Bokbloggarnas ABC á la Bokbabbel

I går presenterade Bokbabbel en lista över ord och uttryck som vi ”rutinerade” slänger ur oss. känner mig rätt så varm i kläderna men till och med jag hittade ord som jag inte riktigt hade koll på. Detta torde innebära att den är en ren guldgruva för de som nyss har upptäckt bloggningens charm.

Så här ser listan ut och om ni kommer på något fler uttryck som alla bör känna till så föreslår att ni kontaktar Bokbabbel och meddelar detta:

abibliofobi = ”the morbid fear of running out of books to read”. Vanligt förekommande åkomma i bokbloggosfären, botas med ständiga bokköp och biblioteksbesök
aka-porr = akademisk porr, d.v.s allt som har att göra med internatskolor, skoluniformer, universitetsvärlden etc.
avi = papperslapp eller sms som meddelar bokmalen om att det finns ett (bok)paket att uthämta på postkontoret/övrigt uthämtningsställe
beach house-litt = som utspelar sig i ett strandhus, helst på USA:s östkust. Saltstänk, sandiga golv och kanske en relationskris ovanpå det?
boblmaf = Förkortande hashtag på Twitter, står för Bokbloggarmaffian och används ofta när man vill fråga om en viss bok är bra eller om någon är på väg på releasefester etc.
bokbloggarordspråk = klatschiga parafraserande fraser som använder för att motivera bokinköp
bokhamster = människa som tenderar att hamstra på sig en massa även om det finns olästa böcker i hyllan
Bokmässan = det må ordnas andra i Frankfurt, eller Helsingfors, men när man talar om Bokmässan är det den i Göteborg man menar. The one and only. Ordnas årligen i slutet av september.
DHH = Boken Den hemliga historien (The Secret History) av Donna Tartt. Den bok som lästs och omlästs av flest bokbloggare. Har naturligtvis starka inslag av aka-porr.
förhandspepp = Glädje och förväntan man känner inför en efterlängtad boks utgivning. Kan i värsta fall påbörjas redan ett år innan boken kommer ut
husgud/-gudinna = som skriver Extra Bra, och som gärna har gett ut fler än en bok så att man verkligen kan vara säker på att ha hittat ett guldkorn. Bokmalen har oftast sin husguds samlade produktion i hemmahyllan
hyllvärmare = bok man köpte för pinsamt länge sedan men som stått oläst i bokhyllan sedan dess
klicka hem = köpa via nätbokhandeln
köpstopp = stundvis trendigt tilltag när det från en överfull trillat ner en bok i huvudet på en och denne därför högtidligt deklamerar att hon/han inte ska köpa nya på en tid. Förekommer framför allt direkt efter Bokmässan och räcker i medeltal, trots grandios föresatser, en dryg vecka.
rec.ex = recensionsexemplar
 = att läsa två eller flera samtidigt, lite här, lite där.
Snabbläsarklubben = en informell klubb som man uppnår medlemsskap i om man läser… tja, över hundra om året kanske?
 = riktigt tjock bok. Alla har sina egna krav för minimi sidantal, men 40 uppåt är väl någonslags gyllene regel
thud factor = bokens relativa vikt, ett hur högt ”thud” den ger ifrån sig då du släpper ner den på ett bord
unboxing = att packa upp ett bokpaket och dokumentera det med bilder steg för steg

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: