Dö med mig av Elena Forbes

Författare: Elena Forbes
Titel: Dö med mig
Originalets titel: Die with me
Översättning: Moa-Lisa Björk
Utgivningsår: 2008
Förlag: Forum
Antal sidor: 30
Källa:
Intresse:
Genomsnittligt betyg [rating: 4/5]

En ung flicka hittas död i en gammal kyrka i London. Det ser ut som men vid obduktionen görs vissa upptäckter som visar att poliserna har fått ett mord på halsen. Kort därefter hittas ytterligare en flicka som har gått samma öde till mötes.
Ganska snart hittar Mark Targaglia och kriminalassistent Samantha ”Sam” Donovan den gemensamma nämnaren som binder flickorna samman: mail från en man som ger dem en utväg från sin depression genom att dö tillsammans med honom. Hans plan är enkel: han invaggar dem i en falsk trygghet genom att ge dem kärlek och omtanke. De träffas över en drink innan de beger sig till den plats där självmordet ska ske. Flickorna dör och mördaren letar vidare efter nya lättlurade offer.
Så dör en flicka till…
Dö med mig är den första boken i en om Mark Tartaglia och Samantha Donovan som är två som definitivt vill mer om. Även om de till mångt och mycket liknar många utredare som jag har läst om så uppvisar de en slags ödmjukhet som jag inte känner igen sedan tidigare. De sätter hela tiden offren och deras familjer i första rummet. Naturligtvis vill de till varje få fast mördaren men de går inte över lik för att få det resultat de önskar. De gör sina misstag och de vågar stå för dem, de är inte rädda för att be om hjälp även om fåfängan kan få sig en smäll. De gör sitt jobb och det på ett synnerligen professionellt sätt. Sånt gillar jag!

Boken har en tematik som är synnerligen aktuell. Unga tonårsflickor känner sig ofta deprimerade och lite vilsen i största allmänhet. Många har ingen riktig kompis som de kan vända sig till och de känner att de inte kan prata med sina föräldrar eller lärarna på skolan. I stället söker de sig till den plats där de kan vara anonyma och på så vis invaggas de i en slags trygghet. På nätet kan de träffa människor som antingen är likasinnade eller som kan erbjuda hjälp och stöd. Tyvärr är de alltför naiva för att inse att nätet är en perfekt plats för människor med mörka avsikter. När de väl träffas IRL så kan det gå på tok. Alldeles på tok.

Mördaren är en obehaglig typ som genast fattade avsky för. På samma gång kunde jag inte låta bli att beundra hans list. Han vet precis vilka knappar han ska trycka på för att få offren att göra precis som han vill utan att han få det minsta smuts under naglarna ens. Han lämnar inga spår och utmärker sig inte. Men en dag gör han ett misstag…

Dö med mig var lättläst och den tog slut alldeles för fort. Som tur var finns det en uppföljare Smärtans jungfru som kommer att inom kort. Jag vill helt klart ha mer av Tartaglia och Donovan.

Handling [rating:4/5]
Karaktärer [rating: 4/5]
Språk [rating: 4/5]
Tempo [rating: 4/5]

Comments

  1. Tack för tipset! Har visserligen räknat mina olästa böcker i hyllan idag och behöver knappast boktips…

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: