Plagiat i bloggvärlden!

Presenting Lenore skrev i går ett långt inlägg om bokbloggarens dåliga beteende, det vill säga plagiat.

Det hon ger exempel på är hur bokbloggare helt enkelt kopierar hela eller delar av andras bokrecensioner och presenterar texterna som sina egna. Det verkar inte som att hon personligen har blivit utsatta för det här, men hon länkar till fem bloggare som uppenbarligen har tagit illa vid sig.

Personligen är jag starkt emot all sorts plagiat och jag är livrädd för att bli anklagad för detsamma. Hellre länkar jag tio gånger för mycket än en gång för lite. Jag försöker verkligen göra det märkbart var gränsen mellan mina egna och andras texter går. Sedan är det inte säkert att jag har lyckats täcka in alla aspekter, men när jag skriver bokrecensioner så är det alltid mina egna tankar, åsikter och intryck som presenteras.

Jag har inte, mig veterligen i alla fall, blivit utsatt för plagiat av mina texter och jag har svårt för att sätta mig in i hur det skulle kännas om jag skulle upptäcka att någon helt sonika har snott mina ord. En sak är dock säker: jag skulle definitivt inte bli glad.

Har ni blivit utsatt för det? Om ja, vad gjorde ni åt det? Om inte, hur tror ni att ni skulle reagera?

Comments

 1. Det är precis det jag menar. Man kopierar inte en text. Man citerar och anger källan eller så spånar man vidare på det som någon har skrivit. Och att även då ange källan är ju inte så dumt då heller. Det märks ju ganska fort i alla fall i bokbloggsvärlden om flera bloggar skriver om samma sak.

 2. Haha! Nejdå, ingen fara. Men jag förstår inte hur man bara kan kopiera ett inlägg. Man har ju alltid möjligheten att omformulera sig om man stöter på något som man tycker är bra skrivet. och givetvis att länka till den man fått idén ifrån.

  • Nej, det förstår inte jag heller. Det är tämligen enkelt att hålla bloggarna på gott humör då det enda som behövs är lite common sense. Att låna idéer från varandra är inget problem, bara man länkar till den som har skrivit ursprungsinlägget, sedan är det bara att spåna vidare själv. Visst tar det lite extra tid att länka, men har man inte den tiden så kanske man ska hitta sig en ny hobby.

 3. Jag hade fel. Det var TRE meningar. Känner nästan att jag blir lite upprörd över detta igen. Lite extra upprörd blir jag också när jag nu har hittat inlägg på en annan blogg som ger bloggen som stal mitt inlägg credit för det där som jag skrev om. Suck!

  • Det var absolut inte meningen att väcka någon björn som hade somnat här, men jag förstår att du blir upprörd.

 4. Jag har faktiskt varit med om att få ett inlägg helt kopierat på en annan blogg. Det handlade inte om en bokrecension dock men om en annan sak som handlar om böcker. Jag läser den bloggen regelbundet och när jag såg att denne skrivit om samma sak som jag gjort med bara några dagars mellanrum och med exakt samma ord – till och med med samma stavfel, utan att på något vis nämna att det faktiskt kom från min blogg så blev jag rätt chockad. Men jag gjorde faktiskt ingenting åt det. En gång är ingen gång… Men jag kommer definitivt att hålla ögonen öppna och skulle jag se det igen så kommer jag kräva en förklaring. Brist på tid att skriva ihop ett eget inlägg är ingen ursäkt. Just det inlägget bestod av fem meningar ungefär.

  • Usch, det är absolut inte snyggt gjort och det spelar ingen roll om det inte var en recension: plagiat är plagiat.

 5. Nej men det var det värsta, finns det nån som kopierar annat än möjligen baksidestexter hos Adlibris och Bokus? Jag blir förstummad! och jag tror inte att jag råkat ut för att någon plagierat mig faktiskt, så knepiga (nåja) åsikter som jag ofta har om böcker!
  Däremot citerar jag ofta ur böckerna, eftersom det är ett sätt att beskriva de (knepiga) åsikter jag ofta har! Då anger jag alltid vilken sida det står på och är noga med att citera ordagrant.

  • Jag tyckte också det lät lite väl befängt att plagiera andra bloggares recensioner, men det verkar vara ett någorlunda stort problem i USA i alla fall.

   Visst händer det att jag klipper och klistrar in baksidestexter från internet men då skriver jag alltid var ifrån informationen är hämtad. Och precis som du kan jag citera ur böckerna jag recenserar, men då är jag väldigt noga med att ange vilken bok det gäller, samt vilket sidnummer citatet är hämtat från. Man kan inte var nog försiktig!

   Jag kan dock inte låta bli att ställa mig frågan varför man ska ha en bokblogg (eller vilken blogg som helst för den delen) om man inte ids, orkar, har förmågan etc att skriva sina egna inlägg med sina egna ord. Vad är då vitsen med det hela?

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: