Bokfrågornas ABC

Lilla O har återigen startat en rolig vars frågor naturligtvis har anknytning till litteratur. Först ut är bokstaven A.

1. Alfa var första bokstaven i det grekiska alfabetet. om en som du på något sätt förknippar med Grekland. De enda som har läst med kopplingar till Grekland är och Homeros. Båda skrivna av Sture Linnér. Det är två välskrivna och intressanta som behandlar grekernas största diktare (Sapfo, Pindaros, Archilochos och Homeros). Här ska dock tilläggas att i normala fall inte bryr mig ett dugg om lyrik, men Linnér har ett sätt att skriva som gör att även detta ämne blir intressant.

2. Adam var enligt Judendomen, Kristendomen och Islam den första människan på jorden. Nämn en som handlar om eller är skriven av en Adam. trodde att jag skulle vara tvungen att passa på den här frågan men så kom jag på det självklara svaret: Adam Dalgliesh som är skapelse. Då han medverkar i hela 14 romaner så tar väl bara en hur högen och säger Fyren.

3. Vilka var de första böckerna du minns att du läste eller hörde när du var barn? Har du läst dem för dina egna eller andras barn? Som barn avgudade Alfred Hitchcocks som t.ex. Viskande mumiens gåta och Hostande drakens gåta. Mitt deckarintresse startade alltså redan när var ca sju år gammal. Då mina barn inte alls delar min smak när det gäller så har jag ej läst dessa för dem.

4. Mänsklighetens vagga finns enligt forskare i Afrika. om en som  på något sätt anknyter till denna väldiga kontinent. Den enda kommer på så här i hastigheten är En plats i solen av Liza Marklund.

Comments

  1. Jag var egentlligen för fel för ”gåt-böckerna” men ville impa på min två år äldre kusin som var min idol och läste hans böcker en sommar. Den ena var mumieboken och den andra tror jag hette ”Talande döskallens gåta”.

    Det blev PD James Adam för mig också. Ibland gör jag frågor som jag knappt kan svara på själv märker jag…

    Ursäkta att jag missat dina känslosvar förresten! Lite kul att du skrattar åt Booths bra språk, men visst kan språk framkalla känslor också!

    • Absolut! Språket i en bok gör otroligt mycket. Är boken jag läser välskriven känner jag mig tillfreds. Likväl som jag känner mig snuvad på konfekten om språket är fattigt, torftigt eller något liknande.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: