Recension: Berätta inte för någon av Harlan Coben

Berätta inte för någon är en bitvis ruskig och intressant berättad historia av den amerikanske författaren Harlan Coben.

Författare: Harlan Coben
Originalets titel: Tell No One
Utgivningsår: 2003
Förlag: Forum
Översättare: Lennart Olofsson
Antal sidor: 301
[Rating: 3.5/5]

Sammanfattning

David och Elizabeth Beck är ett ungt och nygift par som har som tradition att åka till sin hemliga plats varje årsdag. Det som i normala fall brukar vara en romantisk tillställning slutar den här gången i en tragedi. När Beck tar sig ett dopp i sjön hör han en bildörr slå igen och Elizabeths skrik skär genom märg och ben. Panikslagen simmar David till bryggan. Väl där blir han nedslagen med ett baseballträ och han får se sig besegrad i sitt försök att rädda sin fru.

Åtta år senare är det någon som skickar ett kryptiskt meddelande till David. Ämnesraden indikerar att det bara finns en person som kan ha skickat det till honom: Elizabeth. Meddelandet avslutas med en varning: Berätta inte för någon. Nu börjar David Becks kamp för att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för åtta år sedan. Samtidigt som han drar igång sin privata undersökning får han FBI i bakhasorna som är hundraprocent säkra på att David Beck är den som ska stå till svars för sin hustrus död.

Mina tankar

Det är alltid lika spännande att stifta bekantskap med nya författare. På jobbet har vi tillgång till en del ljudböcker varav två är Harlan Cobens verk. Jag har dock undvikit dessa av två orsaker: ljudböcker ger inte mig en rättvis bild av ett verk då jag föredrar att läsa en bok i sin ”fysiska” form. Dessutom ville jag inte göra om samma misstag som jag har gjort hundra gånger förut, nämligen att läsa böcker i fel ordning.
Detta hade jag dock inte behövt bekymra mig över för vad jag förstår är Cobens böcker helt och hållet fristående. Huruvida det stämmer eller inte återstår dock att se.

Berätta inte för någon är en intressant bok med en intressant intrig. Här finns ingen trevande inledning där tempot så sakteliga drivs upp utan läsaren dras med i den fascinerande handlingen redan från början. Även om det låter smått otroligt att en person kan hålla sig gömd i åtta år för att sedan återuppstå från det döda har Coben lyckats att väva ihop sin historia på ett trovärdigt sätt. Personteckningarna är även de intressanta och trovärdiga, men med ett undantag: en asiat vid namn Wu. Hans utseendemässiga karaktärsdrag köper jag rakt av, men att påstå att han äger de fysiska kvaliteter som Coben tillskriver honom tillåter jag mig själv att starkt betvivla.

Jag blev inte fullständigt såld på Harlan Cobens författarskap. Jag blev ej heller fullständigt besviken. Trots avsaknaden av den där riktiga ”wow”-känslan kommer jag att läsa mer av honom, vilket lär hålla mig sysselsatt ett bra tag framöver då han har en tämligen gedigen bibliografi.

Comments

 1. Den här finns som en riktigt hyfsad fransk film

  Jag tänkte på ditt ”läs boken – se filmen” projekt.

  Harlan Coben är en författare som jag gärna rekommenderar till de som inte läser så mycket men som vill ha en bok som ska vara spännande och lättläst under en resa eller på stranden.

  De av hans böcker som jag läst har alltid varit spännande bladvändare, men utan något egentligt djup vare sig i bakgrunden till intrigen eller hos personerna i boken.

  Berätta inte för någon är nog den jag tyckt bäst om hittills.

  • Nu har jag precis läst ut en till av Cobens böcker som jag fick som recensionsex av Månpocket. Den heter Släpp inte taget och den var faktiskt riktigt bra. Därmed sprack (igen) min intention att läsa böckerna i rätt ordning, men å andra sidan så spelar det inte någon större roll. Inte när det gäller Cobens böcker i alla fall.

   Tack för tipset om filmen. Jag ska verkligen ta den i beaktande under det här året då utmaningen pågår.

Trackbacks

 1. […] rekommenderar alltså inte den här boken. Däremot rekommenderar jag mer än gärna Tell No One (Berätta inte för någon) och flera andra av hans fristående böcker som är perfekta semesterböcker, böcker som det bara […]

 2. […] rekommenderar alltså inte den här boken. Däremot rekommenderar jag mer än gärna Tell No One (Berätta inte för någon) och flera andra av hans fristående böcker som är perfekta semesterböcker, böcker som det bara […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: