Recension: Återvändaren av Buthler & Öhrlund

Jag var långt ifrån imponerad över Buthler & Öhrlunds debutbok Mord.net, och det var inte förrän Massolit förlag tog kontakt med mig som jag ens kom ihåg att den här deckarduon existerade.

När förlaget så ställde frågan om jag var intresserad av att läsa och recensera Återvändaren tänkte jag varför inte, med tanke på att det ju kan ha hänt en del sedan vårt första möte. Och det har det, även om jag inte är odelat positiv.

Först och främst måste jag tillstå att det råder delade meningar om Återvändaren är den femte boken i serien om polisen Jacob Colt, eller den tredje om fullblodspsykopaten Christopher Silfverbielke, eller kanske rent av den sjätte eller sjunde boken om båda två. Jag har verkligen försökt att bringa lite klarhet i detta med ett minst sagt skralt resultat. För min egen del har det ingen större betydelse, men det känns alltid tillfredställande att kunna ge korrekt information om var i hierarkin en bok man har läst befinner sig. I det här fallet måste jag dock ge upp. Klart står dock att man får olika svar beroende på var man letar, men författarna själva säger att  Återvändaren är deras sjunde bok …!?

Först lite ros

Dan Buthler och Dag Öhrlund ska ha en stor eloge för att de har arbetat mycket med språket, vilket var deras akilleshäl i Mord.net. I Återvändaren flyter det på bra, och det uppskattar jag verkligen!

Gestaltningen av Christopher Silfverbielke är näst intill briljant. Han är känslokall, egoistisk, hänsynslös, brutal, sexfixerad och inte minst förbannad på allt och alla som inte tänker och/eller tycker som han. Detta visas genom hans tankar och handlingar på ett sådant sätt att jag näst intill är lyrisk för varje gång som det är Silfverbielke som för handlingen framåt, samtidigt som det kryper i kroppen på mig av obehag. Jag hoppas verkligen att han inte har en dubbelgångare i det verkliga livet för då tycker jag verkligen synd om alla som skulle råka komma i dennes väg.

Silferbielke är helt klart bokens största behållning, och boken slutar med en cliffhanger som kommer att få sin fortsättning under våren 2013. Det ser jag fram emot!

Sedan lite ris

Om boken hade varit kortare hade jag slukat allt med hull och hår, men Silfverbielkes agerande blir en aning för suspekt och mindre och mindre trovärdigt ju längre in i boken man kommer. Jag har hört talas om vad psykopater är kapabla till, men att saker och ting skulle kunna gå till som Silfverbielke ger sken av håller jag för högst otroligt.

Det är dock inte kvantiteten av hans agerande som stör mig mest, utan det är Jacob Colt och hans privatliv som får too fucking much space. Ursäkta mitt kraftuttryck, men jag har sagt det förut och jag säger det igen: Jag är inte ett dugg intresserad av huvudkaraktärernas privatliv, och när man strular till det så mycket som Colt gör blir det bara patetiskt.

Herregud, väx upp!

Om Silferbielkes beteende hade varit rakt igenom trovärdigt, och om Colt hade ägnat större delen av sin tid åt utredningen i stället för att slösa bort läsarens tid på sitt struliga privatliv, så hade det här varit en fullpoängare. Nu blir det inte bättre än ett godkänt betyg.

Andra bloggar om Återvändaren

Dan Buthler pratar med Stefan Sauk om inläsningen av böckerna av Buthler & Öhrlund:

Bokfakta:

Författare: Dan Buthler & Dag Öhrlund
Titel: Återvändaren
Utgivningsår: 2012
Förlag: Massolit
Format: Inbunden
Antal sidor: 424
Källa: Förlaget
Intresse: deckare, kriminalroman
Serie: Jacob Colt (del 5 – (enligt Bokus))
Betyg [Rating:3/5]

Comments

  1. Hade stor behållning av Återvändaren och måste säga att jag också gillar Silfverbielke…en skogstokig ladys man…what´s not to like!!
    lasaochlyssna recently posted..Lyssnat på: Bara Ett Liv av Sara Blaedel

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: