Recension: Det hänger en ängel ensam i skogen av Samuel Bjørk

Nu får minsann Jo Nesbø se upp ty i Samuel Bjørk (pseudonym för Frode Sander Øien ) har han fått motstånd där uppe i toppen av norska författare. Men för att Bjørk på riktigt ska kunna slå Nesbø på fingrarna måste han jobba bort alla upprepningar som genomsyrar hans böcker.

Det hänger en ängel ensam i skogen är den första boken i serien om Holger Munch och Mia Krüger. Båda två är rätt så stereotypiska karaktärer: han för att han är en medelålders, frånskild man som väger och röker för mycket, och hon för att hon är en missbrukare vars motstycke saknas när det gäller att lösa brott. Och som en viss en motvikt finns den ”normale” Gabriel Mørk, en hacker som blev headhuntad av Munch trots avsaknad av polisubildning (en egenskap som han för övrigt delar med Krüger). Och jag gillar alla tre super mycket!

Och på tal om stereotyper så inleds denna bok stereotypiskt med en hund som hittar ett lik. Jag har tappat räkningen på hur många gånger det har hänt, men det gör ingenting för det finns annat som överväger det.

Fynd på platsen indikerar att fler sexåriga flickor kommer att dö om inte polisen sätter stopp för det i tid. De har dock inte mycket att gå efter och det dröjer inte länge innan de tvingas samla in bevis på fler brottsplatser, alltjämt med vetskapen om att tiden är knapp. Varning! Det finns barn som far extremt illa på andra sätt också, och om det gör dig illa till mods bör du kanske avstå från att läsa den här boken.

En människas hjärna är en smått fantastisk ”mekanism” som man kan få att tro på allt vi intalar den, om vi bara är tillräckligt ihärdiga och upprepar det tillräckligt många gånger. Det var inte bara en gång som jag skakade på huvudet i lika stora delar fascination som frustration över att Lukas Waldner inte lyckades genomskåda en viss person långt tidigare. När han väl gör det tar han ett lika oväntat som dramatiskt beslut som jag fortfarande är lite tagen av.

Som jag nämnde ovan är Mia Krüger en missbrukare;  hon knaprar tabletter som godis och dricker alkohol som saft. Ofta utgörs det sistnämnda av Guinnes och Jäger vilket hör till den shot + öl-kultur som jag först stötte på i en säsong av The Wire. Vad är grejen med det egentligen? Det låter som en horribel blandning.

I ett visst skede blir Munchs familj indragen i pågående utredning och det gillar jag inte. Men Bjørk håller det på en acceptabel nivå och det är jag mycket tacksam över.

Allt sammantaget en helt ok debut!

Fler röster om Det hänger en ängel ensam i skogen finns här.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: