Buried Proof (filmatisering av Elly Griffiths böcker à la ALKB)

Inledning

Jag är en stor boknörd som älskar böcker med återkommande karaktärer som jag har kommit att älska. Detsamma gäller tv-serier såsom Sons of Anarchy24 och Spooks vars huvudsakliga gemensamma nämnare är att jag inte har kommit i kontakt med karaktärerna i bokform först.

Med detta vill jag inte säga att jag skulle avfärda en tv-serie endast på grund av detta. Jag har till exempel sett I mördarens spårMord i sinnetRebus och Den som dräper som är utmärkta filmatiseringar av böcker i tv-format. Däremot håller jag mig avstånd från filmatiseringar av böcker på film eftersom vi inte är en bra kombo. För det första gillar jag inte filmformatet och för det andra har jag med ytterst få undantag inte blivit besviken. Att ex. se Tom Cruise i huvudrollen som Jack Reacher (Lee Child) är ett skämt och filmskaparnas massakrering av Gone Baby Gone (Dennis Lehane) är en skymf. För att inte nämna filmerna efter Henning Mankells böcker.

En del böcker filmatiseras i en mängd olika säsonger, t.ex. Bosch och Game of Thrones, en del i flera olika tappningar t.ex. Robin Hood och Sherlock Holmes, vissa långt efter att bokmaterialet har tagit slut t.ex. Morden i Midsomer, och en del filmatiseras inte alls.

Och det sistnämnda är vad hela det här inlägget handlar om!

Enligt Sydsvenskan har samma bolag som producerade Downton Abbey köpt rättigheterna till en tv-serie om Elly Griffiths Ruth Galloway. Artikeln publicerades redan 2017 och ännu har inspelningarna, såvitt jag vet i alla fall, inte påbörjats ännu.

Därmed tänkte jag föregå den och presentera min egen produktion av denna utmärkta bokserie med en rolluppsättning som ser ut som följer:

Nicola Walker – Ruth Galloway

Jag funderade hårt och länge på vem som skulle spela Ruth Galloway i min uppsättning av tv-serien men som en skänk från ovan dök det självklara valet upp i Nicola Walker. Hon är en enastående bra skådespelare som jag har sett i flera bra produktioner. Bl.a. I Spooks (där hon för övrigt spelade mot Richard Armitage under ett par säsonger, och passande nog hette hon Ruth även där), RiverThe Split och Unforgotten.

En gemensam nämnare för alla serier ovan är London och min favoritstad tillsammans med en lysande skådespelare kan aldrig gå fel. Dock måste hon röra sig en bit åt nordöst för att spela in denna tv-serie som ska utspela sig i Norfolk.

 Här finns den fullständiga listan över alla ”heta” personer 2018.

Michael ”Cathbad” Malone – Charlie Hunnam

Charlie Hunnam kommer förmodligen för evigt att påminna mig om rollen som Jax Teller i den briljanta tv-serien Sons of Anarchy som jag officiellt gjorde slut med i inlägget http://alkb.se/en-hyllning-till-sons-of-anarchy-tv-serie.

Och även om steget kan tyckas vara lite väl långt mellan en MC-värsting till en genomsympatisk druid så är jag övertygad om att han utan problem skulle kunna byta ut västen mot en slängkappa.

I klippet nedan pratar Charlie Hunnam sin vanliga dialekt och det är en fascinerande övergång från den amerikanska.

Richard Armitage – Harry Nelson

Det var inget snack om vem som skulle spela Harry Nelson. Den Richard Armitage jag känner från diverse tv-serier (Spooks, Strike back, Berliner station) är en praktkopia av den som sätter allas liv framför sitt eget, och som faktiskt gör skillnad i världen vi lever i. Och med hans röst och fördelaktiga yttre är det inte alls konstigt att både Ruth och Michelle kämpar om hans hjärta.

Caroline Jennings – Kate Galloway

Här måste jag tillstå att jag var tvungen att kringgå mitt löfte till mig själv om att enbart anställa brittiska skådespelare i min tv-produktion. Föga visste jag hur svårt det skulle bli att hitta skådespelare i något så när rätt ålder. Därav tittade jag västerut och hittade denna unga pärla född 2012. Hon inledde sin skådespelarkarriär när hon var blott 3 år gammal. Applåder!

Maisie Williams – Rebecca Nelson

Maisie spelar den tuffa Arya Stark i Games of Thrones och hon kammade hem en hel del fina priser för sin prestation. Hon är något rebellisk där och det får hon chans att vara här också, om än i en något mer tillbakadragen roll.

.

Sophie Turner – Laura Nelson

Slumpen har gjort att hon även i min rollbesättning spelar syster till Maisie Williams precis som i GoT. Och det är väl en evig tur att hon är bästis med Maisie privat så att det inte blir förslitningar redan innan inspelningen har påbörjats.

Emilia Fox – Michelle Nelson

Hon spelade Dr Nikki Alexander i tv-serien Tyst vittne mellan 2004-2018 och det är i stort sett allt jag vet om henne (förutom det faktum att hon har en dotter). Men hon är vacker och att jag var så avis på henne för jag hade en crush på Tom Ward som spelade Dr Harry Cunningham.

Rose Leslie – Judy Johnson

Hon har spelat i tre tv-serier som jag har sett, Downton Abbey, GoT och The good fight. Om jag ska vara ärlig kan jag inte exakt placera henne i Downton Abbey men jag minns henne mycket väl från de båda andra tv-serierna. Hon är gift med Kit Harington som spelade Jon Snow i GoT. Det är något komiskt, i GoT hör man ständigt något som ”is coming” i samband med Jo Snow, och nu kan jag inte läsa något som ens liknar den formuleringen utan att omedelbart tänka på denna tv-serie som jag inte alls borde gilla.

Tom Burke – Dave Clough

Jag känner inte till honom personligen men jag har läst mycket gott om honom, inte minst från bloggen deckarlogg  som nära nog hyllar honom som Cormoran Strike som är en av huvudkaraktärerna i Robert Galbraiths (alltså J.K. Rowlings) böcker.

Lily James – Cassandra Blackstock

Vacker som få gör hon verkligen sin roll rättvisa. Lägg därtill hennes utbildning och erfarenhet så är det inte svårt att se hur hon charmar alla från teaterscenen eller klarar av alla hinder som kommer i hennes väg.

Ricky Whittle – Tim Heathfield

Han började sin bana som fotomodell och visst är han snygg så att det räcker och blir över. 2012 åkte han till USA för att pröva sina vingar där och det verkar ha gått hel okej för honom där.

Natalie Dormer – Jo Archer

Hon ser ut som en riktig chef och det är inte svårt att tänka sig henne med en Yoga-matta under armen eller sittande på en Pilates-boll under tuffa förhör med skurkar.

Daniel Craig – Phil Trent

Jag har scrollat igenom listan över vilka filmer, tv-serier som han har varit med i och jag har faktiskt inte sett en enda av dem. Vad gör han då i min rollista? Jo, det faktum att jag inte har stött på honom någonstans gör honom som klippt och skuren för rollen som Phil Trent som är den enda av Ellys karaktärer som i bästa fall irriterar mig lite över men som i värsta fall skulle kunna skrivas ut helt utan att jag skulle sakna honom ett uns.

Gina Bellman – Shona Maclean

Kurt Sutter – manusförfattare

Jag har sett Sons of Anarchy 4 gånger och för varje gång blir jag bara mer och mer imponerad över den detaljrikedom som han och hans team uppvisade då. Och det fascinerar mig fortfarande så här lång tid efteråt.

Och det är min fullständiga övertygelse om att om det är någon som skulle kunna göra Elly Griffiths böcker rättvisa så är det han.

Jeremy Saulnier – regissör

Jag har letat och letat men hittat väldigt lite information om denna regissör. MEN jag blev så otroligt imponerad över hur den tredje säsongen av True Detective var filmad så han har en given plats här i alla fall.

North Norfolk

Jag känner enbart till North Norfolk från Ellys böcker så i stället för att tråka ut er med en massa förmodligen ointressant fakta kommer här lite tips på vad som finns att se och göra här.

Och mycket, mycket mer. Surfa in här eller kolla in klippen nedan för mer information.

Kultur:

Kust och stränder:

Attraktioner:

Elly Griffiths

Elly Griffiths, eller Domenica de Rosa som hon egentligen heter, har haft siktet inställt på att bli författare ända sedan hon föddes i London 1963, och jag om någon är glad över att hon inte släppte taget om den drömmen. Hon är en utmärkt författare och jag och många med mig föll huvudstupa för Ruth Galloway och Harry Nelson redan när den första boken gavs ut 2009.

Bild lånad från https://ellygriffiths.co.uk/about-me/

Böckerna om Galloway och Nelson ska med fördel läsas i ordning:

 1. 2009: Flickan under jorden (The Crossing Places, 2009)
 2. 2010: Janusstenen (The Janus Stone, 2010)
 3. 2011: Huset vid havets slut (The House at Sea’s End, 2010)
 4. 2012: Känslan av död (A Room Full of Bones, 2012)
 5. 2013: En orolig grav (Dying Fall, 2012)
 6. 2014: De utstötta (The Outcast Dead, 2014)
 7. 2015: De öde fälten (The Ghost Fields, 2015)
 8. 2016: En kvinna i blått (The Woman in Blue, 2015)
 9. 2017: Dolt i mörker (The Chalk Pit, 2017)
 10. 2018: Den mörka ängeln (The Dark Angel, 2018)
 11. 2019: En cirkel av sten (The stone circle, 2019)
 12. 2020: The Lantern Men

Slutord

Det här var ett av de roligaste inläggen jag någonsin har skrivit och jag har redan tänkt ut vilken författare jag ska utsätta för samma behandling härnäst. Men innan dess vill jag tacka min dotter Nathalie för arbetet med bilderna till det här inlägget och för alla bilder som kommer att komma härnäst!

 

Vad tycker du? Hur skulle din rollista se ut?

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: