gäckar en och blicken går från den ena till den andra utan att man någonsin tycks kunna bestämma sig för vilken man känner för att läsa just där och då.
2. Rätt utrustning
Att tapetsera kräver inte bara gott om utrymme utan man behöver dessutom förse sig med rätt utrustning. Att läsa en bok är på intet sätt annorlunda ty man behöver en skön plats att sitta på, en filt över fötterna, en läslampa som ger ifrån sig ett behagligt sken och kanske till och med en chokladbit och en te-eller kaffekopp.
3. Mönsteranpassning är svårt
Alla som har provat att tapetsera vet att det är extremt svårt att få mönsteranpassningen att sitta där den ska. Minsta lilla felmarginal gör så att slutresultatet ligger långt ifrån vad vi hade tänkt oss från början. Detsamma gäller när man ska anpassa böckerna i bokhyllan så att de ska smälta in i varandra på ett antingen naturligt eller tematiskt sätt. Allt som krävs är att man har gjort en tankevurpa längs vägen (eller att en eller ett par böcker har tillkommit sedan man började och som inte togs med i beräkningen i planeringsstadiet) för att man ska vara tvungen att börja om från början igen.
4. Leja någon med kunskap
Är man osäker när det gäller såväl tapetsering som hur man smartast skall arrangera sin bokhylla så kan det vara en god idé att vända sig till någon som näst intill besitter expertkunskaper inom respektive område. Tänk så mycket värdefull tid man sparar blott genom att erkänna sina egna begränsade kunskaper och söka hjälp utifrån.
Det finns med all säkerhet fler liknelser mellan dessa två aktiviteter men det här är de som jag kom fram till så här i brådrasket. Kommer du på fler så är du välkommen att skriva dem i en kommentar.
🙂 vilken härlig, rolig jämförelse
Tack! Det kommer att komma flera sådana inlägg i framtiden, snacka om att jag hade roligt under tiden som jag satt och spånade fram likheterna 🙂