Ett gott skratt förlänger livet!

Författare: Janet Evanovich
Svensk titel: Lovligt byte
Otiginalets titel: One For the Money
Utgivningsår: 1994
Förlag: Richters
Översättning: Louise Moëll
Antal sidor: 298
Källa: Bibliotek
Intresse: Komisk deckare
Genomsnittligt betyg [Rating:3.75/5]

Lovligt byte är den första bok jag har läst som hör hemma i genren komisk deckare. Jag var ytterst tveksam till om jag verkligen skulle kasta mig in i denna ”parodi” eller om jag gjorde bäst i att stanna på den inslagna vägen med ”riktiga” deckare. Min tvekan bottnar i att jag hade fått för mig att den här sortens böcker inte skulle ha någon substans i intrigen och att karaktärerna skulle göra allt för att förlöjliga allt vad deckare står för. Inget kunde vara mer fel och jag är verkligen glad att jag gav mig själv och boken chansen för det här är precis hur kul som helst.

Lovligt byte ingår i Stephanie Plum serien som totalt uppgår till inte inte mindre än 16 böcker och för en gångs skull har jag börjat med den första. Är du imponerad? Det är i alla fall jag!

I fokus står Stephanie Plum som reder sig själv. Hon har inget jobb och bristen på pengar tvingar henne att besöka pantbanken med jämna mellanrum för att åtminstone kunna köpa sig en påse fikon och lite mat till sin hamster Rex. Hennes föräldrar är långt ifrån nöjda med hennes situation och föreslår att hon ska söka jobb hos sin kusin Vinnie. Stephanie går motvilligt med på det och innan hon vet ordet av kan hon titulera sig Stickspårare. Utan att egentligen veta vad hon ger sig in på så tar hon upp jakten på Joseph ”Joe” Morelli som hon har ett förflutet med. En jakt som skulle kunna ta slut tämligen omgående men han har sina metoder för att slippa undan hennes nät. För sin överlevnad gör Stephanie vissa småjobb men hon förlorar aldrig sitt stora mål ur sikte. Morelli är övertygad om att hon aldrig kommer att fånga honom om inte han själv vill bli gripen. Men Stephanie har fler ess i rockärmen och slutet bjuder på en del intressanta vändningar. 

Stephanie Plum är verkligen en intressant personlighet som verkligen kan konsten att leva i nuet. Trots att hon lever på ruinens brant oroar hon sig inte nämnvärt för sin ansträngda ekonomi. De gånger hon står helt utan pengar säljer hon av sin lägenhet, och när hon tjänar pengar på sina uppdrag så köper hon det som är viktigt just där och då: mat, olja till bilen, telefonsvarare, pepparspray etc. Matfrågan löser hon många gånger genom att åka hem till sina föräldrar som äter prick klockan 18.00 och nåde henne om hon kommer det minsta för sent. Av den här beskrivningen kan man lätt dra slutsatsen att Stephanie är en oansvarslös person som inte drar sig för att utnyttja alla som står henne nära. Inget kan vara mer fel. Hon är intelligent, kvicktänkt, charmig, envis och inte minst rolig.

Lovligt byte är lättläst, lättsmält och extremt underhållande. Ska man klaga över någonting så får det bli Louise Moëlls översättning av Remote Control ty Kanalväljare är knappast det ord jag skulle använda….

Då det inalles finns 16 böcker att njuta av lämpar sig dessa perfekt för en utmaning, men mer om detta längre fram.

Handling [Rating: 4/5]
Tempo [Rating:4/5]
Språk [Rating:3/5]
Karaktärer [Rating:4/5]

Comments

 1. Jag har länge varit nyfiken på den här serien (jag tror att jag först hörde om den i ett boktips av Charlaine Harris på ”hennes” hemsida) men aldrig riktigt kommit mig för att läsa den. Kul att du gillar den, det ger mig lite extra inspiration att faktiskt läsa den också.

  • Annika says

   Den var riktigt underhållande och det kommer att bli fler Stephanie Plum deckare inom en snar framtid.

 2. Ida/Booklovin' says

  Det låter som en väldigt läsvärd bok. Jag blir fruktansvärt nyfiken på den 🙂

  • Annika says

   Jag blev glatt överraskad och jag tänker läsa om alla Plums äventyr, men då som sagt i form av en utmaning. Du kanske vill hänga på?

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: