Recension: Den sista utvägen av Denise Mina

Den sista utvägen

Baksidestext: Maureen O’Donnell genomgår en av sitt livs mörkaste perioder. Hon har en skatteskuld som är större än hennes årliga inkomst; mannen som mördade hennes pojkvän ska ställas inför rätta, med Maureen som motvilligt vittne; och fadern som förgripit sig på henne har slutgiltigt flyttat tillbaka till Glasgow. Till råga på allt blir hon indragen i en tragisk familjefejd när en kvinnlig bekant dör efter en brutal misshandel.

Maureen misstänker först kvinnans son, men blir osäker när han visar sig vara en framstående person inom den skotska affärsvärlden, en man som driver en rad mäklarfirmor och har ett gym i Glasgows West End. Snart upptäcker hon dock att gymmet är täckmantel för en betydligt mindre oskyldig verksamhet.

Långsamt börjar Maureen inse att hon dragits in i ett mycket farligt spel. Och den här gången finns det ingen som kan komma till hennes undsättning

Mina tankar:

Den sista utvägen är den tredje boken i Denise Minas enormt hyllade trilogi med den sargade Maureen O´Donnell i huvudrollen.

Jag älskar Minas porträtt av Maureen som så länge jag har känt henne har varit tvungen att slåss för sitt liv i alla situationer hon har befunnit sig i. Hon har en minst sagt trasslig relation till sin familj och den enda hon har en något så när sund relation till är hennes bror Liam, om man bortser från att hon säljer smuggelcigaretter som han tillhandahåller henne med.

Och även om Maureen är omgiven av vänner så har de ett något tvistat sätt att visa att de bryr sig om henne, och deras beteenden är långt ifrån alltid till Maureens fördel.

Maureen försöker dränka alla sorger med alkohol och hon försöker med alla medel framstå som en mycket självständigare person än vad hon egentligen är, genom att klä sig i provocerande och högst opassande kläder såväl i rätten som på bröllop. Som om inte det vore nog har hon ett förflutet med mentalsjukdom och riktigt stora problem med auktoriteter.

En av dessa ”auktoriteter” är Angus Farrell som är en fruktansvärt beräknande person som får mig att må illa. Han är psykolog och befinner sig nu på fel sida om skranket, det vill säga att han själv är patient i väntan på rättegången som Maureen hoppas på ska leda till att han åker dit för mordet på hennes pojkvän Douglas samt ytterligare ett mord av en tjej med anknytning till henne. Trots den prikära situationen han befinner sig i är han fullständigt säker på att Maureen är den som kommer att få honom frikänd. I väntan på rättegången lejer han någon som lämnar små ”gåvor” utanför Maureens dörr som en påminnelse om att hon inte för ett ögonblick ska glömma bort att han kan komma åt henne oavsett var hon är.

Denise Mina har en fantastisk förmåga att trollbinda sina läsare trots ett förhållandevis lågt tempo. Hennes karaktärsbeskrivningar är outstanding och miljöbeskrivningarna av ett i mångt och mycket sorgligt Glasgow är precis lika fängslande. Allt sammantaget gör henne till en väl värd vinnare av alla priser som kommer i hennes väg.

Om du har vägarna förbi är kanske den här guiden något för dig: https://womenslibrary.org.uk/gwl_wp/wp-content/uploads/2011/07/GWL-Garnethill-Womens-Heritage-Walk.pdf (PDF)

Böckerna i Garnethill-serien måste absolut läsas i rätt ordning:

 1. Garnethill
 2. Exil
 3. Den sista utvägen

Mer information om alla tre böckerna finns på Denise Minas hemsida http://www.denisemina.com/garnethill-series

Andra röster om Den sista utvägen finns här.

Den sista utvägen är ett recensionsexemplar från Modernista i översättning av Boel Unnerstad

Comments

 1. Lotta Lundh says

  Läs gärna min debut Kvinnornas Hus också! Den kom ut i oktober på Tallbergs Förlag, och är en deckare om mäns våld mot kvinnor.
  Dessutom kommer nästa bok redan 10 januari! Då kommer deckaren Familjen ut på Lind&Co!
  lottalundh@hotmail.com

 2. Det är intressant att vi kan tycka så olika om vissa böcker och så samma om andra 🙂 Den här serien mer eller mindre plågade jag mig igenom. Kommer inte ihåg några detaljer om varför, men jag har inte gillat något jag läst av Denise Mina.
  Monika recently posted..Fullbordad utmaning 2018:1

  • Ja, det är verkligen fascinerande och intressant. Å andra sidan är det ju det som är kul. Tänk så trist det skulle vara om alla gillade samma sak 🙂

   Det är nästan pinsamt att den här recensionen kom först när jag verkligen poängterar hur viktigt det är att läsa böckerna i ordning. Håller på att ställa allt till rätta nu.

 3. Läste den serien för flera år sedan och tyckte att den var riktigt bra.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: