Recension: Barn med överlappande diagnoser av Martin L. Kutscher

Författare: Martin L. Kutscher
Titel: Barn med överlappande diagnoser
Originalets titel: Kids in the Syndrome Mix of ADHD, LD, Asperger´s, Tourette´s, Bipolar, and More!
Utgivningsår: 2010
Förlag: Natur & Kultur
Översättare: Ole Andersson
Antal sidor: 272
Intresse: Neuropsykiatri, Facklitteratur

Många barn har flera olika diagnoser inom det neuropsykiatriska spektrat. För att kunna ge dessa barn bästa möjliga stöd och behandling, krävs god insikt i vad överlappningar av olika slag kan innebära.

I denna gedigna och forskningsbaserade handbok går Martin L. Kutscher igenom de vanligaste diagnoserna samt visar på bakomliggande orsaker, symptom och möjliga behandlingsformer. Med ett positivt förhållningssätt förmedlar han att ökad kunskap och förståelse också påverkar barnets förmåga att övervinna de svårigheter som kan följa i specifika diagnosers spår.

Barn med överlappande diagnoser riktar sig till föräldrar, lärare, specialpedagoger, psykologer och andra intresserade.

(Utdrag från bokus.com)

Den absolut bästa bok som hittills har skrivits om barn med ADHD (eller som på andra sätt är Explosiva) är Explosiva barn av Ross W. Greene. Den är en utmärkt handbok i hur livet med ett ADHD-barn kan te sig. Med genialiska fallbeskrivningar visar han på hur problem kan uppstå, varför de uppstår och hur man kan undvika att hamna i en liknande situation igen. Dessutom ger den handfasta tips till lärare hur de ska agera i klassrummet samt vad de bör tänka på i samband med t.ex. läxor. Kort och gott: boken är en bibel som alla som kommer i kontakt med sådana här barn, såväl i hemmet som i skolan, alltid bör hålla i ett fast grepp. Den är svaret på allas böner om en ljusare framtid tillsammans med sitt, eller för all del någon annans, barn. Eller i alla fall nästan.

Så högt antal som 65% av barn med en ADHD diagnos kan räkna med ytterligare en eller flera NPF-diagnoser och då räcker inte Greenes bok till.

Räddningen heter Barn med överlappande diagnoser av Martin L. Kutscher.

Diagnoserna som behandlas i boken är i tur och ordning: ADHD, Inlärningssvårigheter, Autismspektrumstörningar, Aspbergers syndrom, Ångestsyndrom och tvånggsyndrom, Problem med sinnenas samspel, Tics och Tourettes syndrom, Depression, Bipolär sjukdom, Trotssyndrom samt Svårigheter att bearbeta hörselintryck.

Varje funktionshinder har ett eget avsnitt där han sakligt presenterar orsakerna till, symptomen på och behandlingen av vart och ett av problemen. Punktlistor, tydliga rubriker och inte minst ett lättsamt språk gör att den här boken är extremt lättläst.

Sammanfattningsvis: en bok med flera diagnoser samlade på ett och samma ställe, handfasta tips, konkreta exempel, ett visst mått av humor (som för övrigt är livsnödvändigt för att inte ”tappa greppet” som Kutscher själv uttrycker det), samt rekommendationer som han garanterar kommer att ge resultat. Vad mer kan man begära?

Det är min fulla övertygelse om att det här är den bok som kommer att räta ut dina frågetecken till stora utropstecken. Den har hjälpt mig oerhört mycket och jag är säker på att den kommer att hjälpa dig också. Det är bara att sträcka ut handen, ta emot bokens tips med öppna armar och framtiden ser genast ljusare ut.

Till sist ett citat som berörde mig väldigt mycket: ”Lycka till med era barn! Du är deras livlina. Att misslyckas är inget alternativ” (s.16).

Comments

  1. haha, det är ett slags bildningsprojekt som pågår i min hängmatta en vecka varje sommar

    http://lasdagboken.blogdns.com/index.php?entry=entry100619-162824

  2. samlar titlar till årets psykologivecka och den här verkar mkt bra – tackar!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: