Bokbloggsjerka

Intresset för att blogga bara växer och växer och enligt internetstatistik så fanns det i februari i fjol inte mindre än 350.000 bloggare i Sverige. En siffra som jag tror har ökat markant sedan dess. Många av dessa bloggare väljer att blogga om böcker, läsning och i många fall också skrivande.

Genom att surfa runt på diverse samlingsplatser för bloggar kan man snappa upp en del av dem. Genom att besöka andra bokbloggare ytterligare några, men att hitta åt alla som bloggar om böcker tror jag är oerhört svårt.

Därför tänkte jag göra ett försök att snoka reda på så många som möjligt genom att introducera Bokbloggsjerka. För att det ska fungera behöver jag dock er hjälp: genom att sprida ordet till en vän, som har en vän, som har en vän osv… så kan vi nog kartlägga de allra flesta i alla fall och kanske hitta nya favoriter längs vägen, och det vore väl inte så dumt?

Vad är då det här för påhitt egentligen? Jo, det är så här….. men innan jag avslöjar det måste jag bara berätta att denna inläggsserie bygger på Book Blogger Hop som Crazy for Books står som värdinna för. Hon hade över 300 bloggare som svarade på hennes senaste fråga och vi vill väl inte vara sämre, eller?

Bokbloggsjerka

Precis som titeln antyder är bokbloggsjerkan till för att vi ska kunna hoppa (eller jerka om man så vill) runt bland bokbloggar som har anmält sig i Mr Linkyn här nedanför. En del känner vi säkert till sedan tidigare men förhoppningen är att vi kommer att hitta nya bokbloggare som vi annars kanske skulle missa.

Det enda du behöver göra är att skriva ett inlägg om jerkan på din blogg och börja hoppa runt bland alla bloggar som har anmält sitt intresse till att vara med. Glöm inte att lämna ett avtryck i form av en kommentar hos de bloggare ni besöker. Detta gäller naturligtvis också om ni börjar följa någon genom jerkan då det alltid är kul att få veta hur man har blivit ”spårad”.

Jerkan pågår fredag – måndag varje vecka. Glöm inte att återkomma till det här inlägget för att se alla nya bloggar som har lagts till i listan.

Du måste ha en bokblogg för att få vara med. Med detta inte sagt att du inte kan ha en mer ”allmän” blogg, men huvudinnehållet måste ha med böcker och läsning att göra.

REGLER:

1. Skriv in urlen till ditt inlägg om ”jerkan” i Mr Linky listan här nedanför.

2.  Besök andra bloggar genom att klicka på deras ”jerka”inlägg. Hitta nya bloggar att följa. Skaffa nya vänner. Prata om böcker. Skryt upp dina favoritförfattare. Ha kul!

3.  Sprid information om jerkan så att så många som möjligt hittar hit och kan dela med sig. Ju fler vi blir desto fler nya bokbloggar kommer vi att hitta under resans gång.

4. Besvara följande fråga i ditt inlägg (det blir en ny fråga varje vecka!):
VILKET SPRÅK LÄSER DU HELST PÅ OCH VARFÖR?

Jag läser till största delen böcker översatta till svenska då jag är tämligen lat av mig. Jag tycker att det är oerhört praktiskt att kunna läsa böcker av mina favoritförfattare på mitt eget språk. Jag är dock väl medveten om att man går miste om mycket, främst språkliga uttryck och nyanser som kan vara svåra att översätta, när man inte läser böckerna på originalspråket. Därför håller jag på att genomgå en förändring: i dagsläget läser jag Lost River av Stephen Booth och Der zweite Schöpfer av Michael Marshall som förvisso är en tysk översättning av en amerikans bok med namn Straw Men. Dessutom har jag beställt In the Dark, en fristående deckare av Mark Billingham och jag har inte mindre än sex italienska böcker i bokhyllan som bara väntar på att bli lästa.

Ska jag vara ärlig förstår jag inte varför mitt ”motstånd” mot böcker på andra språk är så stort. Det tar inte många sidor innan jag läser böcker på engelska, tyska och italienska i precis samma hastighet som om den vore översatt till svenska. Detta är naturligtvis inte en regel som inte har undantag. Andrea Camilleris böcker om Kommissarie Montalbano är skrivna på diverse sicilianska dialekter och det ställer till stora problem. Visst kan jag så småningom lista ut vad som står men det tar en enorm tid att läsa varje mening fyra – fem gånger, sedan kommer analysen, och till sist kanske man har lyckats lista hur den italienska meningen skulle ha kunnat sett ut. Därefter återstår naturligtvis den emntala översättningen till svenska och innan man ha kommit så långt har som själva tjusningen med en ”italiensk” bok gått över till ren och skär frustration….

Comments

 1. http://bookclubben.blogg.se/2015/march/bokbloggsjerka.html
  Här kommer min. Trevlig helg 🙂
  Julia recently posted..BOKBLOGGSJERKA

 2. En snabb jerka före dagens stök.
  Bokslukaren recently posted..En lördagsjerka

 3. Hej!
  Jag skrev upp min bloggadress, men råkade skriva se i stället för com på slutet. Har försökt göra om det, men inte riktigt lyckats.

 4. Jag var visst lite sent ute, men det kanske kan gå ändå!

 5. Nu är jag med och jag hoppas det inte är för sent…..och att jag gjort rätt!

  • Nej då Violen: det är inte försent. Jerkan håller på fredag – måndag varje vecka.
   Kul att du också vill vara med!

 6. Nu tror jag att jag fixat det hela jag också. Om jag gjort allt rätt vill säga. Det är inte helt säkert. 🙂

 7. Jag hänger på! 🙂

  Länk till inlägget:
  http://filo-sofie.blogspot.com/2010/08/bokbloggsjerka.html

 8. Skoj! Jag är på! =)

 9. Nu hänger jag också på. Jag bifogar länken här i kommentarsfältet http://bokcirkelforalla.wordpress.com/2010/08/01/bokbloggssjerka/

 10. Det låter spännande! Jag hoppar på och har skrivit ett inlägg om jerkan i min blogg.

 11. Jag hänger också på. Kul idé!

 12. Nu har jag svarat och länkat och allt!

 13. Åh…. jag vill vara med men jag tror tyvärr inte att min blogg längre kan anses ha böcker och läsning som huvudinnehåll. Fast jag kan ju vara med med min ”bara böcker”-blogg.

  Jag ska fundera lite. 🙂

  Kul idé!

  • Jag hoppas att du bestämmer dig för att vara med då det blir roligare ju fler vi blir …. men du har ju hela helgen på dig som någon sa i en reklamfilm för ett tag sedan 🙂

 14. Hej

  Vet inte om jag gjort rätt men jag prövar att hänga på i jerkan.Kul idé!

 15. Återkommer! Ska bara överleva husstädning, födelsedagskalas och bröllop först!

Trackbacks

 1. […] Carola har skickat in följande fråga via mail: hur interagerar du med dina läsare, lockar till di… […]

 2. […] bokbloggsfråga är min egen variant av den trevliga och saknade Bokbloggsjerkan. Såhär fungerar […]

 3. […] bokbloggsfråga är Barnboksbloggens variant av saknade Bokbloggsjerkan. Jag har inte hunnit vara med någon gång ännu, men så här i årets sista vecka tänkte jag […]

 4. […] bokbloggsfråga är min egen variant av den trevliga och saknade Bokbloggsjerkan. Såhär fungerar […]

 5. […] bokbloggsfråga är min egen variant av den trevliga och saknade Bokbloggsjerkan. Såhär fungerar […]

 6. […] bokbloggsfråga är min egen variant av den trevliga och saknade Bokbloggsjerkan. Såhär fungerar […]

 7. […] bokbloggsfråga är min egen variant av den trevliga och saknade Bokbloggsjerkan. Såhär fungerar […]

 8. […] http://alkb.se/bokbloggsjerka 0.000000 0.000000 Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna post. […]

 9. […] Bokbloggsjerkan hos Annika fortsätter och den här helgen undrar hon följande: […]

 10. […] ny omgång i Bokbloggsjerkan finns nu hos Annikas litteratur- och kulturblogg. […]

 11. […] Kommentera På sista tiden har jag varit ganska aktiv på bloggen, och inte minst deltagit i Bokbloggsjerkan. Det innebär nya besökare och för en gångs skull är inte mitt mest lästa inlägg det med […]

 12. […] ny omgång i Bokbloggsjerkan finns nu hos Annikas litteratur- och kulturblogg. […]

 13. […] ny omgång i Bokbloggsjerkan finns nu hos Annikas litteratur- och kulturblogg. […]

 14. […] ny omgång i Bokbloggsjerkan finns nu hos Annikas litteratur- och kulturblogg. […]

 15. […] 1. Skriv in urlen till ditt inlägg om ”jerkan” i Mr Linky listan här. […]

 16. […] har startat en bokbloggsjerka med syfte att föra samman boknördar som bloggar. Regel nummer ett är att du måste ha en […]

 17. […] 1, 2010 av Karin Berg Annika på Annikas Litteratur – och kulturblogg har startat en bokbloggsjerka. Meningen är att vi som är med ska lära känna och hitta nya bloggare där ute i bloggsfären. […]

 18. […] som driver bloggen Annikas litteratur- och kulturblogg har startat något som hon kallar för bokklubbsjerka. Mer info om vad detta kan tänkas vara hittar ni hos Annika. Jag tycker i alla fall att det låter […]

 19. […] har startat en bokbloggsjerka. Svara på veckans fråga du också, lämna url till ditt inlägg hos Annika och hoppas sedan på […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: