Bokfrågornas ABC – del 16

Nu har det blivit dags för bokstaven P i Lilla O´s Bokfrågornas ABC

 1. Pseudonymer används ibland av författare. Vad tycker du om det? Vilken pseudonym skulle du rekommendera oss att läsa? Om en känner att han eller hon vill skriva under pseudonym så är det helt okej med mig. Vissa skulle aldrig ha skrivits om det inte vore för möjligheten att använda ett fingerat namn. Här får systrarna Brontë gälla som exempel som inte bara skrev under fingerade namn, de var dessutom manliga sådana.
  Ofta kommer dock det riktiga namnet bakom ändå ut. Här tänker framför allt på Lars .
  har dock aldrig fått riktigt klart för mig varför paret Andhoril valde att skriva under ett fingerat namn. Någon som vet? John Le Carré, Arne Dahl, Dr A är några som har läst av, men ingen av dem har blivit någon favorit.
 2. Vem är din favoritpappa i litteraturens värld? Ja, det var minsann inte lätt att välja ut en pappa eftersom de inte förekommer särskilt ofta i böckerna som läser. Då får det bli en pappa från någon barnbok och då säger jag Madickens pappa för han verkar vara en riktig myspappa. Har dock inte en susning om vad han heter.
 3. Popularitet vs. kvalitet. Vad har du för åsikter om detta dilemma? Det här är faktiskt en diskussion som retar mig lite på. Varför skulle populärlitteratur vara sämre än finlitteratur? har ofta märkt att jag får konstiga blickar när jag säger att jag till 95% läser deckare. Det känns på något vis som att jag är mindre värd bara på grund av det. Varför det? Visst, det finns dålig populärlitteratur. Men det gäller för den s.k kvalitativa också. Jag måste dock erkänna att många populära förlorar ofta i kvalitet då de massproducerar böcker. Camilla Läckberg är ett exempel på en författare som jag har börjat tröttna lite på då karaktärerna börjar bli platta och tråkiga, intrigerna har tappat stinget och allt blir bara tråkigt. Colin Forbes är ett annat exempel. Jag läste hans ofta förut, men alla böcker följde exakt samma mönster och till slut blev det helt enkelt inte trovärdigt. läser faktiskt en av honom nu och det är mer en förströelse än en läsupplevelse. kan tänka mig att detta gäller även inom finlitteraturen, men där har jag inget bra exempel då jag endast läser sådan litteratur när jag pluggar.
 4. Pocket eller inbunden? Ska ut och resa säger jag pocket. I alla andra fall är det inbundet som gäller.

Comments

 1. Gillade förresten de tidiga Anna Janssonböckerna riktigt mycket, men det blev lite samma. Kanske dags att ge henne en chans till?!

  • Jag tror att det är svårt att hitta tillbaka till en författare som man tidigare slutade läsa på grund av att man tyckte att man kände igen sig. Så är det med Colin Forbes som jag slutade läsa för säkert 6 år sedan. Nu läser jag en bok av honom och jag tycker att jag känner igen ALLT, utom intrigen då. Det känns lite sorgligt på något vis.

 2. Du har nog en poäng Katarina, att få ur sig en bok om året (minst) kan inte vara så enkelt.

  Det var ingen pik Annika, tyckte att det var roligt att läsa dina svar och hade tyckt det en annan dag också! Det är bara mina elever som får en avhyvling om de missar rätt dag… 😉

  • Pik? Skratt, jag tog det inte som en sådan även om det kanske lät så i mitt svar. Det här med skriftlig kommunikation är inte alltid så lätt 🙂

 3. Jag läste på bokmalens blogg idag och hittade dig där. Jag har skrivit en bok om add utifrån min dotters resa innan, under och efter utredning. Boken heter ”Är jag normal, mamma”. Finns att låna på bibliotek runt om i landet eller beställa på adlibris om du är intresserad av att läsa den.
  hälsningar malene

  • Tack för tipset! Jag planerar faktiskt att skriva en egen bok men jag kommer aldrig riktigt i gång. Men en vacker dag då …

 4. Jag hade också en period då jag läste mycket Colin Forbes. Vissa läste jag till och med på engelska. Men som du säger så var de sig lika och man ledsnar tillslut. Jag har också tänkt om jag ska läsa någon mer för att se vad jag tycker idag men haft så mycket annat på gång så det har inte blivit.

  • Ingenting har förändrats till det bättre med Colin Forbes böcker, men jag tänker ändå läsa ut Attentatet och skriva en recension på min blogg. Sedan har jag definitivt fått nog av honom! Jag råder dig att läsa någonting annat i stället.

 5. Jag tror inte det är populäriteten i sig som försämrar kvaliteten, det finns flera som bibehåller kvaliteten trots att de blivit populära (Michael Connelly, Mark Billingham, Dennis Lehane för att nämna några).

  Möjligen kan det vara att förlagen vill mjölka den popularitet som uppstår genom att mer eller mindre tvinga storsäljande författare att spotta ur sig nya böcker på kortare tid än de egentligen klarar av.

 6. Kul att du svarat idag! Lyssnade faktiskt på Alexandra Andhorils vinterprogram från i januari idag när jag satt och rättade och det verkar ha varit ett sätt att kunna skriva ihop som avgjorde. Kanske är deckare inte fint nog som du skriver. Tycker att mycket av samhällskritiken idag finns i deckare och de når dessutom ofta ut till många. Håller dock med om att det är ätt att tröttna på en författare som inte varierar sig. Ofta läser jag flera böcker, speciellt deckare, trots att de egentligen inte är bra längre. Så var det med Anna Jansson som jag hade svårt att släppa.

  • Ja, det är minsann inte ofta jag svarar på ”rätt” dag .. jag har ju en tendens att alltid ligga lite på efterkälken.

   Jag lyssnar på en ljudbok av Anna Jansson – Alla de stillsamma döda – just nu på jobbet och det är faktiskt premiär för mig vad gäller hennes böcker. Jag tycker att den är relativt bra, men jag har alltid svårt att hitta rätt känsla när jag lyssnar på böcker. Jag föredrar att läsa, men det går ju inte om man ska förena nytta med nöje.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: