Bokfrågornas ABC del 3 och 4

Då jag glömde bort att svara på Bokfrågornas ABC del 3 förra veckan så kommer svaren på dessa samt del 4 nu. Lilla O kan minsann konsten att ställa samman kluriga frågor som det gäller att hitta ett svar till. Det är inte alltid det går men man gör så gott man kan brukar det ju heta.

Bokstaven C

1. Hur skulle du definiera chick-lit? Vad är ditt förhållande till genren? Jag skulle nog säga att det är en genre som är skriven av kvinnor för kvinnor. Det är ingen genre som tilltalar mig annat än någon gång ibland. Marian Keyes och Helen Fielding har jag läst en del böcker av och faktiskt tyckt om. Jag måste dock vara på rätt humör för att uppskatta den här sortens böcker.

2. Berätta om en bok som innehåller en viktig ceremoni.Bröllop är inte så vanliga i böcker som jag läser men i Gabaldons Outlander serie får man ”bevittna” Jamie och Claires bröllop och senare även deras dotters bröllop med hennes man (som jag nu inte kommer ihåg vad han heter). Det här är en serie som jag kommer att läsa om, om några år. Jag minns hur uppslukad jag var av dem. Den känslan kommer jag naturligtvis inte att uppleva igen med just de här böckerna, men jag tror säkert att jag skulle njuta av att läsa dem i alla fall.

3. Förra veckan delades den spanskspråkiga världens mest prestigefulla litteraturpris Cervantespriset ut. Cervantes skrev om antihjälten Don Quijote. Vem är litteraturens största anti-hjälte enligt dig? Den här frågan har jag funderat på i en dryg vecka nu utan att komma på ett enda svar. Det är nästan pinsamt men så är det. Jag återkommer (även om det kan dröja ett tag) när 25-öringen har trillat ner.

4. Dela med dig av ett citat som på något sätt anknyter till böcker och författare! ”Av två meningar ska man välja den kortaste, av två ord det enklaste, av två bilder den klaraste, och av två förläggare den som telegraferar i stället för att skriva brev” John Steinbeck. Det här är all teori man behöver för att bli en bra författare. Teorin ska ju dessvärre övergå till praktik och då blir det genast en helt annan femma.

Bokstaven D

Fjärde bokstaven är D och frågorna hör mer eller mindre ihop med just den bokstaven

1. Deckare säljer som smör inte bara i Sverige. Vem är din favortiförfattare i genren? Vem är din favoritperson i deckarvärlden? Oj , det finns så många. Jag kan omöjligt bara nämna en i det här sammanhanget. Jag har dock läst allt som jag har kommit över av Mark Billingham, Stephen Booth, Stieg Larsson så de får väl räknas till favoriterna. Nyligen upptäckte jag även Dennis Lehane som jag redan nästan har blivit besatt av: håller på med en bok nu och två andra ligger bara och väntar. Han blir nog ytterligare en författare att lägga till i favoritlistan. Min favoritperson nummer har under lång tid varit, och är fortfarande, Lisbeth Salander. Hon är den mest spännande personlighet som jag någonsin har läst om. Jag vill bara veta mer om henne och då Larsson så tragiskt gick bort får jag väl försöka utforska henne på egen hand. Besatt? Oh ja!

2. Jag är ingen storläsare av drama, men det händer. Främst var det under mina litteraturstudier som jag fick i mig en del. Vilken är din favoritpjäs? Har du läst eller sett den, eller kanske både och? Jag har aldrig intresserat mig för drama. Har bara läst det i samband med litteraturvetenskapliga studier och det vill jag helst glömma.

3. D som i dumburk. Böcker blir inte sällan tv-serier. Vilken är din favoritserie med en litterär förlaga? Två av mina absoluta favoriter är Morden i Midsomer och Tyst vittne.

4. Det är redan december. Berätta om en bok som utspelar sig i december eller i alla fall på vintern. Hmmm… i skrivande stund kommer jag inte på en enda men det torde väl finnas hur många som helst som utspelar sig under denna kalla månad. Jag återkommer om jag kommer på någon.

Comments

 1. Lysande bra citat! Mark Billingham igen. Hans namn förföljer mig. Måste verkligen läsa något. Gillar de andra av dina favoriter!

  • Det känns ibland som att jag tjatar, men Billingham är bra, så är det bara och då är det svårt att låta bli att nämna honom i alla möjliga sammanhang 🙂

 2. Åh, är det redan bokstav nr 4! Jag som bara svarat på nr 2… Jag får ta de jag hinner helt enkelt 🙂
  Jag tror du är klok som bara har en blogg – att jag startade en andra blogg (bokbloggen) var för att jag inte riktigt tyckte allt jag ville skriva om böcker och läsande ”passade in”. Men när man inte riktigt hinner med att blogga blir det dåliga samvetet desto större…
  Jag älskar deckare, men har inte läst någon av dem du nämner (förutom S L) – kan vara ett tips till nästa inköp kanske 🙂

  • Det är verkligen inte lätt att hinna med allt man vill göra. Det är ju så många måsten som sätter käppar i hjulet hela tiden 🙂
   Jag ångrar verkligen inte att jag lade ner min andra blogg. Nu har jag mer tid och energi att lägga på den här bloggen i stället vilket gläder mig. Det är ju så kul att blogga men lagom är alltid bäst.

   Billingham, Booth och Lehane är fantastiska författare. Du lär inte bli besviken om du skulle bestämma dig för att testa läsa någonting av dem 🙂

 3. Kan varmt rekomendera hela Lehanes deckarserie, jag blev också besatt och eftersom den översattes i fel ordning läste jag den på engelska vilket visade sig vara ännu bättre med tanke på deras dialket och jargong. Trevlig läsning!

  • Jo, jag läste någonstans att förlagen hade gett ut bok sju före tre eller hur det nu var. Detta är ju ganska märkligt när man tänker efter. Jag har dock en vana, eller en ovana kanske jag ska säga, nämligen att läsa de flesta böcker i fel ordning. Men det brukar fungera ganska bra ändå. Visst kan man bli förvirrad ibland framför allt om författaren går tillbaka på tidigare saker som har hänt, men när man har läst hela serien så faller allting på plats till slut.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: