Bokfrågornas ABC – del 10

Table of Contents

  1. Förra veckans Bokfrågornas ABC handlade om bokstaven J. tycker att det är svårt att skrivna i jag-form då det krävs en del av författaren för att det ska bli bra. om någon skriven i första person som du gillar eller inte gillar. Jag håller precis på att läsa en bok som är skriven i jag-from: Nattfärjan av (mer om den i en alldeles strax). Om jag inte minns fel är alla hans tidigare böcker också skrivna i jag-form och det är ingenting jag har ”problem” med. Jag tycker snarare att de får mig att komma närmare karaktären som berättar. Andra böcker i jag-form som jag har läst är Sara Paretskys böcker om V.I Warshawski, vilka även de är bra skrivna. Visst, det krävs av författaren att han/hon verkligen behärskar den här stilen, men jag har hittills inte stött på någon som har gjort ett dåligt jobb.
  2. Berätta om en bok om eller av en . Mitt självklara svar blir böckerna av Stieg Larsson där Mikael Blomqvist är journalist. Dessutom så har vi ju Liza Marklunds böcker om Annika Bengtzon där både författaren själv och huvudpersonen är . Jag hade tänkt försöka komma på ett annorlunda och inte lika självklart svar på den här frågan. Tyvärr kunde jag inte komma på några andra än de som redan är välkända för alla (eller nästan alla i alla fall).
  3. Jante styr Sverige och jag vill att du berättar om en bok där jantelagen gäller. Jag kan faktiskt inte komma på en enda.
  4. Vad jiddrar du om? Det hade jag en elev som brukade fråga när han tyckte att jag snackade obegripligheter eller ren skit. Berätta om en bok som du tycker är rent jidder. Snabba cash av Jens Lapidus var ingenting annat än ren smörja. Han kanske skrev om det hårda, brutala livet i Stockholm, men det var också en bok för stockholmare. Den innehåller så mycket slang att jag, som är en tvättäkta norrbottning, hade stora problem att förstå vad han jiddrade om. Nej, usch och fy!

Comments

  1. Tyckte om Snabba Cash, men inte Aldrig fucka upp. Läste Snabba Cash med en elev och det gjorde läsupplevelsen både annorlunda och bra. Senast idag snackade vi om boken och han berättade att han ska se filmen i helgen.

    • Efter jag hade läst Snabba cash bestämde jag mig för att inte läsa någon fler bok av Lapidus. Det var mycket jag inte tyckte om boken: språket (läs slanguttrycken), stilen, karaktärerna m.m. Jag är ingen större fan av riktiga ”hårdkokta” deckare så det spelar naturligtvis också in. Det roliga i sammanhanget är att samtliga på mitt jobb fick boken som semesterläsning förra året och ingen av oss tyckte om den. Det säger en del 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge
%d bloggare gillar detta: