När jag hörde namnet Espresso Book Machine gick min första tanke till caféer där man kan beställa en kaffe (läs espresso). Espresso är som de flesta nog vet en liten kopp starkt svart italienskt kaffe. För att gå ytterligare ett steg längre i tanken tänkte jag express eller snabb tåg (treno espresso). Och det är just det som det handlar om: kunderna kan knalla in på platserna som tillhandahåller en sådan här maskin, beställa en bok, sätta sig ner och vänta (varför inte med en rykande kopp kaffe) medan maskinen skriver ut och binder ihop boken. Innan de ens har hunnit dricka upp kaffet är boken klar.
The Guardian skriver att den här maskinen, som ser ut som en stor kopiator, är den nya revolutionen inom den litterära världen sedan Gutenberg uppfann tryckpressen. Han möjliggjorde – som bekant – massproduktionen av böcker- för mer än 500 år sedan.
I London återfinns den här EBM:n på Blackwell´s Charing Cross Road i London. Angus & Robertson har Australien nyligen lanserat den, i USA finns den sedan en tid tillbaka (knappast förvånade, de brukar ju vara bland de första med de mesta), och nu har den även kommit till Sverige.
En som kommer att delta i “projektet” är Sven Lindqvist. Han debuterade 1955 och har sedan starten skrivit ett trettiotal böcker. Flera av dessa går ej längre att få tag på, men det tänker Atlas förlag råda bot på. De kommer nämligen att göra dem tillgängliga igen genom den här nya tekniken.
Tanken med det här är att förlagen inte ska behöva ligga på ett lager utan en bok trycks bara när någon har lagt in en beställning. Genom att vara uppkopplad till digitala databaser världen över kommer den här maskinen att kunna producera vilken bok som helst, var som helst och det kommer endast att vara till priset motsvarande en kopp kaffe (det är förmodligen där som kopplingen kommer in).
I dagsläget finns två miljoner titlar tillgängliga. En halv miljon av dessa finns på Blackwell: alltifrån Lewis Carroll´s original manuskript till Alice i underlandet, till Beeton´s bok om handarbete. Innan sommaren är slut hoppas Blackwell kunna fördubbla mängden titlar. Det skulle motsvara ett hyllutrymme på inte mindre än 23.6 engelska mil (jag är värdelös på huvudräkning så jag tänker inte ens försöka att översätta det här till svenskt mått), eller över 50 bokhandlar samlade i en. De allra flesta är dock böcker som inte längre är copyright skyddade. Blackwell håller dock på att bearbeta förlagen runt om i England för att även få tillgång till copyright skyddat material. Enligt Guardian har responsen varit förvånansvärt positiv.
På bokmässan i London i veckan gjorde den här maskinen succé. Den visades upp för intresserade förlag. Horder var närvarande för att se den arbeta. Maskinen skriver ut 100 sidor i minuten, binder ihop och spottar ut ett rykande varmt exemplar.
Det är företaget On Demand Books, som ligger bakom den här allt-i-ett-maskinen. De kallar den för “en uttagsmaskin för böcker”.
Samtidigt som jag blir fascinerad kan jag inte låta bli att fundera, vad kommer härnäst?
Övriga källor:
VI, Nr 7 Juli 2009
Vi Läser, Nr 1 2009
Om du gillade det här inlägget, läs då det här!
Speak Your Mind