Assar Anderssons filmraket – del 10

Sommarraketen som gör dig glad

Detta är en film från 1987 som många sjuttiotalister har starka minnen till. Filmen hade en låg budget och ingen i orkestreringen förväntade sig att den skulle bli den succé den blev. Ja, de var till och med övertygade om att filmen skulle bli en flopp. Och om vi ska vara helt ärliga så är de flesta skådespelarprestationerna i filmen inget vidare men det finns en oförklarlig dynamik mellan de två huvudrollsinnehavarna. Kanske är det för att det finns ett lidande i båda karaktärerna. Annars brukar det vara så att en av dem får bära korset och den andra är mer lättsam i kynne och karaktär. Samspelet och energin blir då mer förklarlig.

Manuset är ganska simpelt. Tuff kille (i alla fall på ytan) möter väluppfostrad tjej (ung kvinna) från högättad familj, nåja fin, och tycke uppstår.

Tyvärr finns inte den ena huvudrollsinnehavaren längre i livet. När han dog i sviterna av cancer sade hans motspelare i filmen ”Att när jag tänker på Patrick är jag fortfarande i hans armar övande dans i den där kalla sjön. Vi var bara ungdomar som hade kul och gjorde den här filmen som vi inte trodde att någon skulle vilja se”.

De flesta har nu räknat ut att det är Dirty Dancing som är veckans sommarraket.

Detta uttalande av Jennifer Grey väcker fortfarande känslor hos mig. Och jag som älskar Dirty Dancing vill helst inte lägga lök på laxen. Men att Patrick var någon ungdom vid filminspelningarna är mindre sant. Han skulle fylla trettiofem.

Kuriosa:

En hel värld sörjde när Patrick Swayze den 14 september 2009, efter att ha förlorat kampen mot cancern, somnade in i sitt hem. Vid hans sida fanns hustrun Lisa och hans allra närmaste.

I januari 2008 fick Patrick Swayze diagnosen pankreascancer, bukspottkörtelcancer. I drygt ett och ett halvt år kämpade han tappert mot den förrädiska sjukdomen men förgäves. Likt oss alla andra var hans öde beseglat.

Patrick Swayze var näst äldst i syskonskaran hemma i huset i Houston Texas. Äldst var Vickie Lynn Swayze som tog sitt liv 1994. Övriga i syskonskaran är Donald Swayze, Sean Kyle Swayze och Bambi Swayze.

Donald, ja även Sean Kyle är kopior av Patrick utseendemässigt. Flera av dem valde också skådespelarbanan.

Patricks mamma Patsy var i sitt yrkesliv dansinstruktör och koreograf och det var av sin mamma som Patrick blev drillad tidigt i den ädla konsten dans. Och han om någon hade begåvningen.

Första gången Patrick träffade sin blivande hustru var 1970 när hon tog danslektioner från Patricks mamma. Han var då arton år gammal, Lisa endast fjorton. Lisa och Patrick hann vara gifta i trettiofyra år.

Patrick var en varm och känslig person med ett stort hjärta. Patricks pappa, Jesse, gick bort redan 1982.

In i det sista värnade Patrick om sin familj. Det stora huset i Simi Valley i Kalifornien köpte han till sin mamma när han slog igenom med Dirty Dancing. Huset delade mamma Patsy med sin yngsta son Sean, dennes hustru och barn. När Patrick dog ärvde Lisa samtliga tillgångar, även det rymliga huset i Simi Valley.

Den kvinna som Patrick var gift med i trettiofyra år skulle nu visa sig inte vara den intagande karaktär hon gav sken av under de lyckliga åren. Med flera hus och 320 miljoner på banken kunde hon köpa sig fri från familjen Swayze. Ja, även från sitt dåliga samvete. Lisa Niemi skulle som många andra kvinnor, ja även män, inte visa sig vara något annat än en fata morgana.

Trots att Patsy och hennes son, med hustru och barn, bodde kvar var Lisa den lagfarne och rättmätige ägaren. Och fyra år efter Patricks död – när Patsy vid åttiosex års ålder gick bort i sviterna av en hjärnblödning – sparkade Lisa ut Sean med hustru och barn. Men det slutade inte där. Ranchen i New Mexiko, där Lisa och Patrick bodde, bestämde hon sig för att sälja.

Ranchen var Patricks smultronställe och en plats där han valde att sprida ut sin aska. Men ranchen var inte endast Patricks favoritställe. Övriga i familjen Swayze älskade att komma hit och förnimma Patricks ande och energi.

Den 25 maj 2014 gifte Lisa sig med Albert DePrisco, en juvelerare och playboy från Florida med långt grått hår. Ingen i familjen Swayze var bjudna till Lisas bröllop. De visste inte ens om att deras före detta svägerska skulle gifta sig – de tog del av det på nätet.

När det kom till Patrick Swayze och hans motspelerska i Dirty Dancing, Jennifer Grey, var de inte de mest såta vännerna efter att ha spelat in floppen Red Dawn tillsammans. Efter premiären av Red Dawn gick Jennifer ut i media och berättade att hon aldrig någonsin mer kommer arbeta med Patrick även om arvoden så låg långt över vad hon i normala fall fick. Men med sin oemotståndlige charm och stora hjärta lyckades Patrick övertala Jennifer att ta rollen som Frances ”Baby” Houseman. Ett beslut hon aldrig ångrat.

Dirty Dancing, Patricks Swayzes egna ord, skickade ut honom i rymden och det kändes som om han aldrig skulle landa. Filmen blev en megasuccé. Ändå var det inte säkert att den skulle gå upp på biodukarna utan släppas direkt på video.

Det finns hur mycket som helst att säga om Dirty Dancing och Patrick Swayze. I sommarraketen Grease berättade jag att Kirstie Alley ville lägga beslag på John Travolta som hon menade var hennes livs kärlek. Kirstie var beredd att lämna sitt äktenskap för John under inspelningen av Titta han snackar!

Några år tidigare, i teveserien Nord och Syd, spelade Kirstie mot Patrick Swayze och där var tongångarna snarlika. Hon blev blixtförälskad i Patrick och hävdade i en intervju på amerikanska tv-kanalen ABC som kablades ut över hela världen att förälskelsen var besvarad. Men eftersom båda var gifta på varsitt håll så rann förälskelsen ut i sanden.

Ryktesvägen sägs det att flera provspelade för rollen som Frances ”Baby” Houseman i Dirty Dancing. Två av dem skulle vara Sharon Stone och Sarah Jessica Parker. Något jag personligen är tveksam till. Att den konstnärliga Eleanor Bergstein, som skrev manuset, bara skulle ha tanken att låta Sharon Stone provspela för Frances Houseman är befängt. Möjligtvis skulle lågmälda och oskuldsfulla Sarah Jessica Parker funka.

Vad anbelangar en av filmvärldens allra kändaste repliker tillsammans med ”Frankly, my dear, I don’t give a damn.” (Borta med Vinden) och ”Here’s looking at you, kid.” (Casablanca) och oförglömliga ”E.T. phone home.” skulle den klippas bort. Patrick hatade ”Nobody puts Baby in a corner”, vilket är fullt förståeligt. Visst har repliken blivit vida känd men det är inte för att den är fräck och snitsig utan snarare för att den är skrattretande löjlig och lägger ett skimmer över scenen. Men den löjeväckande repliken glöms fort bort efter Johnnys och Frances oförglömliga dans. Och kanske är det därför den blivit så känd. Repliken levereras precis innan ett historiskt ögonblick.

Eleanor Bergstein var redo att skriva en uppföljare direkt efter premiären av Dirty Dancing men Patrick var inte intresserad – det där med skickade ut honom i rymden kunde inte passa bättre. Inte ens 50 miljoner kronor kunde övertyga Patrick Swayze om att ställa upp i en uppföljare.

Men när hans stjärna började dala, hybrisen fick sig en törn, sänktes kraven och han dök upp som dansinstruktör i lågvattenmärket Dirty Dancing 2 från 2004. Behöver jag säga att han inte fick 55 miljoner då?

Dirty Dancing är alltså ett amerikansk romantiskt drama i regi av Emile Ardolino (En värsting till syster, Tre män och en liten tjej). Dirty Dancing gick upp på biodukarna i USA den 21 augusti. Den hade en budget på 6 miljoner dollar.

Eleanor Bergstein manus. Linda Gottlieb är producent och originalmusik står John Morris för.

Handling:

Det är tidigt sextiotal och sjuttonåriga Frances (Jennifer Grey), tillsammans med sina föräldrar och storasyster, spelad av Jane Brucker, befinner sig på ett semesterhotell i Catskillsbergen. Hennes pappa, gestaltad av Jerry Orbach, är en strikt högersinnad person och läkare. Mamman, spelad av Kelly Bishop, är inte fullt lika konservativ men i sina möten med andra lyser högfärden ändå igenom.

De strikta hotellgästerna och personalen bidrar till att Frances känner sig uttråkad. En kväll hör hon musik från en lada. Hon blir nyfiken och går dit. Därinne utförs sexiga danser. Och speciellt en person är sexig och rytmisk.

Rollista:

Patrick Swayze (Ghost, Point Break, The Outsiders, Youngblood), Jennifer Grey (Bounce, Askungen i Paris), och en av mina favoriter Cynthia Rhodes (Xanadu, Flashdance, Staying Alive). Tyvärr lade Richard Marx beslag på henne.

I orkestreringen ser vi också Jerry Orbach (Chinese Coffee och Beauty and the Beast, röst), Jack Weston (Äventyraren Thomas Crown och I död och lust), Kelly Bishop (tv-serien Gilmore Girls), Lonny Price (Sweeney Todd in Concert), Max Cantor (Fear, Anxiety & Depression), Neal Jones (Djävulens advokat), Jane Brucker (Den största kärleken), Paula Trueman (Grace Quigley) och underbare Wayne Knight från The Exes och Seinfeld.

Varför blev då Dirty Dancing en sådan succé?

Musiken och åter musiken. Med låtar som Hungry Eyes av Eric Carmen och Time of my Life av Jennifer Warnes och Bill Medley hade det inte spelat någon roll om det varit en animerad film med endast gråa streckgubbar.

Jennifer Warnes och Bill Medley vann en Oscar för bästa sång med Time of my Life.

Detta är odiskutabelt den bästa filmmusik som någonsin är gjord. Är ni villiga att hålla med?

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: