Paradisoffer av Kristina Ohlsson [Recension]

skriver själv i efterordet till Paradisoffer att ”Mina brukar sig själva och det gjorde den här också,” och tyvärr måste jag säga att det verkar som att skrivprocessen gick alltför fort i det här fallet. Jag kan förstå att hon kände ett behov av att ge och Alex Recht en ny sorts , men flygkapningen och dess upplösning är alltför osannolik för att jag ska köpa konceptet. Dessutom har jag stora problem när huvudkaraktärernas nära och kära dras in alltför mycket i intrigen, och det gör en viss son sannerligen här. Om man ska hitta någonting positivt i det sistnämnda så får det bli att i Änglavakter var det inte mindre än tre huvudkaraktärer som förblindades av privata relationer och/eller problem som har direkta kopplingar till fallet de håller på att utreda, medan det i Paradisoffer bara är en.

Jag må vara cynisk och möjligtvis en aning peting, men det är ofrånkomligt att huvudkaraktärernas handlingskraft, och förfaringssätt får sig en knäck när någon närstående befinner sig i fara.

Trots att jag fullständigt avskydde Peder Rydh i de tre tidigare böckerna så hade jag önskat att han skulle ha fått vara med även i den här. Han var med sin arrogans en frisk fläkt och i Paradisoffer skulle han definitivt ha bidragit till att lyfta upp den annars så loja stämningen som genomsyrar den här boken. Varken Fredrika Bergman eller Alex Recht har utvecklats särskilt mycket sedan jag sist läste om dem och därför tyckte jag att det skulle bli spännande att lära känna Eden Lundell på Säpos kontraterrorenhet. Hon är långt ifrån en lika avskyvärd och därmed intressant personlighet som Rydh var, men trots det kändes det upplyftande att åtminstone perifert få lära känna en som onekligen har sin beskärda del av hemligheter i bagaget.

Liksom i Änglavakter inleder Kristina Ohlsson med en inblick i vad som som kommer att ske för att sedan återgå till att om händelserna som ledde fram till detta avgörande ögonblick. Måste erkänna att denna inledning kittlade min men ju längre fram i boken jag kom desto mer ointresserad blev jag och hur utgången skulle bli lyste igenom långt innan upplösningen.

Trist tycker jag.

Bokfakta:

: Kristina Ohlsson
Titel: Paradisoffer
Utgivningsår: 2012
Förlag:
Format: Inbunden
Antal sidor: 403
Källa:
Intresse: , kriminalroman
: Fredrika Bergman (del 4)
Betyg [Rating:2/]

Trackbacks

  1. […] som skrivit om boken är: Fru Es böcker, med näsan i en bok, en bok om dagen, Annika, Bokbloggen och […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: