Hur känner man igen en bokmal?

Hur känner man igen en sann bokmal? Bokbabbel har svaret!

 1. Läser på pendeln eller bussen, frenetiskt tuggandes åksjuketuggummi. Jag är så extremt åksjuk att jag inte kan läsa en enda sida när jag åker buss eller bil och då spelar det ingen roll hur många åksjukepreparat jag har intagit. På tåg och flyg fungerar det dock bättre och om det är dessa färdmedel som gäller så har jag naturligtvis ett par nära till hands.
 2. Är den som håller i dörrhandtaget då bokrean öppnar klockan sju på morgonen. sköter jag via nätet, men det fungerar ju precis lika bra. Nackdelen är att det fort kan slinka med någon extra som brevbäraren snällt släpper av vid min dörr.
 3. Handväskan/ryggsäcken ser orimligt tung ut – vilket beror på att den är fylld av en tjock bok. Jajamensan!
 4. Står före dig i kön på postkontoret och löser ut ett tjockt paket. Oftast får jag mina levererade direkt till min ytterdörr, men visst händer det att jag måste pinna iväg till postkontoret emellanåt.
 5. Har ofta ett stort specialintresse vid sidan av böckerna, såsom t.ex. katter… eller vampyrer. Jag älskar katter men har ingen egen i dagsläget, men tanken på att införskaffa en finns och snart är tanken så intensiv att jag måste göra något åt saken. däremot intresserar mig inte det minsta.
 6. Ses vanligtvis ensam, men häckar intensivt under Göteborgs bokmässa i september. Har ännu aldrig varit på någon bokmässa och har heller ingen inplanerad. Avståndet till städerna där bokmässorna hålls är alltför långt för mig. Tyvärr.
 7. Bär ofta omkring på tygpåsar med tryck från bokhandlar världen . Har inte en enda tygpåse…
 8. … eller boknördiga statements såsom ” är bäst på bok”. Absolut!!
 9. Har i förhållande till resten av kroppen väldigt utvecklade armmuskler – ett resultat av omkringbärandet av tygpåsar samt nattlig läsning av tunga tegelstensromaner. Oh ja!
 10. Sträcker sig fram och ger främlingar oönskade – men träffsäkra – då de väljer i bokhandeln eller på biblioteket. Jag tipsar alltid folk om men om det är några som verkligen lyssnar är en helt annan sak. Kan dock inte låta bli att pusha för böcker jag tycker är bra.
 11. Anser att är till för att läsa och köpa ur nätbokhandeln. Jajamen!
 12. Har lite nedsatt syn men läser trots det väldigt snabbt. Jajamen!
 13. Spottar ur sig obegripliga begrepp som abibliofobi, slalomläsning och hyllvärmare. Det händer ganska ofta.
 14. Är den som på solsemestern har glömt bikinin men har med sig 1,5 per semesterdag plus några åt dem som inte förstått att ta med sig böcker. Jag lyckas nog få med mig både bikini och till stranden, men i mitt något förvirrade tillstånd så brukar jag alltid måsta dubbelkolla så att båda sakerna verkligen är med.
 15. Tycker att Höstens -katalogen är det bästa som kan hända ens postlåda. Jag blir lika glad varje gång den dimper ner i min brevlåda.
 16. Kan på beställning spotta ur sig publiceringsdatum för säsongens böcker. Jajamen!
 17. Kartlägger först bokhandlarna och författarhemmen då han/hon ska besöka en ny stad. Nej, det gör jag faktiskt inte men om jag går förbi en bokhandel när jag är på resande fot så måste jag absolut förära den med ett besök.
Jag svarade inte jakande på alla frågor så det torde innebära att jag inte är en bokmal av den värsta sorten, men nog är det bra nära i alla fall…

Comments

 1. Tack!

  Det ser ut som om jag också är en bokmal! 😉 Men inte heller jag svarade ja på alla frågor, men många nog! 🙂

 2. Haha, man är nog en bokmal även om man inte svarar ja på alla frågorna, det gör inte jag heller och jag är bokmalen personifierad! 😉

  • Jag känner mig också högkvalificerad för att kalla mig själv bokmal då jag ständigt sitter med näsan i en bok 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: