Möt Malcolm Fox

Ian-Rankin

I ett tidigare inlägg skrev att Ian har avslutat arbetet med ytterligare en bok. Den kommer att släppas den 3 september och den bär titeln The Complaints.  Huvudpersonen heter , en skild polis som lever ensam i Edinburgh.

När pratar om sin nya för första gången beskriver han honom som motsats:  Han är i fyrtioårsåldern, han jobbar i poliskårens minst populära avdelning – den som utreder andra polismän, han bor i en bungalow, han har ingen passion för musik, och sist men inte minst, han slutade dricka sprit för sex år sedan.

När läste det här kunde jag inte låta bli att fundera över vad det är som gör att väljer att byta huvudperson. Är det för att han eller hon känner att huvudpersonen helt enkelt har gjort sitt, eller är det för att författaren känner sig färdig med honom eller henne?

En annan tanke som har slagit mig vid fler än ett tillfälle är hur otroligt fäst vid en huvudperson kan bli. När jag läste Öppet hus saknade jag , i alla fall till en början. Det kändes helt enkelt konstigt att en av en vars huvudperson hade lärt mig att tycka så mycket om. Att jag kom över saknaden relativt fort ändå berodde nog mest på att jag hade läst sista fall innan och visste redan då att efter den här boken är det slut: jag hade så att säga tid på mig att vänja mig vid tanken.

Det ska bli kul att se om kommer att tycka lika mycket om . Det kommer att visa sig tids nog.

Har ni någon huvudperson som ni är extra fäst vid? Vem i så fall? Och vad är det som gör hon eller han så speciell?

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: