En uppmaning till förlag och författare som skickar ut recensionsexemplar i e-boksformat

För några år sedan var det otänkbart för mig att läsa en bok annat än i fysisk format. Inbundna böcker hörde till favoriterna men i nödfall fick pocketböcker duga.

Sedan jag fick min iRiver har jag dock helt tänkt om och nu läser jag gärna böcker i digitalt format. Och med facit i hand kunde det inte ha kommit lägligare eftersom allt fler förlag väljer att skicka ut recensionsexemplar som e-bok i stället för en fysisk bok.

Dessutom har självpubliceringen ökat och rätt många av dessa författare skickar också gärna iväg en e-bok i stället för ett fysiskt exemplar.

5534786668_968d1ee315

Photo Credit: Christine Rose.., Out Of Touch… via Compfight cc

Det är dock långt ifrån alla läsare som ställer sig positiva till den här utvecklingen. Malin skriver t.ex. att hon gärna skulle se att förlagen åtminstone frågar om det går bra med en e-bok i stället för en fysisk bok innan det plingar till i inkorgen.

Pocketlover förklarar att inget kan mäta sig med känslan av att hålla en fysisk bok i händerna, och Nilmas bokhylla är rejält besviken och kommer inte att ta emot fler recensionsexemplar i e-boksformat.

Jag har full förståelse för både läsarna och förlagen.

Jag förstår att de allra flesta värdesätter de fördelar som faktiskt finns med en fysisk bok, men samtidigt går det inte att blunda för att förlagen, stora som små, måste dra in på utgifterna på något sätt och att skicka ut e-böcker är såväl praktiskt som billigt.

Dock uppmanar jag förlagen (och författarna också för den delen) att ta en mycket viktig sak i beaktande innan de bifogar böckerna i ett mail.

Jag som läsare ställer inte lägre krav på en digital bok än vad jag gör på en fysisk bok. Det vill säga att boken ska vara formaterad korrekt, den ska vara utrustad med ett omslag (även om jag personligen inte lägger särskilt stor vikt vid hur boken ser ut), den ska vara korrekturläst och den ska vara skriven med en lättläst font. Den ska helt enkelt vara läsvänlig oavsett vilken plattform jag väljer att läsa den på.

De allra flesta förlag möter upp ovanstående krav, men det finns undantag som aldrig kommer att bidra till att e-bokens status kommer att höjas. Till det senare hör ett förlag som skickar ut mängder med e-böcker i PDF-format som inte ens är korrekturlästa ännu.

Visserligen är de tydliga med att så är fallet, men det spelar ingen roll. Om ett förlag inte orkar/har tid att lägga ner sin själ i sina böcker finner jag ingen anledning till att jag ska slösa med min tid heller.

Vad tycker du?

Comments

 1. Jag har ingen läsplatta och skulle aldrig orka läsa en hel bok vid datorn. Korta texter funkar men inte en hel roman eller liknande. Jag förstår naturligtvis att det är billigare för förlagen att skicka e-böcker men själv tycker att det är trist när jag får en bok jag inte kan läsa.

 2. På min platta så blir dessutom en del fonter i PDF jättekonstiga, svenska bokstäver försvinner. Det är också mycket svårare att formatera så det blir tillräckligt stor font (plattan anpassar inte automatiskt som den gör för epub).
  Jag tycker det är en ynnest att få recensionsexemplar så är det e-böcker som erbjuds får jag väl acceptera det om jag absolut måste ha rec.ex.
  Lottens Bokblogg recently posted..Topp tio tisdag: De tio bästa böckerna jag läst hittills i år

 3. Jag tycker det funkar fint med e-böcker, men absolut inte pdf. Men någon vanlig bok emellanåt är kul.
  Är tacksam jag får recensionsexemplar.
  Mia
  Marie Eggimann recently posted..Mycket kalas och lite läst

  • Jag är också tacksam att jag får recensionsexemplar men jag tror inte att det gynnar vare sig förlagen eller författaren om man skickar ut böcker som är ”halvfärdiga” om du förstår vad jag menar.

 4. Älskar såklart pappersböcker. Men man får se det så att får man en bok man vill läsa gratis ska man inte klaga. Pdf är dock trist eftersom de egentligen funkar bäst på datorn. För övrigt måste vi bokälskare väl föredra att förlagen spar pengar genom billigare recex än att dra ner på antalet recensenter som får ett ex?
  Johanna recently posted..Top Ten Tuesday

 5. Det irriterer meg når forlag sender ut bøker i PDF format. De er umulige å lese på noe annet enn pc’n og jeg gidder virkelig ikke sitte foran pc’n og lese når jeg har en iReader som jeg kan holde i hånden. Jeg har også en Kindle, men den er det ingen som vil sende noe til 🙂
  astridterese recently posted..Boken på vent; Den ensomme polygamisten

  • Jag läser mängder av böcker på mina Kindle appar men de böcker som finns där har jag köpt med ett klick på Amazon. Livsfarligt! 🙂

 6. Även om jag föredrar fysiska böcker så har jag börjat uppskatta e-böcker mer och mer. Naturligtvis vill man att böckerna skall vara korrekturlästa när man får dem. Har också haft problem med några böcker som jag fått i PDF format, så sådana kommer jag nog inte ta emot fler gånger.
  Lena recently posted..Nu har jag bestämt mig

 7. jag läser med min mini iPad, perfekt! En gång fick jag en e-bok UTAN omslag, jättetrist i min ”bokhylla”, tänk om de blir flera…. hur ska jag då veta vilken bok är vilken?? Omslag till en pdf-fil kan inte vara svårt…
  Hanneles bokparadis recently posted..Hur många böcker kan jag frakta på min cykel?

 8. Håller med dig, jag älskar att ta emot eböcker att läsa på min platta, tyvärr har även jag lite problem med PDF-böcker. Självklart vill jag att recensionsexen ska vara korrekturlästa, om inte blir inte recensionen som jag skriver felaktig eftersom en ej korrekturläst bok inte ger samma känsla som en färdig.
  Catharina recently posted..Eböcker som recensionsex

 9. Att boken är korrekturläst är väl det minsta man kan begära. Jag som läsare vill inte bli en ofrivillig korrekturläsare för då är ju nöjesläsningen förstörd. I övrigt håller jag med dig om omslag, font och allt. Har valt att ta emot ett par rec.ex i pdf men kommer inte att göra det igen eftersom de inte funkar så bra att läsa i min Iphone (för liten text, för mycket känsla av ”läsa uppsats”). En riktig e-bok är det minsta vi kan begära när det gäller rec.ex även om jag personligen fortfarande håller pappersboken närmast hjärtat.
  bloggbohemen recently posted..en yxa åt alice

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: