Bokfrågornas ABC del 8

ligger lite efter med Lilla O´s Bokfrågornas ABC först nu presenterar mina svar för bokstaven H.

  • Vilken huvudperson i en bok tycker du mest om? Oj, oj … det finns hur många som helst: Alan Banks, Tom Thorne, m.fl.
  • Vem är den ultimata hjälten i böckernas värld? Dave Pelzer (han från böckerna ”Pojken som kallades det” och de två uppföljarna) är en sann hjälte som slutligen tog sig ifrån sin misshandlande mamma. Sanningshalten i berättelserna har starkt ifrågasatts, bl.a. i online-tidningen Slate, men tror dock att det han förmedlar är lika med sanningen. Det här exemplet är sprunget ur verkligheten. Om jag däremot ska välja ut en hjälte i fiktionens värld så får det blir Jack Reacher, Lee Childs, hjälte som bekämpar allt det onda, No matter what!
  • Och den ultimata hjältinnan? Det finns bara en: Lisbeth Salander. har aldrig tidigare stött på en som jag har känt sådan sympati med och som jag har fallit som en fura för. Trots alla motgångar så är hon rakryggad och hon viker aldrig ner sig. Visserligen behöver hon viss hjälp för att ta sig ur en del knipor, men vad gör väl det? Det är väl heoriskt om något: att ta emot (och våga be om) hjälp.
  • Vilken är den bästa historiska du läst? har aldrig läst en ”äkta” historisk roman. Däremot älskade jag Diana Gabaldons om Jamie och Claire som till största delen utspelade sig under 1700-talets Skottland. Fantastiska böcker!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: