Bokstaven I i Bokfrågornas ABC

Här kommer – något försenade – mina svar på bokstaven ”I” i Lilla Os Bokfrågornas ABC.

  • Förra veckan handlade det om en huvudperson du tycker om, nu undrar vilken person i böckernas värld som du identifierar dig med mest? Hmm, det här var en svår fråga men det måste nog bli Ruth Galloway. Hon är visserligen arkeolog, men vi har en del personlighetsdrag gemensamt: flitiga användare av Google, lite smått tillbakadragen, kattälskare etc. log igenkännande när jag läste om henne. Nu ser jag fram emot nummer två – Janusstenen – som kommer inom kort. I April närmare bestämt.
  • Internatskolor är populära att om. om en som utspelar sig på en sådan. Den enda kan komma på är Ondskan av Jan Guillou som är en helt ruskig historia. Den handlar om Erik Ponti som blir slagen av sin styvfar. Han misshandlar en annan elev och blir därmed relegerad från alla allmänna skolor i hela Sverige. Eriks mamma säljer allt hon äger och har för att kunna ha råd att låta honom gå på internatet Stjärnsberg. Där blir han kompis med sin rumskamrat Pierre. De blir emellertid misshandlade och hånade av de äldre eleverna. Erik slits med hur han, dels ska hantera sina skol”kamrater”, dels hur han ska kunna umgås med Maja utan att bli relegerad ännu en gång. Det här är den absolut bästa som Guillou har skrivit: den är skrämmande, fascinerande, ond, kärleksfull … allt på samma gång. Om det mot all förmodan finns någon där ute som ännu inte har läst den så bara MÅSTE ni göra det. Alternativt kan ni se filmen, den är faktiskt också riktigt riktigt bra.
  • om en som handlar om identitet och sökande efter detsamma! Det första som slår mig är Bourne Identity, men det är en så det räknas ju inte. Med risk för att ta en enorm genväg här så säger alla kriminalromaner jag har läst: där letar man ju först och främst efter offrets identitet för att sedan hitta mördarens dito. Jag kommer tyvärr inte på någon som specifikt handlar om det här. Gör ni andra läsare det och i så fall vilken/vilka?
  • Vilka bokrelaterade sidor på internet besöker du oftast? Förutom alla bokbloggar följer så är jag en flitig besökare av följande sidor: mitt lokala bibliotek, bokus, adlibris, amazon (inte ofta, men det händer), Librarything, samt de större tidningarnas kultursidor.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: